Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.12.2023

În Iași se nasc mai mulți băieți, dar femeile trăiesc mai mult

GALERIE
familie
  • familie
- +

Sporul natural e încă pozitiv, dar în continuă scădere.

Statisticile arată că populaţia judeţu­lui după numărul celor care au domiciliul în Iaşi era, la începutul anului, de exact 949.391 de locuitori. Dintre ei, 202.941 nu împliniseră 18 ani până în acel moment (1 ianuarie 2019). Procen­tual, asta înseamnă 21,37 la sută. Evi­dent, copiii (sub 14 ani) sunt cei mai numeroşi: 148.348 sau 15,62 la sută din populaţia judeţului. Tinerii cu vârste între 14 şi 18 ani reprezintă 5,74 la sută.

În Iaşi se nasc mai mulţi băieţi decât fete. Dar, remarcă Ciprian Iftimoaei, şeful Direcţiei Judeţene de Statistică, „pe parcursul vieţii, aceste procente se egalizează şi, când generaţia respectivă ajunge la finalul vieţii, sunt mai multe femei decât bărbaţi: procentele se inversează în favoarea femeilor, care au speranţa medie de viaţă la naştere mai mare cu circa 5 ani decât bărbaţii“.

Din 1990 încoace, atât sporul natural (diferenţa dintre numărul născuţilor vii şi numărul decedaţilor), cât şi rata fertilităţii (numărul de născuţi-vii raportat la 1000 de femei cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani) se află în continuă scădere, situaţie care se regăseşte şi la nivel naţional. De remarcat că, pentru anul 2017, de exemplu, din cei peste 10.000 de nou-născuţi, mai puţin de trei sferturi sunt din cadrul căsătoriilor. Ceilalţi 2690 de bebeluşi, adică 26,6 la sută din numărul celor veniţi pe lume în 2017, provin din afara căsătoriei.

Datele prezentate de Ciprian Iftimoaei arată că 817 copii au avut la naştere mame cu vârste de până la 19 ani, iar 8 dintre ei chiar mame cu vârste sub 15 ani.

„Sunt posibile cazuri sociale, mame minore care provin din medii defavorizate, marginalizate, excluse social, familii dezorganizate, cu educaţie precară, fără mijloace de informare, cu resurse puţine. Aici intervine rolul sociologilor, psihologilor şi asistenţilor sociali să investigheze problema maternităţii adolescentine şi să propună strategii, programe, măsuri concrete de intervenţie psihosocială“, a explicat directorul Statisticii ieşene.

La o populaţie şcolară de aproximativ 135 de mii de elevi, peste 8 la sută au părinţi plecaţi la muncă în străinătate, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Totuşi, nu există un sistem unitar de raportare, arată Ciprian Iftimoaei. În aceste condiţii, este explicabilă rata foarte mare a sărăciei relative la copii cu vârste de 0-17 de ani - 32,2 la sută - în timp ce la persoanele cu vârste de 18-64 de ani este de 21,9 la sută, iar la vârstnici de peste 65 de ani scade la 20 la sută.

Directorul Direcţiei Judeţene de Statistică a amintit şi alte ameninţări pentru copii: neincluderea în nicio formă de învăţământ, inegalitatea de şanse de reuşită şcolară între copiii din mediul rural şi cei din urban, bullying-ul şi fapte care atrag condamnarea la pedepse privative de libertate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Un caz şcoală despre cât preţ pune primarul Mihai Chirica pe interesul Iaşului şi al ieşenilor şi cât contează pentru el sintagma Iaşul – Capitala Culturală a României, de care, de altfel, abuzează în discursuri publice până la saţietate. E vorba de cazul Baia Turcească.

opinii

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Alexandru CĂLINESCU

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Fapt este că tânărul Pleșu se mișca dezinvolt nu numai în zona artelor plastice. dar și în teritoriul literaturii sau în acela al filosofiei. Teoretiza reușind să evite ariditatea conceptuală, era erudit fără pedanterie, scria de pe atunci admirabil, în egală măsură nuanțat și precis. Sunt pagini pe care, dacă îmi este permis să fac o supoziție, cred că le-ar semna și astăzi.

Jurnalul lui Asachi (7)

Neculai SEGHEDIN

Jurnalul lui Asachi (7)

Puțină lume poate reproduce un vers din Asachi, sau un titlu din opera acestuia. Puțini dintre noi știm ce a făcut, de fapt, Asachi în cultura română. Cu toate acestea, Asachi are o mare valoare simbolică, este un bun național, un blazon al culturii noastre, fiind, pur și simplu, …Asachi!

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

pr. Constantin STURZU

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

Următoarea „mişcare”, cea de a treia, este cea mai delicată şi necesită multă îndrăzneală. Vedem că Hristos nu-l cruţă deloc pe acel tânăr evlavios şi râvnitor, ci îi pune în faţă o alegere mai mult decât incomodă: aceea de a-şi vinde averea, de a împărţi totul săracilor şi de a urma cu totul Fiului lui Dumnezeu. 

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Una tare pe azi, stimaţi telespectatori: voi ştiţi care este ultimul zvon ce tropăie băţos prin politichia mâloasă de Bahlui de sar stropi murdari în toate derecţiile, inclusiv pe pereţii cei galbeni ai sediului proaspăt văruit din Podu Roş? 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri