Dosarul funcţionarului de la Urbanism reţinut, detalii incendiare. A cerut ca mită şi “partea primarului”. Cum a decurs flagrantul?
Cetateanul Mihai Chelaru a dat femeii 500 de euro în luna iulie a anului trecut pentru autoriz (...)
citeste totjoi, 09.02.2023
Programul de acces al vizitatorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice se realizează de luni până vineri în intervalul orar 15:00 - 20:00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 10:00 - 20:00, potrivit noilor reglementări stabilite de Ministerul Sănătății.
Durata vizitei va fi limitată la 30 de minute iar accesul vizitatorilor va fi permis în funcție de numărul de paturi din salon. Astfel, în saloanele cu un număr de cel mult 3 paturi, vizitatorii vor intra pe rând, putând fi vizitat doar un pacient în același timp, de un singur vizitator. În saloanele cu un număr mai mare de 3 paturi, vor putea fi fi vizitați maximum doi pacienți în același timp, de către un singur vizitator pentru fiecare pacient.
Pe perioada vizitei, aparținătorii vor trebui să poarte echipament de protecție adaptat în funcție de gradul de risc al secției. Echipamentul de protecție va fi asigurat în mod gratuit de către spital. De asemenea, vizitatorii vor fi obligați să respecte instrucțiunile personalului unității sanitare privind măsurile interne de prevenire a transmiterii infecțiilor iar celor care prezintă semne clinice de infecții acute nu li se va permite accesul în spital.
”A vizita bolnavii din spital este o normalitate, întotdeauna a fost posibil, niciodată nu a încetat să fie. Chiar și în timpul pandemiei Covid-19, sub reguli semnificativ mai stricte, accesul aparținătorilor a fost permis în Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași, evident luându-se măsuri stricte de protecție, pe cheltuiala spitalului. Toate aceste măsuri nu au fost și niciodată nu vor fi pentru a îngreuna sau descuraja vizitarea ci pentru a proteja pacienții (atât cei vizitați cât și cei aflați în proximitatea celui vizitat) de transmiterea unor boli infecțioase care pot crea probleme importante de sănătate, chiar și după mult timp. Aceste reguli sunt esențiale în prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale, un fapt deloc de neglijat și care reprezintă o prioritate întotdeauna. Nu putem să nu ne protejăm pacienții, deja fragili, de pericolele la care ar fi expuși dacă cineva ar veni din exterior fără a purta echipament adecvat”, a explicat Conf. Dr. Radu Crișan Dabija, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași.
În ce îi privește pe pacienții care se află în stare critică sau terminală, aceștia vor beneficia de un regim special având dreptul, indiferent de secţia în care sunt internaţi, să fie vizitați zilnic, indiferent de oră. În măsura în care condiţiile permit acest lucru, se poate asigura prezenţa permanentă lângă pacient a unui singur aparținător, cu acordul medicului curant. Dacă aceste condiții nu există se va asigura accesul într-un spaţiu de aşteptare, în apropierea secţiei.
”Vizitarea pacienților, mai ales a celor aflați în stadiile terminale ale bolii, este o masură profund umană și întotdeauna necesară. Este o necesitate care face parte din actul medical și înseamnă împăcarea familiei cu faptul că a fost alături și s-a asigurat de toate eforturile omenește posibil pentru cel aflat la final de drum. Dar și pentru pacientul căruia i s-a asigurat posibilitatea de a avea familia alături în același timp cu primirea tuturor îngrijirilor necesare”, a mai adăugat Conf. Dr. Radu Crișan.
Și pacienții internaţi care au un grad redus de mobilitate vor putea beneficia permanent de un însoțitor, cu respectarea măsurile interne de prevenire a transmiterii infecțiilor.
Pe de altă parte, în cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, pe baza analizei de risc efectuate de către DSP, în secțiile sau compartimentele fără risc, programul de vizită poate fi limitat la maxim 15 minute, iar în cele în care se regăsesc internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală, programul de vizită poate fi suspendat.
Cum se vor face internările
La internare, fiecărui pacient i se va aloca un cod numeric unic care va fi comunicat aparținătorilor. Practic, informațiile prin telefon transmise rudelor privind starea de sănătate a pacientului se vor oferi numai după confirmarea codului numeric unic.
În acest sens, spitalele au obligația de a elabora proceduri și de a implementa un sistem de informare a aparținătorilor, care să permită ca la cel mult două ore de la internarea pacientului, să fie comunicate telefonic/sms, la cerere, următoarele informații: secția sau compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant și numărul de telefon apelabil pentru informații despre starea de sănătate a pacientului, evident cu respectarea drepturilor acestuia.
