În ce instituţii mai au românii încredere? Primăria bate Guvernul!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

În ce instituţii mai au românii încredere? Primăria bate Guvernul!

GALERIE
incredere
  • incredere
- +

Românii au cea mai multă încredere în primărie, armată, biserică şi Organizaţia Naţiunilor Unite, relevă un sondaj realizat de INSCOP în perioada 10 - 17 septembrie.

Barometrul INSCOP a măsurat încrederea în instituţii grupate pe patru categorii: politice, executive, sociale/private şi internaţionale.

În ceea ce priveşte instituţiile politice, românii acordă cea mai mare încredere Primăriei (39,6% încredere multă şi foarte multă, faţă de 37,9% în iulie) şi Guvernului (34,8% încredere multă şi foarte multă faţă 35,6% în iulie). Pe poziţiile următoare se plasează consiliile judeţene cu 33,4% (faţă de 32,9% în iulie), Curtea Constituţională cu 33,3% (faţă de 35,7% în iulie). Urmează Parlamentul - 26,7% (25,8 în iulie), Preşedinţia - 25,8% (25,1% în iulie) şi partidele politice - 14,8% (14,7% în iulie).

În zona instituţiilor executive, pe primele poziţii în topul încrederii se situează Armata, cu 65,4% încredere multă şi foarte multă, faţă de 64,6% în iulie, şi Banca Naţională a României (51,2%, faţă de 50% în vară). Urmează Serviciul Român de Informaţii (47,7%, faţă de 48% în vară), Serviciul de Informaţii Externe (47%, faţă de 47,6% în vară), Poliţia (46%, faţă de 45% în vară) şi DNA (45,7% faţă de 47,4% în iulie).

Clasamentul instituţiilor sociale sau private este condus de Biserică, cu 65,2% încredere multă şi foarte multă faţă de 63,9% în iulie. Urmează universităţile, cu 49,6% faţă de 51,9% în vară, presa (39% faţă de 42,7% în iulie), organizaţiile societăţii civile (34,2% faţă de 34,9%) şi sindicate (26,5%, faţă de 25,7% în vară). În a doua parte a ierarhiei se află patronatele (23,4% faţă de 21,1% în vară) şi băncile cu 23,4% faţă de 22,3% în vară.

În ierarhia instituţiilor internaţionale, primele două poziţii în topul încrederii aparţin ONU, cu 56,3% faţă de 52,5% în iulie, şi NATO - 52,1% (48,2% în iulie). Pe locurile următoare sunt plasate, în ordine, UE - 49,3% (49,1% în iulie) şi Comisia Europeană - 47,7% (44,4% în iulie). Urmează Parlamentul European - 46,8% (44,8% în iulie), Banca Mondială - 35,6% (34,7% în iulie) şi FMI - 29,2% (29% în iulie).

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului "Adevărul". Volumul eşantionului a fost de 1.050 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic. (Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.