anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

În ce intervale orare este permis accesul vizitatorilor în spital și în ce condiții

GALERIE
radu_crisan_dabija
 • radu_crisan_dabija
- +

Programul de acces al vizitatorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice se realizează de luni până vineri în intervalul orar 15:00 - 20:00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 10:00 - 20:00, potrivit noilor reglementări stabilite de Ministerul Sănătății. 

Durata vizitei va fi limitată la 30 de minute iar accesul vizitatorilor va fi permis în funcție de numărul de paturi din salon. Astfel, în saloanele cu un număr de cel mult 3 paturi, vizitatorii vor intra pe rând, putând fi vizitat doar un pacient în același timp, de un singur vizitator. În saloanele cu un număr mai mare de 3 paturi, vor putea fi fi vizitați maximum doi pacienți în același timp, de către un singur vizitator pentru fiecare pacient.

Pe perioada vizitei, aparținătorii vor trebui să poarte echipament de protecție adaptat în funcție de gradul de risc al secției. Echipamentul de protecție va fi asigurat în mod gratuit de către spital. De asemenea, vizitatorii vor fi obligați să respecte instrucțiunile personalului unității sanitare privind măsurile interne de prevenire a transmiterii infecțiilor iar celor care  prezintă semne clinice de infecții acute nu li se va permite accesul în spital.

”A vizita bolnavii din spital este o normalitate, întotdeauna a fost posibil, niciodată nu a încetat să fie. Chiar și în timpul pandemiei Covid-19, sub reguli semnificativ mai stricte, accesul aparținătorilor a fost permis în Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași, evident luându-se măsuri stricte de protecție, pe cheltuiala spitalului. Toate aceste măsuri nu au fost și niciodată nu vor fi pentru a îngreuna sau descuraja vizitarea ci pentru a proteja pacienții (atât cei vizitați cât și cei aflați în proximitatea celui vizitat) de transmiterea unor boli infecțioase care pot crea probleme importante de sănătate, chiar și după mult timp. Aceste reguli sunt esențiale în prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale, un fapt deloc de neglijat și care reprezintă o prioritate întotdeauna. Nu putem să nu ne protejăm pacienții, deja fragili, de pericolele la care ar fi expuși dacă cineva ar veni din exterior fără a purta echipament adecvat”, a explicat Conf. Dr. Radu Crișan Dabija, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași. 

În ce îi privește pe pacienții care se află în stare critică sau terminală, aceștia vor beneficia de un regim special având dreptul, indiferent de secţia în care sunt internaţi, să fie vizitați zilnic, indiferent de oră. În măsura în care condiţiile permit acest lucru, se poate asigura prezenţa permanentă lângă pacient a unui singur aparținător, cu acordul medicului curant. Dacă aceste condiții nu există se va asigura accesul într-un spaţiu de aşteptare, în apropierea secţiei.

”Vizitarea pacienților, mai ales a celor aflați în stadiile terminale ale bolii, este o masură profund umană și întotdeauna necesară. Este o necesitate care face parte din actul medical și înseamnă  împăcarea familiei cu faptul că a fost alături și s-a asigurat de toate eforturile omenește posibil pentru cel aflat la final de drum. Dar și pentru pacientul căruia i s-a asigurat posibilitatea de a avea familia alături în același timp cu primirea tuturor îngrijirilor necesare”, a mai adăugat Conf. Dr. Radu Crișan.

Și pacienții internaţi care au un grad redus de mobilitate vor putea beneficia permanent de un însoțitor, cu respectarea măsurile interne de prevenire a transmiterii infecțiilor.

Pe de altă parte, în cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, pe baza analizei de risc efectuate de către DSP, în secțiile sau compartimentele fără risc, programul de vizită poate fi limitat la maxim 15 minute, iar în cele în care se regăsesc internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală, programul de vizită poate fi suspendat.

