În ce mănăstire din România NU AU VOIE să intre FEMEILE nici de Paşte (VIDEO)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

În ce mănăstire din România NU AU VOIE să intre FEMEILE nici de Paşte (VIDEO)

GALERIE
manastire
  • manastire
- +

Se află în comuna Muereasca, la 25 de kilometri de Râmnicu Vâlcea şi este singura mănăstire din România în care accesul femeilor este interzis.

Interzis prin legământ, iar încălcarea sa atrage pedepsirea vinovatei. Tradiţiile Mănăstirii Frăsinei din România sunt similare celor de la Muntele Athos. “În această sfântă mănăstire, regulamentul Sfântului Calinic, unic în felul lui, de a nu se mânca niciodata carne în mănăstire, de a nu intra niciodată femei şi de a se face slujba la miezul nopţii până dimineaţa este păstrat cu stricteţe".

Pelerini din întreaga lume

Pragul Mănăstirii Frăsinei a fost trecut de-a lungul timpului de pelerini din întreaga lume, inclusiv de budişti veniţi din China sau Japonia. Tot aici se fac exorcizări în mare taină şi doar ţinând post. Biserica Mănăstirii Frăsinei poartă hramul Adormirea Maicii Domnului, are întreg ansamblul de clădiri în formă de cetate şi este ctitoria Sfântului Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului, care a construit-o între anii 1860-1863. Femeile nu au voie aici nici de Paşte, dar le este permis accesul într-o capelă care se află în apropierea mănăstirii.

A găsit orgii

Se spune că pe vremuri la Frăsinei era un schit la care se adunaseră câţiva călugari, în mijlocul munţilor, iar Sfântului Calinic i-a plăcut tare mult acest loc când a vizitat mănăstirile şi schiturile din districtul Vâlcea. Se mai spune că Sfântul Calinic nu şi-ar fi făcut publică intenţia şi că a plecat, iar apoi a revenit neanunţat, îngrozindu-se de ce a găsit, respectiv orgii cu mâncare, băutură şi femei.

Supărarea Sfântului Calinic a fost atât de mare încât de atunci a fost stabilit un legământ pe vecie: nici o femeie nu avea să mai treaca pragul acestui lăcaş. Cine îndrăznea să încalce această regulă avea să se îmbolnăvească sau să moară în chinuri groaznice.

Calinic a asezat o piatră de legământ la aproximativ doi kilometri de mănăstire, gravând cu litere chirilice un greu blestem pentru cine încălca legământul, dar şi binecuvântare pentru cine-l respecta: "Acest sfânt lăcaş s-a clădit din temelie spre a fi chinovie de părinţi monahi şi fiindcă partea femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor vieţuitori de acolo, de aceea sub grea legătură s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece să fie sub blestem şi toate nenorocirile să vie asupra lor, precum: sărăcia, gârbovia şi tot felul de pedepse, şi iarăşi celor ce vor pazi această hotărâre să aibă blagoslovenia lui Dumnezeu şi a smereniei noastre şi să vină asupra lor fericitul bine“.

Ar fi încălcat legământul

Mai târziu, pe hotarul pietrei s-a ridicat o biserică pentru femeile care îşi caută liniştea în partea locului. Altă vorbă din popor spune că, la scurt timp după venirea sa la Frăsinei, Sfântul Calinic a introdus în noua mănăstire pravila aspră din Muntele Athos, pe care el o cunoscuse într-o călătorie la locul sfânt. Bătrânii locului spun că există multe legende legate de femei care ar fi încălcat legământul, cum ar fi povestea unei tinere care a a făcut acest lucru şi a murit la scurt timp, într-un accident grav.

Cu tot cu regulile sale stricte, Mănăstirea Frasinei este considerată unul dintre locurile încărcate de spiritualitate ale României.

evz.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.