anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

În fază incipientă, cancerul pulmonar poate fi tratat cu success

GALERIE
cancer pulmonar
 • cancer pulmonar
- +

Cristina Sorescu, Iaşi: „Vă scriu pentru că vărul meu, cu care am copilărit, în vârstă de 42 de ani, a fost diagnosticat cu cancer pulmonar, stadiul 1. Diagnosticul i-a fost pus întâmplător, el mergând la medic pentru aşi face alte investigaţii, care îi erau necesare pentru serviciu. Cu toţii am fost copleşiţi când am aflat ce are. Copiilor nici nu li s-a spus. El pare prăbuşit şi crede că nu mai are nicio şansă de a mai trăi. Vreau să vă mai spun că vărul meu este fumător de la 16 ani, fumează peste 30 de ţigări pe zi şi tuşeşte de mai bine de jumătate de an. Lua frecvent antibiotice şi, uneori, pentru o perioadă scurtă, îi mai trecea. În rest, nu a avut alte probleme de sănătate. Vă rog să ne ajutaţi şi să ne spuneţi ce mai putem face în această situaţie“. 

Dr. Dana Clement (FOTO JOS), medic primar oncolog în cadrul Institutului Regional de Oncologie Iaşi: „Cancerul bronhopulmonar reprezintă principala neoplazie la sexul masculin şi una dintre cele mai frecvente la femei, ocupând în acelaşi timp primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer. Deşi s-a demonstrat ştiinţific legatura dintre fumat şi apariţia cancerului pulmonar, existând studii care evidenţiază faptul că marii fumători (adică persoanele care au un istoric de 30 de ani de fumat, în medie, un pachet de ţigări pe zi) au un risc de 15 până la 20 de ori mai mare decât nefumătorii de a face acest tip de cancer.

Cu toate acestea, campaniile anti fumat care se desfăşoară de câteva decenii nu au reuşit să reducă semnificativ incidenţa acestei neoplazii. Ca şi în cazul altor patologii oncologice, şi în cazul cancerului bronhopulmonar, diagnosticul bolii într-un stadiu incipient reprezintă, de departe, cel mai important factor ce poate determina vindecarea bolii, astfel explicându-se eforturile ce se fac prin campanii de informare sau de screening pentru creşterea depistării bolii în stadii precoce. Influenţa pe care stadiul bolii la diagnostic o are asupra supravieţuirii pe termen lung a pacienţilor cu cancer bronho-pulmonar este evidentă atunci când privim datele de statistică ce asociază unui stadiu incipient de boală o speranţă de viaţă la 5 ani de 65-70%, în timp ce pentru stadiile metastatice, din momentul diagnosticului, supravieţuirea la 5 ani se reduce la 5- 7%.

Cititi si: Disfuncţia erectilă, cauzată de mersul pe bicicletă?

Ultimii ani au însemnat o perioadă de mari schimbări şi progrese în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor cu cancere pulmonare, au adus noi posibilităţi terapeutice, şi mă refer la noi clase de compuşi, cum sunt terapiile moleculare ţintite şi, mai nou, imunoterapia, care au revoluţionat abordarea acestor pacienţi şi, mai ales, au reuşit să dubleze supravieţuirea pentru stadiile avansate şi metastatice de boală. Vreau să subliniez faptul că, în România, în acest moment, sunt rambursate toate aceste terapii inovatoare şi Institutul Regional de Oncologie din Iaşi poate efectua aceste tratamente pacienţilor cu neoplasm bronho-pulmonar. În ceea ce priveşte situaţia expusă în scrisoarea adresată redacţiei, înţeleg că este vorba despre un pacient cu şanse mari de vindecare, şi anume cu un neoplasm pulmonar surprins într-un stadiu incipient, lucru care se întampla destul de rar, ţinând cont de faptul că boala nu prezintă simptome specifice în acest moment al evoluţiei ei. De aceea, încurajez pacientul să se prezinte cât mai repede la un spital care are un serviciu de Chirurgie Toracică, şi aici suntem din nou norocoşi, Iaşul având nu unul ci două astfel de spitale, unde probabil se va putea efectua o intervenţie chirurgicală cu scop curativ.

Ulterior, funcţie de stadializarea anatomopatologică şi de alte evaluări specifice, se va decide oportunitatea unui tratament adjuvant sistemic, precum şi modul în care boala va fi monitorizată pe termen lung. Sunt în măsură să vă spun că şi în stadiile incipiente de cancer pulmonar s-au făcut progrese în ceea ce priveşte tratamentul pe care-l putem administra după intervenţia chirurgicală, scopul acestuia fiind eradicarea bolii reziduale microscopice şi, prin aceasta, creşterea speranţei de supravieţuire pe termen lung şi chiar de vindecare. Va doresc multă sănătate şi sunt gata să vă ajut, în măsura în care îmi stă în putinţă!“

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.