anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

În Iaşi se găsesc bani pentru spectacole, nu şi pentru persoanele cu dizabilităţi

GALERIE
Primaria Tomesti Foto primaria-tomesti.ro
 • Primaria Tomesti Foto primaria-tomesti.ro
- +

„Lipsa banilor pentru indemnizaţii este o problemă care se regăseşte la nivelul întregului judeţ“, spune primarul din Tomeşti. „Nu ştiu dacă este o coincidenţă sau nu, însă când nouă nu ne dau banii, în luna septembrie, se sărbătoresc şi zilele comunei, dar pentru asta se găsesc finanţe“, acuză mama unui copil.

Părinţii celor circa 100 de copii cu di­zabilităţi din comuna Tomeşti nu şi-au primit indemnizaţiile care li se cuvin pe luna septembrie. Aceştia sunt nemulţumiţi de situaţia apărută, mai ales că în ultimii ani mereu au apărut probleme în luna septembrie, primăria anunţându-i de fiecare dată că a rămas fără bani.

„Nu sunt neapărat revoltată pentru că nu ni s-au dat banii pentru o lună, însă mă gândesc la viitorul copilului. Eu acum pot să-i asigur ceea ce are nevoie, însă când noi, părinţii, nu vom mai fi, cum se va mai descurca? Acum primăria ne spune că nu are bani pentru că nu i-au venit de la bugetul de stat, de la Guvern. Oamenii care conduc această ţară chiar nu se gândesc cum ne descurcăm noi cu copiii bolnavi? Prin lege avem alocat contravaloarea unui salariu minim pe economie, aproximativ 600 de lei, însă nici pe aceştia nu-i primim la timp“, a spus Ana D., mama unui băiat în vârstă de 17 ani diagnosticat cu autism şi care locuieşte în Tomeşti.

Mama minorului a mai precizat că, deşi primăria spune că nu are bani să plătească indemnizaţiile copiilor cu handicap, respectiv salariile însoţitorilor, conducerea comunei găseşte de fiecare dată resurse pentru organizarea zilelor Tomeş­tiului sau altor sărbători. „Nu ştiu dacă este o coincidenţă sau nu, însă când nouă nu ne dau banii, în luna septembrie, se săr­bătoresc şi zilele comunei, dar pentru asta se găsesc finanţe“, a mai spus Ana.

Edilul din Tomeşti a precizat că problema nu apare pe fondul organizării zilelor comunei, ci din cauză că bugetul alocat pentru astfel de indemnizaţii se termină în ultima lună din trimestrul al III-lea. De cele mai multe ori, potrivit primarului, situaţia se rezolvă cu ajutorul banilor din ultimul trimestru. „Lipsa banilor pentru indemnizaţii este o problemă care se regăseşte la nivelul întregului judeţ. Anul trecut, de exemplu, în septembrie, 40 de comune se aflau în imposibilitatea de a plăti aceşti bani. Noi acum trebuia să le plătim pe 10 septembrie, dar nu am avut bani. Credem că spre începutul lunii octombrie vom putea să le plătim din banii de pe trimes­trul al IV-lea“, a explicat Ştefan Timofte, primarul comunei Tomeşti.

În aceeaşi situaţie se află şi cele 82 de familii ale copiilor cu dizabilităţi din comuna Holboca. Edilul Gheorghe Ştefurac a explicat că, pentru a rezolva problema, a înaintat Consiliului Judeţean mai multe documente prin care solicită mărirea plafonului alocat indemnizaţiilor pentru minorii cu handicap. „La ora actuală nu am putut plăti indemnizaţiile pentru luna septembrie. În ultimii ani, mereu ne lovim de lipsa banilor în această perioadă, şi, chiar dacă ştim că familiilor le este greu, nu avem de unde să le dăm aceşti bani. Ar trebui să se găsească o soluţie pentru ca să nu mai luăm din banii de pe ultimul trimestru“, a declarat Gheorghe Ştefurac.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.