anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Advertorial

In memoriam

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

          Preocupaţi şi captaţi de interminabilele probleme socio-economice, aproape că am uitat de cultură, suflet şi infinitul univers din care facem parte, fiecare dintre noi. A trebuit să vină o zi de 5 noiembrie, o zi care ne-am reamintit că înafară de materialismul ce ne caracterizează, mai ales în aceste vremuri, avem şi un suflet care vibrează la tot ceea ce este frumos şi nobil în egală măsură.
          Şi cred că trecerea la cele veşnice a regretatului Adrian Păunescu ne-a determinat să ne aplecăm poate mai mult ca oricând asupra ineditei şi inegalabilei sale creaţii poetice şi nu numai.
          Omul, poetul, realizatorul de emisiuni radio şi tv; şi de ce nu politicianul a reuşit de fiecare dată să capteze, să uimească. L-am cunoscut mai întâi prin prisma Cenaclului Flacăra, iar mai apoi ca şi coleg în Parlamentul României, însă în memorie îmi va rămâne ca unul dintre cei mai prolifici autori cotemporani. Nimeni nu poate uita, printre altele, magistrala interpretare a poeziei lui Ştefan Augustin Doinaş, Mistreţul cu colţi de argint şi superba replică Oda în metru modern, dedicată poetului nostru naţional, Mihai Eminescu:


„Pe muzică de Beatles mă-nchin lui Eminescu
Şi parcă stări contrare la mine-n suflet port
Dar adevăr zic vouă, ce viu e Eminescu,
Cum moare el deodată cu fiecare mort!”.

          Îmi aduc aminte că i s-a reproşat maestrului că a cântat în strună regimului trecut. Să admitem ca ar fi fost aşa! Dar cine îl judecă? Suntem cumva astăzi mai buni, mai puţin slugarnici şi mai puţin aserviţi? Suntem cumva mai verticali decât lăudătorii comunismului, care astăzi poartă alt nume? Mă îndoiesc!
          Ar trebui să ne molipsim măcar puţin de patriotismul de care a dat dovadă pe tot parcursul existenţei maestrului Adrian Păunescu, şi cu siguranta vom fi mai verticali şi mai demni de numele de român. Până atunci nu avem dreptul să judecăm şi să terfelim imaginea unui om, a unui român de dincolo de graniţa impusă de Prut, care a lăsat ceva concret, şi repet, ceva concret, umanităţii. 
          Place sau nu, Adrian Păunescu a fost întotdeauna un semen iubit şi apreciat, numai că din nefericire, mult prea devreme, a ajuns să înţeleagă profunzimea eminescianului vers “Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată!”. Au rămas, aşadar, să răzbată ca un tainic ecou versurile Domniei Sale: “şi totusi există iubire, şi totusi există blestem”.
         Iar până la urmă, cu toţii suntem nişte “lumînări în cuib de cuc”, dar dacă pe parcursul trecerii noastre prin această lume reuşim să atingem cu propria fiinţă sufletele celorlalţi, dăinuim etern prin urmaşii noştri. Dumnezeu să ne lumineze, măcar în ceasul al 12-lea, spre a ne gândi perpetuu la oamenii de valoare ai acestei ţări, care ne-au făcut cunoscuţi în Europa şi nu numai!

        Ing.dr.ec Traian Dobre
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.