În fază incipientă, cancerul pulmonar poate fi tratat cu success
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

În fază incipientă, cancerul pulmonar poate fi tratat cu success

GALERIE
cancer pulmonar
  • cancer pulmonar
- +

Cristina Sorescu, Iaşi: „Vă scriu pentru că vărul meu, cu care am copilărit, în vârstă de 42 de ani, a fost diagnosticat cu cancer pulmonar, stadiul 1. Diagnosticul i-a fost pus întâmplător, el mergând la medic pentru aşi face alte investigaţii, care îi erau necesare pentru serviciu. Cu toţii am fost copleşiţi când am aflat ce are. Copiilor nici nu li s-a spus. El pare prăbuşit şi crede că nu mai are nicio şansă de a mai trăi. Vreau să vă mai spun că vărul meu este fumător de la 16 ani, fumează peste 30 de ţigări pe zi şi tuşeşte de mai bine de jumătate de an. Lua frecvent antibiotice şi, uneori, pentru o perioadă scurtă, îi mai trecea. În rest, nu a avut alte probleme de sănătate. Vă rog să ne ajutaţi şi să ne spuneţi ce mai putem face în această situaţie“. 

Dr. Dana Clement (FOTO JOS), medic primar oncolog în cadrul Institutului Regional de Oncologie Iaşi: „Cancerul bronhopulmonar reprezintă principala neoplazie la sexul masculin şi una dintre cele mai frecvente la femei, ocupând în acelaşi timp primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer. Deşi s-a demonstrat ştiinţific legatura dintre fumat şi apariţia cancerului pulmonar, existând studii care evidenţiază faptul că marii fumători (adică persoanele care au un istoric de 30 de ani de fumat, în medie, un pachet de ţigări pe zi) au un risc de 15 până la 20 de ori mai mare decât nefumătorii de a face acest tip de cancer.

Cu toate acestea, campaniile anti fumat care se desfăşoară de câteva decenii nu au reuşit să reducă semnificativ incidenţa acestei neoplazii. Ca şi în cazul altor patologii oncologice, şi în cazul cancerului bronhopulmonar, diagnosticul bolii într-un stadiu incipient reprezintă, de departe, cel mai important factor ce poate determina vindecarea bolii, astfel explicându-se eforturile ce se fac prin campanii de informare sau de screening pentru creşterea depistării bolii în stadii precoce. Influenţa pe care stadiul bolii la diagnostic o are asupra supravieţuirii pe termen lung a pacienţilor cu cancer bronho-pulmonar este evidentă atunci când privim datele de statistică ce asociază unui stadiu incipient de boală o speranţă de viaţă la 5 ani de 65-70%, în timp ce pentru stadiile metastatice, din momentul diagnosticului, supravieţuirea la 5 ani se reduce la 5- 7%.

Cititi si: Disfuncţia erectilă, cauzată de mersul pe bicicletă?

Ultimii ani au însemnat o perioadă de mari schimbări şi progrese în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor cu cancere pulmonare, au adus noi posibilităţi terapeutice, şi mă refer la noi clase de compuşi, cum sunt terapiile moleculare ţintite şi, mai nou, imunoterapia, care au revoluţionat abordarea acestor pacienţi şi, mai ales, au reuşit să dubleze supravieţuirea pentru stadiile avansate şi metastatice de boală. Vreau să subliniez faptul că, în România, în acest moment, sunt rambursate toate aceste terapii inovatoare şi Institutul Regional de Oncologie din Iaşi poate efectua aceste tratamente pacienţilor cu neoplasm bronho-pulmonar. În ceea ce priveşte situaţia expusă în scrisoarea adresată redacţiei, înţeleg că este vorba despre un pacient cu şanse mari de vindecare, şi anume cu un neoplasm pulmonar surprins într-un stadiu incipient, lucru care se întampla destul de rar, ţinând cont de faptul că boala nu prezintă simptome specifice în acest moment al evoluţiei ei. De aceea, încurajez pacientul să se prezinte cât mai repede la un spital care are un serviciu de Chirurgie Toracică, şi aici suntem din nou norocoşi, Iaşul având nu unul ci două astfel de spitale, unde probabil se va putea efectua o intervenţie chirurgicală cu scop curativ.

Ulterior, funcţie de stadializarea anatomopatologică şi de alte evaluări specifice, se va decide oportunitatea unui tratament adjuvant sistemic, precum şi modul în care boala va fi monitorizată pe termen lung. Sunt în măsură să vă spun că şi în stadiile incipiente de cancer pulmonar s-au făcut progrese în ceea ce priveşte tratamentul pe care-l putem administra după intervenţia chirurgicală, scopul acestuia fiind eradicarea bolii reziduale microscopice şi, prin aceasta, creşterea speranţei de supravieţuire pe termen lung şi chiar de vindecare. Va doresc multă sănătate şi sunt gata să vă ajut, în măsura în care îmi stă în putinţă!“

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.