Cum se vor face internările

La internare, fiecărui pacient i se va aloca un cod numeric unic care va fi comunicat aparținătorilor. Practic, informațiile prin telefon transmise rudelor privind starea de sănătate a pacientului se vor oferi numai după confirmarea codului numeric unic.

În acest sens, spitalele au obligația de a elabora proceduri și de a implementa un sistem de informare a aparținătorilor, care să permită ca la cel mult două ore de la internarea pacientului, să fie comunicate telefonic/sms, la cerere, următoarele informații: secția sau compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant și numărul de telefon apelabil pentru informații despre starea de sănătate a pacientului, evident cu respectarea drepturilor acestuia.

”La noi în spital fiecare etaj și secție are o linie telefonică dedicată la care se poate suna pentru detalii despre pacienti, avem ore de vizită clar reglementate și, procedural, este stabilită anunțarea aparținătortilor, atunci când sunt schimbări în starea de sănătate a pacientului sau sunt necesare alte intervenții medicale, transferuri sau când se apropie externarea. La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie credem în crearea acestei alianțe terapeutice cu pacienții și aparținătorii lor, în comunicarea frecventă pentru ca experiența pacientului și tot parcursul său terapeutic, vizitele viitoare la spital și monitorizarea tratamentului să ducă la un succes medical”, a concluzionat Conf. Dr. Radu Crișan Dabija.

Ce măsuri sunt prevăzute în cazul copiilor internați în spitale

Copiii până la 14 ani internaţi în oricare secție a spitalului, cu precădere în terapie intensivă, vor putea avea permanent lângă ei un aparținător, dacă se solicită acest lucru.

În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani internaţi în oricare secție se poate accepta prezenţa unui însoțitor permanent doar cu acordul şefului de secţie sau al coordonatorului de compartiment. 

Programul de vizite se va afișa la toate intrările din unitatea sanitară, în mod vizibil și accesibil vizitatorilor, precum și pe site-ul unității sanitare. De asemenea, nu se vor percepe taxe de vizită, cu excepția taxelor legate de parcare.

Aceste noi reglementări vor intra în vigoare până la sfârșitul acestui an, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sistemul african din interiorul României europene (I)

Mihai CHIPER

Sistemul african din interiorul României europene (I)

În relaţia cu exteriorul suntem europeni cu papion, în geopolitica internă regională triburi cu umutsha şi ibheshu.

opinii

Culpa idealismului

Codrin Liviu CUȚITARU

Culpa idealismului

La o privire atentă, se observă că, în cazul lui Eliot (invers faţă de mulţi dintre contemporanii săi), tipologia colectivă constituie doar un pretext pentru investigaţia psihologică de adâncime. Individualităţile sunt aşezate în interiorul butaforiei comunitare pentru a li se putea pune mai clar în evidenţă particularităţile morale. Nu întâmplător, aş spune, (şi) din perspectiva acestei opere, autoarea a fost considerată creatoarea (prin iradiere) a realismului psihologic.

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Gabriel MURSA

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Confundând banii cu resursele, luciferul inflaţionist a transformat pietrele în pâine, pentru că toată lumea s-a lăsat înşelată, şi-a falsificat calculele... Însă atunci când rata dobânzii începe să crească - şi ea creşte în mod inexorabil -, „bula” se sparge, iar pojghiţa de prosperitate se evaporă, lăsând în urmă un noian de investiţii nefericite...

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Florin CÎNTIC

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Patrie şi centru al puterii Hoardei de Aur, Crimeea a fost placa turnantă, fantasmatică şi geopolitică, a sălbaticului absolutism rusesc, care se revendică încă, şi astăzi, de la tradiţia jafului sângeros practicat de „Altîn Ordu”.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Numai mâine nu-i poimâine, stimaţi participanţi la trafic: aşa ar putea spune unul din cei mai şugubeţi şefi din ţaigherimea roteristă ieşeană, Piele de Pork pe numele lui complet. 

Caricatura zilei

De ce s-a inventat internetul și de către cine?

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.