anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

În fiecare an în Iaşi se acordă în medie 1.150 de credite imobiliare

GALERIE
GHISEU_BANCI_CREDIT_IMPRUMUT
 • GHISEU_BANCI_CREDIT_IMPRUMUT
- +

Soldul împrumuturilor pentru locuinţe a ajuns la 2,47 miliarde lei. Faţă de 2008, când total creditelor ipotecare era de 652 milioane lei, în prezent au urcat de aproape patru ori. Cel mai mare salt a fost înregistrată de împrumuturile în monedă naţională

 

Piaţa creditelor imobiliare din judeţ este de patru ori mai „bogată” decât înainte de criză, potrivit statisticilor oficiale ale instituţiilor bancare. Soldul creditelor imobiliare şi ipotecare, în lei şi valută, acordate de bănci populaţiei din judeţul Iaşi a ajuns în august 2016 la valoarea de 2,47 miliarde lei. Aşa rezultă din calculele realizate de „Ziarul de Iaşi” pe baza informaţiilor centralizate de Bănca Naţională a României (BNR). În urmă cu fix opt ani, soldul de împrumuturi contractate de ieşeni pentru achiziţionarea de locuinţe era de 625,2 milioane lei. De atunci, băncile au acordat în medie în judeţ aproape 1.150 de credite imobiliare anual, dacă luăm ca etalon un preţ de 200.000 lei pentru un apartament de două camere.

DATE SUPLIMENTARE GASITI AICI:

Desigur, în anii 2008-2011 media creditelor pentru proprietăţi imobiliare a fost una mult mai mică faţă de cea din anii 2014-2016 când piaţa imobiliară a cunoscut o creştere. În prezent, 45% din stocul de împrumuturi imobiliare din dreptul Iaşului este în monedă naţională. Faţă de 2008 cuantumul acestuia a crescut de mai bine de 36 de ori, până la valoarea de 1,16 miliarde lei. Creditele în monedă străină pentru achiziţionarea de locuinţe însumează 1,3 miliarde lei, în scădere semnificativă faţă de august 2013, când cuantumul era de 1,54 miliarde lei, echivalent în valută. În Bucureşti şi judeţul Ilfov, soldul de credite imobiliare era în cea de-a opta lună din 2016 de aproape 9,5 ori mai consistent decât cel indicat în cazul Iaşului, de 23,4 miliarde lei.

Potrivit celei mai recente statistici dată publicităţii de Banca Centrală, în judeţul Timiş valoarea cumulată a împrumuturilor de acest tip este de 3,24 miliarde lei, iar în Cluj cu aproape 1 miliard mai mare faţă de Iaşi, de circa 3,4 miliarde lei. Creditarea pe acest segment a fost impulsionată şi de nivelul ridicat al lucrărilor de construcţii de locuinţe. Iaşul a fost în 2015 unul din cele mai active judeţe pe sectorul construcţiilor de locuinţe în 2015,  peste 3.000 de locuinţe noi, construite doar din fonduri private, fiind date în folosinţă doar pe parcursul anului trecut.

Potrivit unui studiu privind fondul de locuinţe, realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS), în jur de 53% din locuinţele finalizate anul trecut în judeţul Iaşi sunt în mediul rural. „Cele mai multe locuinţe au fost construite anul trecut în judeţele Ilfov (6.634 locuinţe), Bucureşti (4.448), Iaşi (3.033), Cluj (3.022), Timiş (2.852), Constanţa (2.476) şi Sibiu (2.276)”, se specifică în studiul INS. Suprafaţa utilă a celor 3.033 de locuinţe finalizate în judeţul Iaşi pe parcursul anului 2015 este de 302.792 metri pătraţi. Cele mai numeroase unităţi locative livrate sunt de două şi trei camere, 915, respectiv 859 de locuinţe. În studiul citat, INS precizează că 520 de locuinţe terminate în judeţ în 2015 sunt cu patru camere, iar 245 figurează drept garsoniere sau apartamente cu o singură cameră. La nivelul întregii ţării, pe parcursul anului 2015, au fost date în folosinţă 46.984 locuinţe, în creştere cu 2.000 locuinţe faţă de anul 2014. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.