anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.08.2020

În Israel, medicii arabi şi evrei lucrează împreună în prima linie în lupta contra coronavirusului

GALERIE
medici
  • medici
- +

În Israel, medicii evrei şi arabi lucrează împreună, în prima linie pentru a combate epidemia de coronavirus dar şi pe cei care răspândesc "ura". În apropiere de TelAviv, spitalul Sheba este clasat printre cele mai bune din lume şi responsabilii afirmă că acest lucru se datorează muncii pe care o fac cadrele medicale arabe şi israeliene, într-o societate marcată de diviziuni. 

"Lucrăm împreună cu echipa medicală arabă şi nu doar în perioada pandemiei", a spus Rafi Walden, director adjunct al unităţii sanitare. "Fără medicii arabi, sistemul de sănătate israelian s-ar prăbuşi", afirmă el pentru AFP, estimând că nu existî nicio diferenţă între ei şi cadrele medicale evrei.     Arabii israelieni, descendenţi ai palestinienilor rămaşi şi teritoriile lor după crearea statului Israel în 1948, care reprezintă în jur de 20% din populaţia israeliană, sunt în mod regulat victime ale discriminării sociale şi critică legea statului-naţiune care consacră caracterul evreiesc Israelului.  

Dar, ironia face ca în timpul pandemiei de coronavirus, o fotografie în care infirmieri care se roagă în faţa ambulanţei să devină virală: unul, evreu, se roagă către Ierusalim, celălalt, musulman, îngenunchiat pe un covor de rugăciune în direcţia Mecca. Internauţii au salutat imaginea "inspiratoare", distribuită de Magen David Adom, echivalentul Crucii Roşii în Israel, subliniind uniunea necesară în timpul crizei, în timp ce alţii au găsit ocazia de a vorbi despre inegalităţi sociale.  Potrivit unui studiu din 2017 al Centrului Taub de studii socio-politice în Israel, rata sărăciei este mult mai mare în sectoarele arabe, unde populaţia are o speranţă de viaţă cu patru ani mai puţin decât cea a evreilor israelieni.     

Premierul Benjamin Netanyahu este în mod regulat acuzat de rasism faţă de arabii israelieni şi de incitare la ură de către membrii partidelor arabe pe care le-a caracterizat drept o "ameninţare". De altfel, unul dintre miniştri săi i-a tratat drept "terorişti în costume". 

"Netanyahu cunoaşte rolul arabilor în sistemul de sănătate şi în alte sectoare, cu toate astea continuă să răspândească ura şi să mintă fără ezitare", a afirmat Walden. Recent, în jur de 700 de membri din corpurile medicale, dintre care jumătate evrei, au semnat o petiţie în care îi solicită lui Netanyahu să înceteze să mai răspândească ura în aceste vremuri de criză. 

Mai mult de 3.800 de noi cazuri de coronavirus au fost oficial înregistrate în Israel, unde 12 persoane au murit. După mai mult de un an de criză politică şi trei legislative, Netanyahu ar fi trebuit să rămână la putere şi să formeze "un guvern de urgenţă" pentru a gestiona criza, după o manevră surpriză a rivalului său Benny Gantz, ales preşedinte al Parlamentului israelian. 

"Obiectivul nostru, al arabilor şi evreilor, este de a proteja umanitatea, aşa că cerem să înceteze cu incitarea la ură. Suntem în aceeaşi oală, lucrăm împreună pentru a pune capăt epidemiei de coronavirus", a afirmat Choukri Awawda, unul dintre iniţiatorii petiţiei. Într-o campanie difuzată pe reţelele de socializare, medici şi infirmiere arabi poartă măşti şi combinezoane şi îi îndeamnă pe cetăţeni "să rămână acasă" pentru a evita infectarea. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Otravă şi prostie veche (I)

Cătălin ONOFREI

Otravă şi prostie veche (I)

Recurgeţi la următorul experiment mental: închipuiţi-vă că, în mai 1990, Ion Iliescu şi FSN au luat decizia istorică de a nu mai intra în lupta electorală.

Filmuletul zilei

opinii

Într-o bună zi…

Briscan ZARA

Într-o bună zi…

Anii trec, corpul îmbătrâneşte, voinţa se diminuează şi mai mult, iar la un moment dat chiar spui fără să îţi dai seama că nu mai poţi fizic face lucrurile pe care le-ai tot amânat. Nu te mai ţin balamalele. Nu mai poţi urca pe munte, nu mai poţi alerga, nu mai poţi înota, nici măcar nu mai poţi sta treaz mai târziu de ora 23, nimic. Ai amânat până ce le-ai anulat.

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Consolidarea democraţiei reprezintă un proces eminamente focalizat pe îndeplinirea unor standarde politice: alegeri libere şi corecte, independenţa mass-media, guvernare democratică (stat de drept, eficienţă, transparenţă, corectitudine în alocarea şi cheltuierea fondurilor publice, echidistanţă, imparţialitate), societate civilă, justiţie independentă, combaterea eficientă a corupţiei. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Informaţii interesante ne parvin recent din lumea biznisului ieşean, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Cu Satelitu

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.