Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.03.2024

In memoriam

IN MEMORIAM Prof. univ. dr. Dr. Hc. Ioan AVARVAREI (P)

GALERIE
ioan avarvarei
  • ioan avarvarei
- +

În după-amiaza zilei de 17 septembrie 2021, s-a stins din viață Prof. univ. dr. Dr. Hc. Ioan AVARVAREI, personalitate de prim rang a vieţii academice și agronomice ieșene, neobosit dascăl şi cercetător în domeniul pe care l-a slujit toată viaţa, solul.

Născut pe 6 iulie 1941, în orașul Huși, judeţul Vaslui, ca primul dintre cei patru copii ai familiei Anica şi Dumitru Avarvarei, a urmat primele clase (I-V) la Școala “Elena Doamna” în orașul Galați, iar clasele VI-VII în orașul Huși, la Școala nr. 3. Între anii 1955-1959 a fost elev al Liceului de cultură generală “Cuza Vodă” Huși, secția reală, și-a satisfăcut stagiul militar, iar în 1961 a început cursurile universitare la Iaşi.

A absolvit în 1966, ca inginer, Facultatea de Agronomie din cadrul Institutului Agronomic „Ion Ionescu de la Brad”, viaţa şi activitatea sa profesională confundându-se ulterior cu istoria acestei instituții. 

A urcat toate treptele ierarhiei didactice, de la preparator (1966-1968), asistent (1969-1977), şef de lucrări (1978-1989), conferenţiar (1990-1992), până la profesor universitar (din 1992), la disciplinele de Pedologie și Agrochimie, iar din 2015 profesor consultant. În 1977, sub conducerea profesorului emerit C.V. Oprea, a susţinut doctoratul la Institutul Agronomic din Timișoara, obținând titlul de doctor în agronomie, iar din 1993 a devenit conducător de doctorat, specialitatea Agrochimie. A înţeles de timpuriu că succesul în viaţă se bazează pe rigoarea muncii de zi cu zi, pe perseverenţă, acurateţe, pragmatism, onestitate şi seriozitate, însuşiri care l-au însoţit toată viaţa, făcând posibilă devenirea unei puternice personalități universitare, cu largă recunoaştere naţională şi internaţională. 

Cu o foarte bună pregătire profesională, consolidată printr-o continuă şi profundă documentare, animat în permanenţă de dorinţa de a cunoaşte, de a descoperi noul ce poate îmbunătăţi situaţia agricultorului român, Profesorul Ioan Avarvarei s-a afirmat de-a lungul carierei sale ca un cadru didactic universitar redutabil, intransigent cu sine, cu o autoritate profesională de necontestat, având darul meşteşugirii cuvintelor alese și un extraordinar spirit de întrajutorare. Înzestrat cu multă voinţă şi putere de muncă, perseverent, energic şi creator, cu o inegalabilă tenacitate, cu un şarm caracteristic, şi-a croit un drum drept în viaţă, calităţile lui umane şi profesionale făcând din domnia sa un adevărat model.

Profesorul Ioan Avarvarei s-a remarcat de-a lungul carierei sale ca unul dintre dascălii cu mult har, cu chip luminos şi real talent oratoric, care a probat, mai mult ca orice, dragostea faţă de profesie şi semeni, fiind un spirit mereu deschis, generos, jovial, impetuos, carismatic, cumpătat, pasionat de activitatea sa, un spirit mereu tânăr, cu o minte ageră, abilă și scotocitoare

A realizat peste 150 de lucrări ştiinţifice, manuale și cursuri universitare, între care “Pedologie ameliorativă și agrochimie”, “Chimia solului”, “Agrochimie”, “Pedologie”, “Tehnică experimentală” ş.a. 

Recunoașterea activității sale științifice s-a concretizat prin alegerea ca membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România, vicepreședinte al Filialei Iași a Academiei de Științe Agricole și Silvice precum și ca membru în numeroase societăți profesionale naționale și internaționale.

În cei cincizeci de ani de activitate neîntreruptă, a considerat pregătirea profesională ca o activitate primordială, având vocația zidirii încă din tinerețe, realizând câmpuri experimentale și laboratoare, organizând primul muzeu al solurilor pe monoliți din țara noastră, fiind mereu acolo unde se construiește, fiind prin toată viața sa un Homo faber. În acest fel a reușit nu numai să dezvolte remarcabila școală superioară agricolă ieșeană, dar, asemeni marilor oameni de știință și cultură, plin de generozitate i-a sprijinit pe toți cei care și-au dorit să pornească în căutarea propriului drum. Mai mult, magistrul nu s-a izolat în turnul de fildeș al cunoașterii, ci a coborât în cetate și cu dragoste pentru aceasta a pus umărul acolo unde priceperea, abnegația și experiența sa de viață au putut fi de folos.

Apreciat de colaboratori și studenți, în 1990, devine decan al Facultății de Agricultură, funcție pe care o onorează până în 1996, când este ales rector, gestionând timp de 8 ani cu echilibru și profesionalism Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași.

Mai mult, s-a implicat și în viața comunității, fiind ales senator în Parlamentul României (1996-2000) și Prefect al județului Iași, între 2003-2004. Pe perioada mandatului său, profesorul Ioan Avarvarei a luptat cu tenacitate pentru dezvoltarea agriculturii și a învățământului agronomic românesc, corolarul activității senatoriale constituindu-l amendamentul de la aliniatul 3, art. 9, din Legea 1/2000, prin care “terenurile care au aparținut Academiei Române, universităților și instituțiilor de profil, trec din domeniul public în proprietatea acestora“. Fie și numai pentru acest amendament, comunitatea academică agronomică din România îi datorează respect și recunoștință. 

Dorind a răsplăti întreaga activitate didactică, științifică și civică, în anul 2002 i s-a conferit Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Cavaler

A trăit o viață plină de pasiune pentru învățământ, știință, iar cei care l-au cunoscut îndeaproape au descoperit un spirit ascuțit, mereu neliniștit, preocupat de a clădi, plin de năzuințe dar și de frământări. A fost o persoană distinsă, mereu elegant la vorbă și la port, un universitar veritabil, exemplu și mentor pentru generații de studenți și colegi.

Astăzi, la plecarea lui dintre noi, foştii studenţi, colegii din învăţământ şi cercetare se înclină cu respect, cu apreciere şi mai ales cu o delicată dragoste în fața omului deosebit, profesorului iubit şi prietenului onest pe care l-au cunoscut în momente mai bune sau mai grele din viaţă. Tăcerea şi tristeţea pe care trecerea sa în lumea veşnică ne-o imprimă în suflete, ne îndeamnă să exprimăm cu pioşenie sincerele noastre regrete, pentru cel ce a fost un exemplu de dăruire, omenie şi generozitate. 

Dumnezeu să îl aibă în paza sa şi să îl odihnească în pace!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri