În meciul pornit împotriva presei, fostul ministru al justiției și rector al UAIC a intrat în dezavantaj.
Tudorel Toader a pierdut și apelul în procesul deschis împotriva Deutsche Welle, nereușind să-i convingă pe judecători că imaginea, onoarea, demnitatea și reputația i-ar fi fost afectate de postul german de radio. Până acum, Toader a câștigat doar în primă instanță împotriva altui post de radio, Europa Liberă.
Legea recursului compensatoriu, unul dintre motivele disputei
Tudorel Toader a chemat în judecată Deutsche Welle în noiembrie 2022, cerând despăgubiri în sumă de 2 milioane lei. În opinia fostului ministru, postul de radio i-ar fi adus semnificative prejudicii de imagine prin publicarea pe site-ul său a unui articol intitulat „Închisorile din România: gândaci, ploșnițe și tentative de suicid”. Articolul făcea un bilanț al aplicării legii recursului compensatoriu despre care se spunea că este o „lege promovată de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader în guvernarea PSD”. De asemenea, textul făcea și o prezentare a condițiilor din penitenciarele românești și a funcționării sistemului judiciar român în comparație cu restul Europei.
În fața judecătorilor, Toader s-a prezentat ca o victimă a unei adevărate campanii de denigrare declanșate de Deutsche Welle, el afirmând că postul de radio publicase peste 85 de articole similare. Toader a afirmat că legea recursului compensatoriu fusese inițiată pe când prim-ministru era Dacian Cioloș, iar ministru al justiției, Raluca Prună. Ca ministru, Toader își exprimase dezacordul cu forma legii ajunsă în dezbaterea Senatului și susținuse neconstituționalitatea legii.
Judecători: Articolul incriminat nu l-a insultat cu nimic
Magistrații Tribunalului au respins acțiunea lui Toader, apreciind că articolul incriminat nu îl insultase cu nimic. Era un material de opinie, menit să atragă atenția asupra problemelor născute din aplicarea legii. Hotărârea Tribunalului a fost contestată de Toader în fața Curții de Apel. Luni, și această instanță a respins acțiunea fostului ministru. Acesta mai are posibilitea recursului, în următoarele 30 de zile.
Cele două înfrângeri consecutive ale lui Toader în disputa cu Deutsche Welle sunt compensate parțial de procesul cu Europa Liberă, declanșat tot de un articol referitor al legea recursului compensatorii. Tot 2 milioane lei ceruse Toader ca despăgubiri și de la acest post de radio. În aprilie, Tribunalul i-a acordat daune de 10.000 de lei. Contestația înaintată de Europa Liberă va fi judecată de Curtea de Apel, începând din 9 octombrie. Toader se află în luptă și cu un jurnalist botoșănean, care a publicat în urmă cu patru ani un material despre o proprietate pe care fostul ministru ar fi deținut-o în orașul Ștefănești. Acest proces se află încă la prima instanță, Tribunalul.
Publicitate și alte recomandări video