anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

În Iaşi, raportul dintre pensionari şi angajaţi este de opt la zece. Suntem al doilea cel mai tânăr judeţ din ţară

GALERIE
raport, tineri, pensionari
 • raport, tineri, pensionari
- +

Iașul, al doilea cel mai tânăr județ al României, are cu 3084 de pensionari mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut, iar raportul dintre pensionari și angajați a ajuns de 8 la 10. Îmbătrânirea demografică a făcut obiectul unui studiu a doi cercetători ai Universității București, iar rezultatele sunt îngrijorătoare: doar în cinci județe, și Iașul este unul dintre acestea, numărul tinerilor este mai mare decât al vârstnicilor.

 

Iașul are, potrivit studiului realizat de George Secăreanu și Aurelian Giugăl,  a doua cea mai tânără populație din România, după județul Ilfov și este urmat de Suceava, Vaslui și Bistrița Năsăud. Potrivit datelor furnizate de Casa Județeană de Pensii Iași, la sfârșitul lunii iunie în județul Iași numărul pensionarilor era de 160.931 (cu 3084 mai puțini decât acum un an), iar cel al angajaților era de 199.993 (cu 2360 mai puțini decât în iunie 2021). Iar raportul dintre pensionari și angajați este de 8 la 10.

Statisticile privind îmbătrânirea populației sunt îngrijorătoare, pentru că o accelerare a procesului de îmbătrânire și o depopulare a localităților va avea ca urmări dezechilibre în bugetele de pensii din următorii ani. România anului 2022 seamănă mai degrabă cu un lanț trofic în care locuitorii satelor aleg să emigreze către orașele mici, cei din orașele mici către cele mijlocii sau reședință de județ, iar orașele mari către polii regionali, cum e cazul orașelor București, Iași, Constanța, Cluj-Napoca, Timișoara sau Craiova. Această dinamică ar trebui să atragă atenția instituțiilor specifice astfel încât să întreprindă acțiuni concrete. Populațiile tinere vor deveni active și vor trebui să susțină, prin sistemul public de pensii, cohortele de populație din deceniile precedente, se arată în sinteza studiului celor doi cercetători, publicată recent în Libertatea.

Alte cifre, furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași, arată că, potrivit evidențelor ITM, la 11 august erau 204.192 de angajați în județul Iași și 237.595 de contracte de muncă active. Cele 33.403 de contracte care depășesc numărul salariaților sugerează că peste 16% din populația activă pe piața forței de muncă din Iași, avea două joburi la jumătatea acestei luni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Alexandru LĂZESCU

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Mobilizarea generală decisă la Kremlin și mai ales așa-zisele „referendumuri”, un preambul la anexarea unei mari părți din Ucraina, la pachet cu amenințarea cu lovituri nucleare, cu efecte potențial incontrolabile, sunt privite cu îngrijorare nu doar în Occident, ci și la Beijing.

opinii

Experimentul Închisorii de la Stanford

Briscan ZARA

Experimentul Închisorii de la Stanford

Transformarea noastră odată cu evenimentele este inevitabilă. Vorbim despre destin? Nici vorbă, aşa îşi explică doar unii naivi neputinţa în faţa Marelui Val, atâta tot. E doar natura din care facem parte, nimic mai mult, trebuie să ne intre bine în cap asta.

Fascinanta şi invincibila prostie

Cristina DANILOV

Fascinanta şi invincibila prostie

Mulţi cred că naivitatea este un sinonim pentru prostie. Există o părere că prostia înseamnă a nu şti şi a nu înţelege ceva. De asemenea, atunci când vorbim despre prostie, vorbim despre un grad scăzut de inteligenţă, lipsă de inteligenţă, ilogicitatea acţiunilor unei persoane sau a cuvintelor sale. Dar credem că prostia este, în primul rând, lipsa de dorinţă a unei persoane de a gândi. Deci, un fel de lenea minţii.

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

Mihai DORIN

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

De când se ştiu, moş Ghiţă şi mătuşa Ileana au muncit în gospodărie, la pământ şi îngrijirea animalelor. Deşi amândoi au sărit binişor de 80 de ani, ei continuă să facă acelaşi lucru. 

pulspulspuls

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Să tot fie vreo câteva luni, stimaţi telespectatori, de când unii observatori mai atenţi ai politichiei locale au început a semnala comportamentul ciudat al unui veteran al partidoiului, lăsat la vatră între timp, fost purtător de cuvânt al primarilor din comune, gură mare şi spartă la vremea sa, cu relaţii la Bucale şi alte celea. 

Caricatura zilei

Trafic

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.