De Business

Punem punctul pe știi

In ce domenii vor fi cautati cei mai multi angajati in 2012

marți, 03 ianuarie 2012, 18:06
3 MIN
 In ce domenii vor fi cautati cei mai multi angajati in 2012

Piata muncii de anul acesta nu rezerva lucruri prea optimiste pentru somerii ieseni sau persoanele aflate in cautarea unui loc de munca mai avantajos. Specialistii din domeniul recrutarii de personal sustin ca seria disponibilizarilor va continua, iar o slujba isi vor gasi numai cei bine pregatiti si cu ani de experinta in spate. Cel mai cautat domeniu va ramine in continuare IT-ul, iar sectoare care pina acum erau ca si inchise vor reveni la viata, analistii mentionind ca productia industriala si domeniul constructiilor de infrastructura vor fi revigorate in 2012.

De unde vine cererea

Camelia Birzanu, managing director la firma de recrutare Antal International Iasi arata ca anul acesta, ca si in 2011 cel mai cautat domeniul va fi cel legat de tehnologie. „IT-iisti vor fi foarte cautati. Avem permanent oferte in acest domeniu, dar si cerintele sint mai multe decit oferta locurilor de munca. Se cauta seniori calificati in programe precum C^^, .Net, Java sau Oracle", a detaliat Birzanu. Si inginerii din diferite domenii vor fi cautati anul acesta. „Foarte solicitati sint inginerii cu diverse specializari precum industrie, automatizari, electrice si IT. Tot inginerii vor fi cei mai cautati si in domeniul vinzarilor de nisa pentru industrie si pe partea de service. In retail, pe segmentul entry-level, cei mai cautati vor fi consultantii in vinzari si lucratorii comerciali, iar pe segmentul middle-management, cele mai multe joburi vor fi cele de sef magazin, adjunct sef magazin, sefi de departamente si de raioane", a adaugat Daniela Duca, HR specialist de la Atest Resurse Umane.

Ce salarii se ofera

Ritmul angajarilor se va pastra la nivelul anului 2011 de 25-30%, iar despre majorari salariale nici nu se poate discuta. „Salariile vor ramine inghetate. Mai jos nu au unde sa se duca pentru ca am ajuns la un pret corect. In schimb de crescut nu vor creste", a subliniat Birzanu. In domeniul IT specialistii sustin ca nivelul de salarizare porneste de la 400-500 de euro pentru un incepator si urca in functie de pregatirea in domeniu si experienta acumulata. Reprezentantii Atest Resurse Umane detaliaza ca niciuna dintre categoriile de angajati nu vor inregistra schimbari majore (cresteri sau scaderi) in ceea ce priveste nivelul salariilor. Se va munci mult si pe bani putini, spun ei.

Vor conta mai putin orele suplimetare, importanta fiind finalizarea proiectelor in timp util, mai ales in productia industriala si in constructii, unde contractele cu beneficiarii prevad penalizari neplacute pentru furnizori. „Unele companii vor continua concedierile si aici ma refer la banci, iar altele vor inchide temporar (in perioada de iarna – firmele de constructii si cele care le ofera suport prin logistica, materii prime) sau pe termen nedefinit activitatea", a adaugat Duca, mentionind ca managerii vor trebuie sa monitorizeze foarte atent activitatea subordonatilor. „O atentie deosebita se cere acordata derapajelor de ordin etic deoarece multi angajati vor fi tentati sa faca diferite compromisuri, de la mici «imprumuturi» din patrimoniul firmei pina la intelegeri ascunse sau chiar escrocherii, deoarece vor face fata tot mai greu ratelor bancare sau umplerii cosului zilnic", a explicat reprezentanta Atest Resurse Umane.

Se prefera oameni gata formati

Unele domenii care in trecut au suferit un recul vor mai reveni la viata in 2012. De exemplu, reprezentantii Atest Resurse Umane arata ca datorita contractelor publice semnate anul trecut pe partea de constructii civile se va observa o activitate ceva mai intensa. La rindul lor, oficialii Antal International afirma ca la mare cautare vor fi inginerii deoarece industria a cunoscut o oarecare revigorare. „A scazut fluctuatia candidatilor performanti profesional, deoarece se prefera siguranta locului de munca in defavoarea unui salariu mai atractiv obtinut in contracte de munca incheiate pe un timp determinat. De aceea de multe ori sint preferati oameni deja formati, cu doi – trei ani de experienta, pentru a se investi mai putin in formarea lor", a specificat Duca. Totusi se observa si o usoara inadaptare la cerintele pietei din partea unor persoane aflate in cautarea unui loc de munca. „Multi doresc sa sara niste etape in loc sa parcurga pas cu pas intregul proces. Isi supraevalueaza competentele si au asteptari salariale nerealiste. Au experienta redusa dar cauta numai pozitii manageriale fara a avea insa competentele necesare pentru aceste posturi", a adaugat Birzanu. In ultimul timp se observa ca angajatorii pun mare pret pe loialitatea angajatului fata de fostii angajatori si atitudinea fata de locul de munca.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii