anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

În memoriam Prof. Marian Salahub-Filimon. Motto: „Omul sfințește locul”

GALERIE
prof salahub
  • prof salahub
- +

Marian Salahub se refugiase cu familia de la Cernăuți la Siret, în vremurile tulburi ale războiului. Avea 10 ani. A absolvit Școala Pedagogică din Siret, apoi Institutul de Cultură Fizică din București.

 

L-am cunoscut când eram elevă în clasa a VIII-a, la Liceul „Lațcu Vodă” din Siret. Îl priveam curioși. Era tânăr, determinat să conducă lecțiile și antrenamentele cu mult profesionalism și seriozitate, colaborând cu profesorii în vărstă.A condus lecțiile demonstrative la clasele I-IV, explicându-le învățătorilor structura lecției de educație fizică și posibilitățile de influențare a dezvoltării psiho-motrice și somatice a școlarilor. Mama mea fiind învățătoare, povestea admirativ acasă despre aceste proiecte de voluntariat.
 
Profesorul nostru ne-a învățat handbal și a organizat campionatul școlii la fete și la băieți. Echipele reprezentative ale liceului au participat și câștigat locul I la campionatele raionale și regionale. Ne-a selecționat și antrenat la probele de atletism. A urmat o ploaie de medalii la concursurile regionale de atletism, reușind să urcăm pe podiumul de premiere și la Campionatele Republicane de Atletism destinate elevilor („Școlare”) și juniorilor. Cert este că profesorul nostru „a pus o cărămidă la baza sportului siretean”, care pe parcurs a devenit o construcție solidă”. Și peste 30 dintre noi am îmbrățișat cariera nobilă și pretențioasă de profesor de educație fizică (sau de „cultură corporală”, cum îi plăcea profesorului să spună) sau de antrenor.
 
După un timp, profesorul nostru s-a mutat la Iași, unde a devinit profesorul celor de la  Liceul Internat „Costache Negruzzi”, direcționând talentele spre secții de atletism, șah și volei, 5 dintre ei ajungând profesori de educație fizică. A organizat și competițiile de șah pentru elevi. S-a bucurat să împărtășească din experiența profesională prin articole în presa locală. A fost, după propria lui mărturisire, „un pălmaș al ogoarelor sportive din urbea noastră dragă...”. 
Profesorul nostru a plecat pe drumul fără întoarcere pe 28 martie 2020. La șase luni distanță, zeci și sute de gânduri pioase pentru PROFESORUL MARIAN SALAHUB FILIMON din partea celor pe care i-a educat și instruit și a celor care l-au stimat, admirat și i-au pretuit valoarea umană, profesională și sensibilitatea. Profesorul cânta la pian, aprecia cultura, operele de artă, comorile neamului cunoscute și aflate în pelerinajul său de o viață: Cernăuți-Siret-București-Suceava-Siret-Iași.
 
În numele foștilor săi elevi, cu duioase aduceri aminte și respect,
profesor Ștefania Cornelia Pânzaru.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.