”La noi în spital fiecare etaj și secție are o linie telefonică dedicată la care se poate suna pentru detalii despre pacienti, avem ore de vizită clar reglementate și, procedural, este stabilită anunțarea aparținătortilor, atunci când sunt schimbări în starea de sănătate a pacientului sau sunt necesare alte intervenții medicale, transferuri sau când se apropie externarea. La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie credem în crearea acestei alianțe terapeutice cu pacienții și aparținătorii lor, în comunicarea frecventă pentru ca experiența pacientului și tot parcursul său terapeutic, vizitele viitoare la spital și monitorizarea tratamentului să ducă la un succes medical”, a concluzionat Conf. Dr. Radu Crișan Dabija.
Ce măsuri sunt prevăzute în cazul copiilor internați în spitale
Copiii până la 14 ani internaţi în oricare secție a spitalului, cu precădere în terapie intensivă, vor putea avea permanent lângă ei un aparținător, dacă se solicită acest lucru.
În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani internaţi în oricare secție se poate accepta prezenţa unui însoțitor permanent doar cu acordul şefului de secţie sau al coordonatorului de compartiment.
Programul de vizite se va afișa la toate intrările din unitatea sanitară, în mod vizibil și accesibil vizitatorilor, precum și pe site-ul unității sanitare. De asemenea, nu se vor percepe taxe de vizită, cu excepția taxelor legate de parcare.
Aceste noi reglementări vor intra în vigoare până la sfârșitul acestui an, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.
Cuvinte cheie: + acces, vizitatori, spital, condiții, ore
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Simultan de șah susținut de către antreprenorul Sergiu Paramanov la Miroslava!
Scandal la UMF Timișoara: Oraşul, împânzit cu afișe cu numele profesorilor şpăgari
Acuzat de plagiat, ministrul Bode a fost primit cu onoruri militare la Iaşi - VIDEO
Temperaturile au ajuns la -30 de grade în țară. Cât de frig a fost la Iaşi
SUA: Biden nu a luat încă o decizie “definitivă” privind o candidatură în 2024
Ce avioane are Marea Britanie şi de ce Zelenski le-a cerut mai întâi la Londra
Turcia: Salvatorii români au scos de sub ruine până acum patru persoane
Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!
Un zugrav găsit pe internet a plecat cu toate bijuteriile proprietarei care l-a angajat
FOTBAL - Primul test în Turcia, primul succes. Un jucător va rata toate meciurile din Antalya
Un semn cu degetul mijlociu, urmat de o bătaie şi două condamnări în instanţă
Două promisiuni pentru fluidizarea traficului la Vama de la CUG
Un accident în parcare ce părea fără victime s-a transformat într-o condamnare
Vor fi excavaţi 200.000 metri cubi de pământ pentru fundaţia Spitalului Regional de Urgenţe
„Țestoasa lui Darwin” se va juca în premieră în România pe scena Naționalului ieșean
Intervenţie a pompierilor pentru salvarea unei persoane care a căzut într-un lac
Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria a trecut de 11.700 de morţi. "Unde este statul?"
Marius Buga, corespondent PRO TV, arestat preventiv pentru act sexual cu un minor
Un bărbat a fost arestat la domiciliu, după ce a lovit un consătean cu un pahar în cap
Ciprian Paraschiv alături de Mircea Geoană, adjunctul NATO, în platforma România 2030
Naţionala Belgiei confirmă despărţirea de secundul Thiery Henry
OMS: Riscul de gripă aviară H5N1 la oameni rămâne scăzut, dar trebuie să fim pregătiţi
Operatorul bursier din Istanbul a suspendat tranzacţiile timp de cinci zile
Stilul de conducere şi salariul lui Manfred Weber au stârnit îngrijorări printre oficialii PPE
Rudele atacantului Christian Atsu spun că acesta nu ar fi fost încă găsit după cutremurul din Turcia
De la o valoare glicemică de 126 mg/dL, vorbim deja de diabet zaharat
Orice zi poate fi insorita, la propriu si la figurat, atunci cand faci videochat! (P)
Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia: recâștigarea și reeducarea mersului la sol
Codrin Liviu CUȚITARUCulpa idealismului |
Gabriel MURSAPietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie |
Florin CÎNTICRăzboiul Crimeei. Crimele războiului |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.