In memoriam
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

In memoriam

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

          Preocupaţi şi captaţi de interminabilele probleme socio-economice, aproape că am uitat de cultură, suflet şi infinitul univers din care facem parte, fiecare dintre noi. A trebuit să vină o zi de 5 noiembrie, o zi care ne-am reamintit că înafară de materialismul ce ne caracterizează, mai ales în aceste vremuri, avem şi un suflet care vibrează la tot ceea ce este frumos şi nobil în egală măsură.
          Şi cred că trecerea la cele veşnice a regretatului Adrian Păunescu ne-a determinat să ne aplecăm poate mai mult ca oricând asupra ineditei şi inegalabilei sale creaţii poetice şi nu numai.
          Omul, poetul, realizatorul de emisiuni radio şi tv; şi de ce nu politicianul a reuşit de fiecare dată să capteze, să uimească. L-am cunoscut mai întâi prin prisma Cenaclului Flacăra, iar mai apoi ca şi coleg în Parlamentul României, însă în memorie îmi va rămâne ca unul dintre cei mai prolifici autori cotemporani. Nimeni nu poate uita, printre altele, magistrala interpretare a poeziei lui Ştefan Augustin Doinaş, Mistreţul cu colţi de argint şi superba replică Oda în metru modern, dedicată poetului nostru naţional, Mihai Eminescu:


„Pe muzică de Beatles mă-nchin lui Eminescu
Şi parcă stări contrare la mine-n suflet port
Dar adevăr zic vouă, ce viu e Eminescu,
Cum moare el deodată cu fiecare mort!”.

          Îmi aduc aminte că i s-a reproşat maestrului că a cântat în strună regimului trecut. Să admitem ca ar fi fost aşa! Dar cine îl judecă? Suntem cumva astăzi mai buni, mai puţin slugarnici şi mai puţin aserviţi? Suntem cumva mai verticali decât lăudătorii comunismului, care astăzi poartă alt nume? Mă îndoiesc!
          Ar trebui să ne molipsim măcar puţin de patriotismul de care a dat dovadă pe tot parcursul existenţei maestrului Adrian Păunescu, şi cu siguranta vom fi mai verticali şi mai demni de numele de român. Până atunci nu avem dreptul să judecăm şi să terfelim imaginea unui om, a unui român de dincolo de graniţa impusă de Prut, care a lăsat ceva concret, şi repet, ceva concret, umanităţii. 
          Place sau nu, Adrian Păunescu a fost întotdeauna un semen iubit şi apreciat, numai că din nefericire, mult prea devreme, a ajuns să înţeleagă profunzimea eminescianului vers “Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată!”. Au rămas, aşadar, să răzbată ca un tainic ecou versurile Domniei Sale: “şi totusi există iubire, şi totusi există blestem”.
         Iar până la urmă, cu toţii suntem nişte “lumînări în cuib de cuc”, dar dacă pe parcursul trecerii noastre prin această lume reuşim să atingem cu propria fiinţă sufletele celorlalţi, dăinuim etern prin urmaşii noştri. Dumnezeu să ne lumineze, măcar în ceasul al 12-lea, spre a ne gândi perpetuu la oamenii de valoare ai acestei ţări, care ne-au făcut cunoscuţi în Europa şi nu numai!

        Ing.dr.ec Traian Dobre
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.