Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

In memoriam Petru Ciubotaru

GALERIE
dana tabrea
  • dana tabrea
- +

Cu referire la Cristian Vasile, celebrul interpret al binecunoscutei romanţe "Zaraza", Andrei Ruse scria: "Nu poţi realiza lucruri de excepţie dacă nu ajungi la acea simplitate fascinantă în măsură să emoţionezeSă emoţionezi prin sinceritate şi firescSă păşeşti în scenă ca pe stradă". Cel mai nimerit gând pe care i l-am putea aduce lui Petru Ciubotaru astăzi ar fi să rememorăm un omagiu pe care el însuşi l-a adus propriei cariere actoriceşti prin spectacolul Tinereţe fără bătrâneţe şi teatru fără de moarte. Petru Ciubotaru - 50 de ani de teatru, scenariul şi regia: Petru Ciubotaru, care impresionează prin simplitatesinceritate şi firesc

Realmente, Petru Ciubotaru a ajuns să păşească pe scenă ca pe stradă şi să coboare în mijlocul spectatorilor, folosind adresarea directă, dând impresia că ar sta la taclale cu ei. Prin unele elemente ale sale, decorul (Nicolai Mihăilă) trimite la roluri interpretate de actor sau revine autoreferenţial prin obiecte scenice la spectacolul prezentat. Interpretarea muzicală e foarte potrivită pentru recitalul propriu-zis.

În 2014, actorul Petru Ciubotaru serba 50 de ani de scenă printr-un one-man show la Sala Studio a TNI. Astăzi, rememorăm acel spectacol-recital ca pe cântecul de lebădă al actorului, care a avut mai multe roluri secundare decât principale pe scenă, mai mult roluri de comedie, decât grave, dar toate asumate, lucrate cu seriozitate. Petru Ciubotaru demonstra atunci că a ajuns la un palmares artistic de actor total, apt să abordeze atât texte zburdalnice, cât şi texte grave, care îşi permite să jongleze atât cu texte culte, cât şi cu repertoriul folcloric, trecând cu repeziciune de la Cehov la "Eu sunt Barbu’ Lăutarul", sau de la comedie la dramă. Nici cifrele şi nici o galerie de roluri, nici o altă biografie nu ar putea suplini felul onest şi deplin în care Petru Ciubotaru alege să se prezinte pe sine şi să rămână în memoria ieşenilor care l-au admirat pe scenă.

Dacă onestitate nu e, nimic nu e. Petru Ciubotaru rememora cu onestitate şi autoironie roluri abordate de-a lungul timpului, considerate izbutite ori nereuşite, iar cele din urmă i-au bântuit conştiinţa ani de zile, în căutarea unor formule de recizelare. Petru Ciubotaru rememora artistic copilăria şi recita onest alături de doi copii, nedisimulând legătura inevitabilă dintre vârstele extreme ale omului, recunoscând faţă de cei din sală că a obosit şi invitându-i la o replică în oglindă. Actorul Petru Ciubotaru l-a impersonat pe Vanka în mod veridic, lăsându-ne să ne imaginăm cum ar fi fost dacă ar fi preluat şi rolul lui Vasili Vasilici Svetlovidov ori pe cel al sufleurului (Nikita Ivanici) din Cântecul lebedei. S-a jucat cu noi şi abia acum realizez, vorbind din nou despre acest spectacol, cât de greu e să accepţi că un actor de comedie, un actor ludic ar putea să moară. Nici măcar moartea nu ar trebui să poată rezista umorului inteligent, de aceea oamenii de spirit au sfidat-o mereu prin ironie şi umor.

Petru Ciubotaru realiza atunci un periplu printr-o multitudine de roluri şi recitări, exprimându-şi o concepţie asupra lumii, sobră, dar şi amuzantă, preluată, pe de o parte, de la William Shakespeare ("Lumea întreagă e o scenă şi toţi oamenii sunt actori"), pe de altă parte, de la Tudor Arghezi (cosmogonia hazlie şi naivă din "Facerea lumii") şi o concepţie asupra dragostei, recitând din Serghei Esenin, poetul mereu îndrăgostit şi, iremediabil, decepţionat. Fragmente din poeme (Arghezi, Esenin) sunt intercalate cu pasaje de rememorare a unor evenimente legate de viaţa sa şi lumea teatrului. Momentele de autobiografie onestă sunt inserate printre cele artistice, iar dacă la vizionarea spectacolului atenţia mea se concentra pe cele din urmă, astăzi e timpul să le rememorăm pe cele dintâi.

Interesul pentru teatru a survenit foarte timpuriu. Prima expunere la fenomenul teatral ca elev spectator are legătură cu Luceafărul de Mihai Eminescu, recitat la TNI. De aceea, formula acestui spectacol rememorativ, acum comemorativ, este recitalul. Primul monolog relevant din punct de vedere artistic este identificat în anii studenţiei; modul de percepere a propriei prestaţii modificându-se, de la dramatizarea realizată atunci, în cheie comică, la sugestia unui coleg, nemulţumindu-şi maestrul (Profesorul Alexandru Finţi de la Bucureşti), la cea din spectacolul readus în discuţie acum, tratată cu seriozitate şi aplomb, propusă spre evaluare (rolul Figaro din Nunta lui Figaro de Pierre Beaumarchais).

Reţin că Petru Ciubotaru a terminat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, promoţia 1963, clasa prof. Alexandru Finţi - George Rafael, iar pentru o bună informare cu privire la cariera sa şi rolurile avute de-a lungul timpului se poate consulta chiar pagina TNI. Recomand programarea unei vizionări a filmării acestui spectacol cu public, spre aducere aminte şi invocare a personalităţii actoriceşti oneste care a fost Petru Ciubotaru.

Dana Ţabrea este profesor, doctor în filosofie şi critic de teatru (membru AICT)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri