anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 27.11.2022

În Iași se nasc mai mulți băieți, dar femeile trăiesc mai mult

GALERIE
familie
 • familie
- +

Sporul natural e încă pozitiv, dar în continuă scădere.

Statisticile arată că populaţia judeţu­lui după numărul celor care au domiciliul în Iaşi era, la începutul anului, de exact 949.391 de locuitori. Dintre ei, 202.941 nu împliniseră 18 ani până în acel moment (1 ianuarie 2019). Procen­tual, asta înseamnă 21,37 la sută. Evi­dent, copiii (sub 14 ani) sunt cei mai numeroşi: 148.348 sau 15,62 la sută din populaţia judeţului. Tinerii cu vârste între 14 şi 18 ani reprezintă 5,74 la sută.

În Iaşi se nasc mai mulţi băieţi decât fete. Dar, remarcă Ciprian Iftimoaei, şeful Direcţiei Judeţene de Statistică, „pe parcursul vieţii, aceste procente se egalizează şi, când generaţia respectivă ajunge la finalul vieţii, sunt mai multe femei decât bărbaţi: procentele se inversează în favoarea femeilor, care au speranţa medie de viaţă la naştere mai mare cu circa 5 ani decât bărbaţii“.

Din 1990 încoace, atât sporul natural (diferenţa dintre numărul născuţilor vii şi numărul decedaţilor), cât şi rata fertilităţii (numărul de născuţi-vii raportat la 1000 de femei cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani) se află în continuă scădere, situaţie care se regăseşte şi la nivel naţional. De remarcat că, pentru anul 2017, de exemplu, din cei peste 10.000 de nou-născuţi, mai puţin de trei sferturi sunt din cadrul căsătoriilor. Ceilalţi 2690 de bebeluşi, adică 26,6 la sută din numărul celor veniţi pe lume în 2017, provin din afara căsătoriei.

Datele prezentate de Ciprian Iftimoaei arată că 817 copii au avut la naştere mame cu vârste de până la 19 ani, iar 8 dintre ei chiar mame cu vârste sub 15 ani.

„Sunt posibile cazuri sociale, mame minore care provin din medii defavorizate, marginalizate, excluse social, familii dezorganizate, cu educaţie precară, fără mijloace de informare, cu resurse puţine. Aici intervine rolul sociologilor, psihologilor şi asistenţilor sociali să investigheze problema maternităţii adolescentine şi să propună strategii, programe, măsuri concrete de intervenţie psihosocială“, a explicat directorul Statisticii ieşene.

La o populaţie şcolară de aproximativ 135 de mii de elevi, peste 8 la sută au părinţi plecaţi la muncă în străinătate, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Totuşi, nu există un sistem unitar de raportare, arată Ciprian Iftimoaei. În aceste condiţii, este explicabilă rata foarte mare a sărăciei relative la copii cu vârste de 0-17 de ani - 32,2 la sută - în timp ce la persoanele cu vârste de 18-64 de ani este de 21,9 la sută, iar la vârstnici de peste 65 de ani scade la 20 la sută.

Directorul Direcţiei Judeţene de Statistică a amintit şi alte ameninţări pentru copii: neincluderea în nicio formă de învăţământ, inegalitatea de şanse de reuşită şcolară între copiii din mediul rural şi cei din urban, bullying-ul şi fapte care atrag condamnarea la pedepse privative de libertate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Globalizare în alb şi negru

Nicolae GRECU

Globalizare în alb şi negru

Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

opinii

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Eugen MUNTEANU

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

Pentru un pumn de voturi

Radu POPESCU

Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

Literarh

arh. Ionel OANCEA

Literarh

Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă spălat pe la subsuori cu sondajul. Cineva scoate capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă spălat pe la subsuori cu sondajul. Cineva scoate capul afară şi dă ordine

LATER EDIT.  Cu o promptitudine care anunţă vremuri bune în comunicare, domnul premare ne-a anunţat că intervenţia de pe platforma PNL nu-i aparţine, ba, chiar mai mult, el nu ar avea nici măcar access la platforma respectivă. Touché, monsieur! Rugăm, prin urmare, curioşii să citescă pulsul nostru în cheia că există o persoană destul de puternică la liberali, cu acces deplin la butoane, care-I ia la per tu şI alte celea pe cei mai înalţI lideri, dar care stă prost cu gramatica. Ceea ce n-ar fi o noutate.   Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.