În Iași, „motorul” imunizării din Moldova, teoriile conspirației au demonizat vaccinarea. Iată un inventar al acestora
Județul Iași a fost considerat încă de la începutul campaniei de vaccinare un „motor” al imunizării în toată Moldova. Pornind de la istoria municipiului Iași, fostă capitală de provincie și capitală de război a țării, la faptul că centrul academic ieșean este unul dintre cele mai recunoscute și valoroase din țară. Dar și fiindcă majoritatea spitalelor de specialitate din Moldova sunt concentrate aici: de la oncologie, neurochirurgie, la pediatrie sau nefrologie.
În inima județului, însă, în comune aflate la nici o jumătate de oră de mers cu mașina de Iași, am întâlnit mai multe teorii ale conspirației spuse de oamenii de rând, care se închid în case cu televizorul pornit atunci când nu muncesc câmpurile din jur. În comunele Grajduri și Scânteia, pandemia e demult timp încheiată și nici măcar n-a existat: a fost o încercare a străinilor de a ne convinge să ne vaccinăm pentru ca toate companiile farmaceutice să se îmbogățească.
Elena, bolnav cronic, crede că vaccinurile n-au fost testate destul
În Scânteia, o comună de puțin peste 4.000 de suflete, aflată la 29 de kilometri de Iași, întreaga viață pare concentrată în vatra satului principal, care poartă numele comunei. Pe o stradă de câteva sute de metri se află biserica ortodoxă, cea adventistă, sediile partidelor, un supermarket foarte mare, grădinița, școala primară, școala cu clasele I-VIII, poliția, consiliul local și primăria, sediul APIA. Strada, care conține și o mână de blocuri, începe cu un magazin de pompe funebre și se termină cu cimitirul, iar pentru dispensar te abați 40 de metri, la dreapta, în spatele școlii cu clasele I-VIII, care este și un șantier imens.
Înainte de dealul care urcă pe strada principală din comună, am întâlnit-o pe doamna Elena, o femeie de 79 de ani care căra două sacoșe încărcate, în drum spre casă de la magazin. Aceasta spune că a lucrat în domeniul medical și că nu crede că vor mai fi oameni care să se vaccineze, cu vaccinuri noi sau vechi, fiindcă, spune ea, nu sunt testate corespunzător.
Doamna Elena susține că ea a reușit să rămână nevaccinată deși „bolnavii cronici au fost obligați să se vaccineze”
„Cum vaccinam înainte copiii și oamenii anti-tetanos, anti-variolic, BCG-uri se testau, să vadă dacă nu s-a infectat. Să se facă ca pe timpuri, să se testeze, și pe urmă lumea se vaccinează. Să capete încredere. Eu nu m-am vaccinat și nici nu am fost bolnavă, dar nu am avut încredere în vaccin. Eu am lucrat cu vaccinuri, știam că sunt făcute după ani de experiență: nu m-am vaccinat și nu mă vaccinez până nu se testează să se vadă experiența după ani de zile. Nu îl scoți acum, dai bani, și pe urmă dai foc la mii de fiole și noi rămânem datori și plătim”, povestește doamna Elena.
Nu a convins-o faptul că vaccinurile anti-COVID-19 au fost autorizate provizoriu și definitiv de agenții de medicamente din mai multe țări, inclusiv SUA și UE. Doamna Elena susține că ea a reușit să rămână nevaccinată deși „bolnavii cronici au fost obligați să se vaccineze”.
„Și eu sunt bolnavă cronic, sunt hipertensivă, dar mulțumesc lui Dumnezeu, nu m-am îmbolnăvit. M-am protejat așa cum am putut și am trecut peste toate. Virusul există, e periculos, avem nevoie de igienă intimă, corporală și să mâncăm sănătos. Cu noul vaccin? Să văd întâi pe ce s-a testat, ce reacții a dat, și pe urmă văd dacă mă vaccinez”, spune femeia.
Doamna Eugenia a sărit peste doza 3 fiindcă i-au spus vecinii că vaccinul nu e bun
Senzația că pandemia nu există și nici nu a existat e pretutindeni, pe ulițele satului. Nicu, pompier din Iași, spune că toată situația cu virusul a fost exagerată, că informațiile care au circulat au fost minciuni și că pe el „l-au prins doar o singură dată” la imunizare. „Restul de 3-4 câte mai sunt nu le-am făcut și nici nu le fac”.
„Nu mai există niciun interes. De când a venit războiul, s-a dus COVID-ul, din cauză că ăsta nici nu a existat. Virusul a existat în sine, dar ei au exagerat cu totul: uitați-vă ce se întâmplă acum în China. Dom’le, eu lucrez la ora actuală, am mers la serviciu, n-am avut nicio problemă, am umblat cu trenul, am venit înapoi plin de oameni. Eu vă spun realitatea care este: nu sunt din ăla care stă numai în comună. Oamenii nu cred nici în vaccin, nici în virus. Părinții mei, în vârstă, nici nu s-au vaccinat și n-au nimic”, a spus bărbatul.
Sunt și oameni în comună care s-au vaccinat de cum a existat posibilitatea, dar i-a prins, mai apoi, frica din urmă. Doamna Eugenia Atasiei spune că a făcut două doze din serul produs de Pfizer, însă peste a treia a sărit fiindcă a auzit că vaccinul nu e bun și că nu este bine să îl facă. A fost bolnavă în ultimii ani, dar nu s-a testat niciodată să vadă dacă a luat sau nu virusul: ea crede că nu, chiar dacă soțul a avut test pozitiv.
Doamna Eugenia Atasiei
„Și prin sat, părerile sunt împărțite, unii zic că e bine, alții că nu. Soțul meu a avut COVID, însă medicul nici nu s-a interesat, a luat medicamente de capul lui, nu s-a omorât medicul de aici să facă nimic, să știți. M-am dus, mi-a dat rețetă, el s-a testat. Apoi a zis de ce a luat de capul lui antibiotic, că a luat Augmentin, foarte multe antivirale. Mie nu mi-a fost rău, nu m-am testat, am luat repede antibiotic… alt medic mi-a zis că de ce luăm noi antibiotic din prima când suntem răciți”, spune femeia trecută de 60 de ani.
Ionuț Baciu, 40 de ani, spune că a fost plecat până acum în străinătate, dar că nici nu a vrut să audă de serul anti-COVID. Ba mai mult, spune că medicii cu care a vorbit i-au spus că, dacă se simte bine, nici nu are sens să se imunizeze. Concluziile le-a tras rapid: în comună n-au fost și nu sunt persoane bolnave, iar niște unchi de-ai săi care s-au vaccinat s-au simțit apoi rău.
Ionuț Baciu: „În străinătate mi-au cerut să am vaccin„
„În străinătate mi-au cerut să am vaccin după ce am avut un accident cu mașina, de asta am și venit în țară. Cu antigripal mă vaccinez, dar de cel anti-COVID mi-a fost frică, am auzit persoane, rude, care se simțeau rău și mai bine nu fac. Am zis că dacă are Dumnezeu grijă, are și pentru mine”, spune bărbatul în drumul său spre grădiniță, ca să-și ia copilul acasă.
Primarul din Scânteia: „medicul de familie nu a recomandat vaccinul”
Și primarul comunei, Mihai Darabană, e ferm convins: nu se mai vaccinează nimeni la ei în comună. „N-au făcut-o când a fost boom-ul atunci, darămite acum”, spune bărbatul. Cauzele sunt multiple, spune primarul, dar frica n-ar fi printre ele. El acuză medicul de familie că n-a vrut să se implice și să vaccineze la cabinet, dar explică faptul că oamenii oricum sunt reticenți pentru că fie nu s-au îmbolnăvit, fie nu au avut familie, prieteni sau vecini bolnavi.
Mihai Darabană, primarul comunei Scânteia
„În afară de școli unde a fost aglomerație și copii nu avem noi aglomerații. Eu am fost un pic tras de mânecă fiindcă nu s-au vaccinat multe persoane, dar nici nu am putut să îi forțez. Medicul de familie nu a acționat cu nimic, nu a recomandat și neavând el vaccin în cadrul cabinetului… s-a vaccinat cine a avut interes să plece prin țară, cine a fost obligat”, a spus Mihai Darabană.
Ultimele cifre publicate de Ministerul Sănătății arată că la nivelul comunei Scânteia rata de vaccinare încă se chinuia, la începutul anului, să atingă valoarea de 10%. 100 dintre cei vaccinați, spune primarul, au venit la cele două caravane ce au sosit la căminul cultural, dar cei mai mulți au fost bătrâni. În rest, sătenii nu mai vor să audă de imunizări; de altfel, și primarul s-a oprit la a doua doză: „al treilea nu l-am mai făcut că… na, nu l-am mai făcut”.
