Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

IN MEMORIAM: Faifer

GALERIE
Florin Faifer
  • Florin Faifer
- +

De câteva ore, de când am aflat că nu mai eşti printre noi, sunt buimac, dragă Florin, şi nu ştiu ce să fac! Să scriu despre tine câteva rânduri sau să tac, lăsând să treacă nemarcată această clipă insuportabilă care îmi cere să accept că nu mai exişti, nu mai trăieşti, nu mai eşti viu, nu mai eşti printre noi?

În fond, am scris despre tine de câteva ori, pe larg, încercând să spun ce înţeleg din opera ta şi ce cred despre locul ocupat de tine în istoria culturii româneşti din ultimul secol. Totodată, am scris despre tine şi ca prieten, despre cum te vedeam, cum te simţeam, despre ce îţi datorez. De aceea, nu aş vrea să mă repet. Cititorul interesat poate ajunge uşor, dacă doreşte, la paginile respective. Dacă m‑am hotărât, totuşi, să scriu, sub presiunea momentului, câteva rânduri, este din două motive: mai întâi, ca să îţi spun limpede ceea ce nu îţi puteam spune în faţă şi, în al doilea rând, să trag de mânecă şi să le bat obrazul acelora dintre „colegii” şi contemporanii tăi şi ai mei care te‑au nedreptăţit, dându‑te deoparte, însuşindu‑şi munca ta, deplini conştienţi că eşti prea delicat ca să protestezi şi să îţi revendici merite nu închipuite, ci reale! Sunt deplin conştient la ce să mă aştept scriind ceea ce voi scrie şi afirmând ceea ce voi afirma.

***

Ad primum. În raport cu talentul tău literar, cu subtilitatea spiritului tău disociativ şi cu inteligenţa cu care te‑au înzestrat ursitoarele, la care s‑au adăugat acribia, spiritul metodic şi puterea de muncă însuşite prin exerciţiul de cercetător profesionist al istoriei literaturii române, recunoaşterea colegială şi meritatele onoruri publice au fost meschine sau te‑au ocolit de‑a dreptul. La premii, medalii, sinecuri ministeriale, directoriale sau academice din sistemul public s‑au înghesuit cohortele de pigmei şi impostori. Fiindcă nu ai învăţat să dai din coate şi să te baţi cu pumnul în piept, asemenea „delicateţuri” te‑au ocolit. Expert absolut în literatura de călătorie românească, nu ai făcut parte niciodată dintr‑o „delegaţie scriitoricească” în ţări exotice precum China, Coreea sau Vietnam, altele, mai apropiate, precum Albania sau Cehoslovacia, odinioară, nici, mai târziu, în Franţa, Spania sau Suedia etc. Listele erau ocupate de numele unor „poeţi”, „prozatori” sau „critici literari”, cam aceiaşi mereu, unii dintre ei cu talent zero şi merite neglijabile. Subtil şi pasionat cunoscător al teatrului românesc şi al celui universal, pe care le‑ai servit, tânăr, ca secretar literar al Naţionalului ieşean, iar, mai apoi, ca profesor şi îndrumător doctoral, nu ai avut niciodată loc în vreun juriu sau în vreo „delegaţie” mai mult sau mai puţin oficială.

Ad secundum. Ştie toată lumea că ai fost un stâlp de bază al operei capitale care este Dicţionarul literaturii române, lucrare colectivă iniţiată la jumătatea secolului trecut la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române (pe atunci: Institutul de Lingvistică, Istorie literară şi Folclor al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi) şi finalizată în 1979 într‑un prim impozant volum care a făcut epocă. Într‑o actualitate literară dominată, pe de o parte, de ideologia falsificatoare a regimului comunist, cu hidoasele şi ridicolele ei excese protocroniste, şi, pe da altă parte, de gesticulaţia ţâfnoasă şi epidermică a „criticii de întâmpinare”, prefigurând încă de pe atunci găştile (pardon: grupările!) literare de astăzi, iată că apare Dicţionarul, „instrument de lucru” normal în culturile mature, dar o rara avis în ţara noastră. Ulterior, când Institutul nostru a fost preluat de Academie, iar Dicţionarul a devenit, dintr‑o marcă ieşeană, un „proiect naţional prioritar”, nu te‑ai priceput să faci temenelele cuvenite noilor stăpâni. Aşa încât, ai primit ce ai meritat: tu, acribul şi migălosul, disciplinatul şi credinciosul, ai fost scos la pensie a doua zi după ce ai împlinit vârsta legală, pe când unii, precum cei care nu s-au învrednicit nici măcar de un doctorat, dar s‑au priceput să rotunjească potrivind corect buzele vocabula „Profesorul”, au rămas pe baricadele lexicografiei literare in aeterum.

Nu ne rămâne decât să sperăm, cum o făceam, glumind, lângă un pahar de vin, că posteritatea va fi mai dreaptă în ierarhiile ei.

Eugen Munteanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri