De Sănătate

Punem punctul pe știi

În faze incipiente, cancerul pulmonar poate fi vindecat

miercuri, 05 iunie 2024, 03:00
3 MIN
 În faze incipiente, cancerul pulmonar poate fi vindecat

Marina Florea, Iași: „Tatăl meu are 59 de ani, locuiește în Pașcani și, la un control de rutină, a fost diagnosticat cu cancer pulmonar, stadiul II. La medic a ajuns la insistențele mamei, pentru că tușea de luni bune. Din toamna trecută a tot luat tratament după tratament, fără niciun efect. Tatăl meu lucrează în construcții, este fumător, fumează un pachet de țigări pe zi, uneori mai mult și, din povestirile lui fumează de la 14 ani. Și eu și mama l-am rugat să se lase dar fără succes. Acum este speriat și pare dispus să renunțe la țigări numai că nu știm cât o să-l ajute. Medicul de familie ne-a spus că ar trebui să meargă pentru investigații amănunțite la Institutul de Oncologie din Iași. Am vrea să știm ce se mai poate face în această situație”.

dr. Dana Clement

dr. Dana Clement

Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 9

Dr. Dana Clement, medic primar oncolog în cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași: „Cancerul bronhopulmonar reprezintă principala neoplazie la sexul masculin și una dintre  cele mai frecvente la femei, ocupând în același timp primul loc în ceea ce privește mortalitatea prin cancer.

Există dovezi științifice care atestă legătura dintre fumat și apariția cancerului pulmonar și mă refer la studii care evidențiază faptul că marii fumători (adică persoanele care au un istoric de 30 de ani de fumat, în medie, un pachet de țigări pe zi) au un risc de 15 până la 20 de ori mai mare decât nefumătorii de a face acest tip de cancer. Cu toate acestea, campaniile anti fumat care se desfășoară de câteva decenii nu au reușit să reducă semnificativ incidența acestei neoplazii.

Ca și în alte patologii oncologice, și în cazul cancerului bronho-pulmonar, diagnosticul bolii într-un stadiu incipient reprezintă, de departe, cel mai important factor care poate determina vindecarea bolii, astfel explicându-se eforturile care se fac prin campanii de informare sau de screening pentru creșterea depistării bolii în stadii precoce.

Influența pe care stadiul bolii la diagnostic o are asupra supraviețuirii pe termen lung a pacienților cu cancer bronho-pulmonar este evidentă atunci când privim datele de statistică care asociază unui stadiu incipient de boală o speranță de viață la 5 ani de 65-70%, în timp ce pentru stadiile metastatice, din momentul diagnosticului, supraviețuirea la 5 ani se reduce cu mult.

Ultimii ani au însemnat o perioadă de mari schimbări și progrese în ceea ce privește tratamentul pacienților cu cancere pulmonare, au adus noi posibilități terapeutice, și mă refer la noi clase de compuși, cum sunt terapiile moleculare țintite și, mai nou, imunoterapia, care au revoluționat abordarea acestor pacienți și, mai ales, au reușit să dubleze supraviețuirea pentru stadiile avansate și metastatice de boală.

Recent, aceste noi clase de compuși și-au demonstrat eficiența și în stadiile incipiente ale cancerului pulmonar astfel încât, alături de intervenția chirurgicală, terapiile țintite, chimioterapia sau imunoterapia fac parte din abordarea multimodală a stadiilor I, II și III de boală.

Vreau să subliniez faptul că, în România, în acest moment, sunt rambursate multe dintre  aceste terapii inovatoare și Institutul Regional de Oncologie din Iași poate efectua aceste tratamente pacienților cu neoplasm bronho-pulmonar.

În ceea ce privește situația expusă în scrisoarea adresată redacției, înțeleg că este vorba despre un pacient cu șanse de vindecare, și anume cu  un neoplasm pulmonar surprins într-un stadiu incipient, lucru care se întamplă destul de rar, ținând cont de faptul că boala nu prezintă simptome specifice în acest moment al evoluției ei.

De aceea, încurajez pacientul să se prezinte cât mai repede  la un spital care are un serviciu de Chirurgie Toracică, și aici suntem din nou norocoși, Iașul având nu unul ci două astfel de spitale, unde probabil se va putea efectua o intervenție chirurgicală cu scop curativ. Ulterior, funcție de stadializarea anatomopatologică și de alte evaluări specifice, se va decide oportunitatea unui tratament adjuvant sistemic, scopul acestuia fiind eradicarea bolii reziduale microscopice  postchirurgicale și, prin aceasta, creșterea speranței de supraviețuire pe termen lung și chiar de vindecare.

Va doresc multă sănătate și sunt gata să vă ajut, în măsura în care îmi stă în putință!”

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii