În Iaşi, oraş universitar şi centru medical regional, poate fi salvat un singur om dacă este muşcat de această reptilă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

În Iaşi, oraş universitar şi centru medical regional, poate fi salvat un singur om dacă este muşcat de această reptilă

GALERIE
muscat de vipera
  • muscat de vipera
- +

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât lângă Iaşi există un loc în care sunt vipere

Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon“ are în prezent o singură doză de vaccin antiviperin. Cu toate că reprezentanţii unităţii au făcut mai multe solicitări farmaciei Unifarm pentru refacerea stocului, spitalul nu a primit încă dozele solicitate.

Potrivit conducerii UPU, toate unităţile de primire urgenţe din ţară se confruntă cu o astfel de criză, întrucât farmacia Unifarm, lanţul prin care spitalele îşi asigură stocul, a anunţat unităţile medicale care au făcut comandă că nu le poate onora cererea. „Noi avem acum o doză şi, deşi s-au făcut comenzi, nu ni s-au transmis încă alte doze. Cel mai probabil se consideră că şerpii din zona noastră nu sunt veninoşi, şi atunci nu primim vaccinul. Pe de altă parte, problema este în toată ţara. Chiar de curând un judeţ vecin ne-a solicitat ajutorul pentru că nu mai aveau serul“, a spus dr. Gabriel Perianu, medic primar UPU.

Muşcătura de viperă poate fi fatală doar în cazul în care în corpul victimei intră veninul şarpelui, lucru care nu se întâmplă la orice muşcătură, ci doar la puţine dintre ele. Altfel, în funcţie de vârsta şi starea de sănătate a victimei, aceasta poate face alergie sau simţi dureri. Pacientul manifestă o stare generală alterată, transpiraţii abundente, gust metalic în gură, greţuri, vărsături şi chiar con¬vulsii. Potrivit medicilor, indiferent de situaţie, victima trebuie să ajungă de urgenţă la spital.

Serul antiviperin trebuie administrat în primele şase ore de la muşcătura propriu-zisă. Conform legii, acesta se inoculează doar în spitale. Preţul unui flacon este de 500 de lei, iar valabilitatea este de doar câteva luni. Viperele, singurele specii de şerpi veninoşi de pe teritoriul României, trăiesc cu precădere în Dobrogea şi Banat, însă apar şi în alte zone geografice. La Iaşi, în rezervaţia Valea lui David, vizavi de Metro, este întâlnită vipera ursini moldavica.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.