In memoriam
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 29.11.2020

Advertorial

In memoriam

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

          Preocupaţi şi captaţi de interminabilele probleme socio-economice, aproape că am uitat de cultură, suflet şi infinitul univers din care facem parte, fiecare dintre noi. A trebuit să vină o zi de 5 noiembrie, o zi care ne-am reamintit că înafară de materialismul ce ne caracterizează, mai ales în aceste vremuri, avem şi un suflet care vibrează la tot ceea ce este frumos şi nobil în egală măsură.
          Şi cred că trecerea la cele veşnice a regretatului Adrian Păunescu ne-a determinat să ne aplecăm poate mai mult ca oricând asupra ineditei şi inegalabilei sale creaţii poetice şi nu numai.
          Omul, poetul, realizatorul de emisiuni radio şi tv; şi de ce nu politicianul a reuşit de fiecare dată să capteze, să uimească. L-am cunoscut mai întâi prin prisma Cenaclului Flacăra, iar mai apoi ca şi coleg în Parlamentul României, însă în memorie îmi va rămâne ca unul dintre cei mai prolifici autori cotemporani. Nimeni nu poate uita, printre altele, magistrala interpretare a poeziei lui Ştefan Augustin Doinaş, Mistreţul cu colţi de argint şi superba replică Oda în metru modern, dedicată poetului nostru naţional, Mihai Eminescu:


„Pe muzică de Beatles mă-nchin lui Eminescu
Şi parcă stări contrare la mine-n suflet port
Dar adevăr zic vouă, ce viu e Eminescu,
Cum moare el deodată cu fiecare mort!”.

          Îmi aduc aminte că i s-a reproşat maestrului că a cântat în strună regimului trecut. Să admitem ca ar fi fost aşa! Dar cine îl judecă? Suntem cumva astăzi mai buni, mai puţin slugarnici şi mai puţin aserviţi? Suntem cumva mai verticali decât lăudătorii comunismului, care astăzi poartă alt nume? Mă îndoiesc!
          Ar trebui să ne molipsim măcar puţin de patriotismul de care a dat dovadă pe tot parcursul existenţei maestrului Adrian Păunescu, şi cu siguranta vom fi mai verticali şi mai demni de numele de român. Până atunci nu avem dreptul să judecăm şi să terfelim imaginea unui om, a unui român de dincolo de graniţa impusă de Prut, care a lăsat ceva concret, şi repet, ceva concret, umanităţii. 
          Place sau nu, Adrian Păunescu a fost întotdeauna un semen iubit şi apreciat, numai că din nefericire, mult prea devreme, a ajuns să înţeleagă profunzimea eminescianului vers “Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată!”. Au rămas, aşadar, să răzbată ca un tainic ecou versurile Domniei Sale: “şi totusi există iubire, şi totusi există blestem”.
         Iar până la urmă, cu toţii suntem nişte “lumînări în cuib de cuc”, dar dacă pe parcursul trecerii noastre prin această lume reuşim să atingem cu propria fiinţă sufletele celorlalţi, dăinuim etern prin urmaşii noştri. Dumnezeu să ne lumineze, măcar în ceasul al 12-lea, spre a ne gândi perpetuu la oamenii de valoare ai acestei ţări, care ne-au făcut cunoscuţi în Europa şi nu numai!

        Ing.dr.ec Traian Dobre
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gânduri despre Maradona

Nicolae GRECU

Gânduri despre Maradona

De morţi nu se vorbeşte decât de bine, dar nu trebuie uitat nici răul din ei.

Filmuletul zilei

opinii

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Eugen MUNTEANU

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Prezentarea succintă a începuturilor tradiţiei biblice româneşti continuă cu o schiţă de portret a iniţiatorului acestei tradiţii, Nicolae Spătarul Milescu.

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Ciprian IFTIMOAEI

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Problematica de gen şi egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei a fost abordată încă din anii ‘60 în cadrul studiilor despre rolul femeilor în politică şi dezvoltarea socioeconomică (women studies), mai apoi în cadrul studiilor feministe (feminist studies), iar în prezent în cadrul studiilor de gen (gender studies). În altă ordine de idei, egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei a constituit un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înfiinţarea sa. 

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

pr. Constantin STURZU

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

Unul dintre ucenicii mei avea, la un moment dat, probleme la serviciu. Se confrunta cu tot soiul de neplăceri, cu şicane şi chiar cu ameninţări. M-a întrebat ce să facă, dacă nu cumva e momentul să renunţe şi să caute altceva de lucru. Eventual în alt domeniu. Îl ştiu ca fiind o persoană competentă, talentată şi dăruită în lucrarea sa. 

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.