În Grajduri, conspirațiile devin literă de lege, chiar la primărie
Conspirațiile și fricile oamenilor se înmulțesc înzecit în comuna Grajduri, din județul Iași, unde rata de vaccinare e doar puțin mai bună decât în Scânteia: 13,67%. Iar multe dintre ele și-au făcut loc și la primărie. Constantin Zamfirache, primarul comunei, ne explică faptul că întreaga campanie a fost îngreunată de reticența oamenilor de a se imuniza: în special din cauza faptului că Grajduri are și o comunitate foarte mare de rromi.
Constantin Zamfirache, primarul comunei Grajduri
„E o situație foarte ciudată pe care v-o spun acum. Știu cifrele, dar vă spun că în comunitatea de rromi nu știu dacă sunt 2% vaccinați. Nici nu știu nici dacă a murit mai mult de o singură persoană din comună”, spune primarul, înainte de a se lansa în prezentarea unei conspirații pe care a citit-o pe internet, dar despre care nu-i foarte sigur că e adevărată, că „circulă și multe fakeuri”.
„Printre vaccinați au fost și victime. Am citit un document, s-a făcut un studiu în SUA, cred că știți despre ce este vorba, s-a constatat că numărul deceselor la persoanele vaccinate l-a întrecut pe cel al deceselor la persoanele nevaccinate. Studiul e nou – ce putem înțelege? Lumea este dusă într-o totală degringoladă din cauză că sunt prea multe informații de tot felul. Dacă ar fi doar informațiile că trebuie să ne vaccinăm fiindcă este necesar ar fi ceva, dar se speculează foarte mult”, crede Constantin Zamfirache.
Acesta trece de la o extremă la alta: abandonează conspirațiile și spune că ar vrea un control al presei, ca să se publice doar „știrile care au dovezi concludente”. Se teme, spune el, de lucrurile pe care le au oamenii în minte.
„La noi, la țară, românul nostru după ce s-a întunecat că e iarnă se bagă în casă la televizor: și se întâlnesc la cârciumă și vorbesc, povestesc, și ajung la concluzia că nu mă vaccinez, mai bine merg la cârciumă și beau un rachiu. Eu m-am vaccinat și m-am simțit foarte rău după aceea, dar fiecare om are liberul arbitru, sunt în contact cu atâția, i-am sfătuit, m-am dus în comunitate de zeci de ori, dar nimic, nimic. Sunt conservatori în sensul ăsta, le-a spus lor nu știu cine, au văzut la televizor și aia e”, a mai spus primarul.
Nea Ștefan a ascultat la televizor: cu boala și vaccinul s-a dorit „resetarea populației”
„Studiile” citite de primar le-a văzut și nea Ștefan, de 84 de ani. Stă pe ulița de vizavi de primărie, la câteva sute de metri. Vorbim peste gardul de lemn, de pe care se scorojește încet vopseaua.
În câteva minute, bătrânul reușește să concentreze cele mai bizare și nefondate teorii ale conspirației care circulă încă de la începutul pandemiei: că virusul a fost eliberat pentru a scădea populația planetei, că în America de Sud mor sute de copii proaspăt-vaccinați sau că serurile transformă tinerii în infertili care aleargă la inseminare artificială ca să poată avea copii. Teorii care au fost demontate de oamenii de știință la scurt timp după apariție, dar care încă mai circulă în mediile în care se uită nea Ștefan: la televizor.
„În alte țări ca în Brazilia și America de Sud se fac vaccinuri și la copii și în câteva ore erau morți. Ce încredere să mai ai în așa vaccin? Am văzut la televizor treburile astea: au murit copii mici, sugari, vaccinați de mici, în câteva ore erau morți. A fost un elev care trebuia să se ducă la facultate, s-a vaccinat, și într-o săptămână a fost mort și el, chiar dacă era perfect sănătos. Vă zic, nu doar la mine, la toată lumea, s-a pierdut toată încredere în vaccin”, spune bărbatul, pe un ton din ce în ce mai crescut.
Nea Stefan: „În alte țări ca în Brazilia și America de Sud se fac vaccinuri și la copii și în câteva ore erau morți"
Ne întreabă, brusc, de ce spun „ei” că vor „resetarea populației”. Când nu primește un răspuns imediat, tonul i se îmblânzește – „cred că nu știați de asta, nu?”. Și bătrânul ne explică: se dorește împuținarea lumii pe glob, că sunt prea mulți oameni, iar cei mai afectați sunt tinerii care nu vor mai putea face copii. „Umblă apoi să facă fertilizări in vitro, dar ce suntem noi, ca vacile? Hai dă-o-ncolo, că vă văd oameni serioși. Eu nu m-am vaccinat că dacă mă vaccinez m-am terminat imediat. Iau pastile cu coagularea sângelui, imediat mă termină vaccinul. Nu pot – eu dacă mă vaccinez înseamnă că vreau să mor”, mai spune acesta.
