In memoriam
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Advertorial

In memoriam

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

          Preocupaţi şi captaţi de interminabilele probleme socio-economice, aproape că am uitat de cultură, suflet şi infinitul univers din care facem parte, fiecare dintre noi. A trebuit să vină o zi de 5 noiembrie, o zi care ne-am reamintit că înafară de materialismul ce ne caracterizează, mai ales în aceste vremuri, avem şi un suflet care vibrează la tot ceea ce este frumos şi nobil în egală măsură.
          Şi cred că trecerea la cele veşnice a regretatului Adrian Păunescu ne-a determinat să ne aplecăm poate mai mult ca oricând asupra ineditei şi inegalabilei sale creaţii poetice şi nu numai.
          Omul, poetul, realizatorul de emisiuni radio şi tv; şi de ce nu politicianul a reuşit de fiecare dată să capteze, să uimească. L-am cunoscut mai întâi prin prisma Cenaclului Flacăra, iar mai apoi ca şi coleg în Parlamentul României, însă în memorie îmi va rămâne ca unul dintre cei mai prolifici autori cotemporani. Nimeni nu poate uita, printre altele, magistrala interpretare a poeziei lui Ştefan Augustin Doinaş, Mistreţul cu colţi de argint şi superba replică Oda în metru modern, dedicată poetului nostru naţional, Mihai Eminescu:


„Pe muzică de Beatles mă-nchin lui Eminescu
Şi parcă stări contrare la mine-n suflet port
Dar adevăr zic vouă, ce viu e Eminescu,
Cum moare el deodată cu fiecare mort!”.

          Îmi aduc aminte că i s-a reproşat maestrului că a cântat în strună regimului trecut. Să admitem ca ar fi fost aşa! Dar cine îl judecă? Suntem cumva astăzi mai buni, mai puţin slugarnici şi mai puţin aserviţi? Suntem cumva mai verticali decât lăudătorii comunismului, care astăzi poartă alt nume? Mă îndoiesc!
          Ar trebui să ne molipsim măcar puţin de patriotismul de care a dat dovadă pe tot parcursul existenţei maestrului Adrian Păunescu, şi cu siguranta vom fi mai verticali şi mai demni de numele de român. Până atunci nu avem dreptul să judecăm şi să terfelim imaginea unui om, a unui român de dincolo de graniţa impusă de Prut, care a lăsat ceva concret, şi repet, ceva concret, umanităţii. 
          Place sau nu, Adrian Păunescu a fost întotdeauna un semen iubit şi apreciat, numai că din nefericire, mult prea devreme, a ajuns să înţeleagă profunzimea eminescianului vers “Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată!”. Au rămas, aşadar, să răzbată ca un tainic ecou versurile Domniei Sale: “şi totusi există iubire, şi totusi există blestem”.
         Iar până la urmă, cu toţii suntem nişte “lumînări în cuib de cuc”, dar dacă pe parcursul trecerii noastre prin această lume reuşim să atingem cu propria fiinţă sufletele celorlalţi, dăinuim etern prin urmaşii noştri. Dumnezeu să ne lumineze, măcar în ceasul al 12-lea, spre a ne gândi perpetuu la oamenii de valoare ai acestei ţări, care ne-au făcut cunoscuţi în Europa şi nu numai!

        Ing.dr.ec Traian Dobre
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.