În Iaşi a plouat într-o lună cât în jungla ecuatorială
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

În Iaşi a plouat într-o lună cât în jungla ecuatorială

GALERIE
ploaie
  • ploaie
- +

La Iaşi au căzut 139,2 litri/mp, urmat de comuna Rediu, cu 137,7 litri/mp. Culturile de pe aproape jumătate din terenurile agricole afectate şi-au mai revenit între timp.

În decurs de o lună, în judeţ a plouat cât într-o junglă ecuatorială. Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad a finalizat raportarea ploilor înregistrate în perioada 21 mai - 15 iunie. Cea mai mare cantitate de precipitaţii a căzut în municipiu, unde s-au înregistrat în total 139,2 litri/mp. În zona Rediu, precipitaţiile s-au ridicat la 137,7 litri/mp, iar la Ezăreni 125 litri/mp.

Precipitaţii peste 100 litri/mp au fost înregistrate şi la Tansa, Cucuteni, Sârca, Podu Iloaiei, Ciurbeşti, Ungheni, Andrieşeni, Victoria, Chipereşti, Şipote, Târgu Frumos şi Boşteni. Cea mai gravă situaţie a fost semnalată în Andrieşeni şi Răducăneni. În aceste comune, precipitaţiile au depăşit 60 litri/mp în decurs de doar o jumătate de oră, urmarea fiind producerea de scurgeri de pe versanţi şi viituri. Acestea au provocat moartea a trei persoane. Totodată, ploile căzute în zona Erbiceni au condus la avarierea amenajărilor agropiscicole Ţintea şi Capsa, în urma revărsării unui pârâu.

Nivelul pagubelor a ajuns la 25 milioane lei

La pagubele şi victimele provocate de ploi se adaugă şi 25,2 milioane lei, cât reprezintă pierderile în agricultură şi infrastructură provocate de grindina din perioada 21-23 mai. Grindina şi scurgerile de pe versanţi au avariat în decurs de trei zile 19 poduri şi podeţe, 16 km de drumuri judeţene, 40 km de drumuri comunale şi săteşti şi au afectat 17.000 ha de teren arabil. „Din totalul terenului afectat de grindină, cam pe 7.100 ha, culturile agricole şi-au mai revenit. Pagubele rămân însă semnificative, unii fermieri având afectate toate culturile“, a spus şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Neculai Olariu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.