Toate tipologiile de personaje care s-au ivit în pandemie, vorbind împotriva vaccinării, se regăsesc pe ulițele din Grajduri. Pe oameni îi leagă un singur gând: fie n-au vrut să meargă la medicul de familie, fie s-au dus și nu le-a vorbit nimeni despre vaccinare. Costel spune că este sănătos și că religia sa nu-i permite să se uite către vaccinuri cu îngăduință.
„Nu am nevoie de așa ceva, mă păstrează Domnul Isus Hristos, El e sprijinul nostru, El este salvatorul nostru și avem nădejde în El. Noi nu avem nădejde în injecția dumneavoastră. Salvatorul nostru este Isus. Nu am nicio problemă de sănătate, nici cu medicul de familie nu am vorbit, nici familia mea nu a făcut injecții, noi nu facem”, a spus acesta, plecând în grabă.
Doamna Elena, care lucrează la magazinul de la parterul unui bloc, recunoaște că s-a vaccinat o singură dată, cu Johnson&Johnson, doar pentru că lucra cu oamenii. „A fost bine, fără probleme. Fiind la serviciu, la bloc la magazin, m-am vaccinat, dar mai mult obligată, altfel nu făceam”, explică aceasta.
Remediile naturiste încă sunt suverane: Iulian știe rețeta de „țuicomicină”
Automedicația și lipsa încrederii în medici îi determină pe oameni, în continuare, să se țină cât de departe pot de tot ce înseamnă injecție. Doamna Olga nu a vrut să stea de vorbă cu noi, dar când s-a hotărât, a început să ne povestească despre faptul că suferă de o „tiroidă toxică”, că nu are voie să facă niciun fel de injecție sau tratament fără a vedea înainte dacă este alergică. Spune că nu are voie să se vaccineze, dar și dacă ar avea, tot n-ar face-o.
„Lumea a fost bolnavă de când lumea. Acum câțiva ani când am mers la control, că merg mereu, am întrebat medicul dacă s-a vaccinat. În cabinet erau doamnele doctor. Mi-au spus – ce vaccin, doamnă, că lumea a tușit de când lumea, cu vaccin sau fără. Spre exemplu, vecina Ileana a făcut vaccin de gripă și e gripată în fiecare an de 3-4 ori. Așa și cu COVID-ul, dacă îl faci, îl faci”, a spus doamna Olga, care stătea de vorbă cu o vecină în fața porții.
Iulian Chiuchiu căra două sacoșe pline de porumbi nedesfăcuți
Iulian Chiuchiu căra două sacoșe pline de porumbi nedesfăcuți, alături de un prieten, pe aceeași uliță de vizavi de primărie. A fost plecat în străinătate, înțelege riscurile virusului și importanța vaccinului, dar el a zis că nu s-a vaccinat niciodată. „Cu 10 euro am găsit certificat, e foame mare peste tot, nu numai la noi”, crede bărbatul.
Acesta a explicat că el nu se vaccinează niciodată fiindcă folosește remedii pe care le numește a fi naturiste: mănânc mult usturoi și mult hrean, dar bea și rachiu. „Țuicomicină” îi spune.
„Eu beau rachiu mult, mănânc usturoi, hrean și nu se prinde de mine. Noi suntem «consumatori». Soția mea s-a vaccinat și i-a fost o săptămână rău, a vomitat, a avut de toate. Nu știu ce o făcut ea, o reacție adversă ceva, și a zis că nu se mai vaccinează în veci. Nu am fost niciodată bolnav, doar o dată a trecut căruța peste mine și mi-am rupt două coaste, dar sunt bine acum. Pe aici nu prea s-au vaccinat oamenii, nici nu s-au îmbolnăvit”, explică Iulian.
În comunele din Iași, la nici 30 de kilometri de reședința de județ, vaccinul este demonizat, boala la fel, de tratament și teste localnicii nici nu vor să audă. Îi și ajută lipsa de implicare a medicilor de familie, dar și a autorităților locale, care pleacă mai degrabă urechea către teorii conspiraționiste decât către îndemnurile naționale către vaccinare.
*******************
Acest material a fost realizat în luna decembrie 2022 în cadrul proiectului „COVID 19 – Prevenție, Testare, Tratament pentru pacienții cronici”, derulat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din Romania, finanțat de un grant internațional.
Publicitate și alte recomandări video