anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Advertorial

In Memoriam Prof.univ.dr.ing. Gheorghe TIMARIU (1925 - 2020) (P)

GALERIE
prof gheorghe timariu
 • prof gheorghe timariu
- +
Va rămâne în memoria celor care l-au cunoscut, pe care i-a îndrumat, precum și a zeci de generații de studenți agronomi, ca un cadru didactic foarte serios, extrem de corect și drept, dar în același timp o fire blândă, neconflictuală, o inimă bună, un suflet mare, gata să ajute cu o vorbă bună pe oricine era în dificultate.
 
S-a născut la 19 februarie 1925 în oraşul Dumbrăveni, județul Sibiu, unde a urmat școala primară, gimnaziul și apoi Liceul teoretic „Timotei Cipariu” din acelaşi oraş. În anul 1950 a absolvit Facultatea de Agronomie din Cluj, obţinând titlul de inginer agronom.
 
După absolvire, a fost numit preparator și apoi asistent la disciplina de Agrotehnică de la Insitutul Agronomic din Cluj Napoca, unde şi-a desfăşurat activitatea până în toamna anului 1951, când a fost selectat pentru specializare la Institutul Agronomic din Leningrad, disciplina de Agrotehnică, unde a obținut titlul de doctor în agronomie (1955).
 
La întoarcerea în țară, a fost numit conferenţiar la Institutul Agronomic din Iaşi, în cadrul Facultății de agronomie, la disciplina de Agrotehnică, fiind atestat pe post în anul 1963.
 
Din octombrie 1968 a devenit profesor universitar la aceeaşi disciplină, post pe care l-a ocupat prin concurs, îndeplinind ulterior şi funcţia de şef de catedră. A avut importante atribuții administrative, fiind prorector în perioadele 1955 – 1957 și 1965 – 1972, director al Ştaţiunii de Cercetări Agricole Podu Iloaiei (1957 - 1963) și preşedinte al Consiliului agricol regional (1963 – 1965). S-a pensionat în 1995. A fost căsătorit şi are doi copii.
 
Principalele probleme de care s-a ocupat în activitatea de cercetare ştiinţifică se referă la studiul asolamentelor în condiţiile de silvostepă din Moldova, agrotehnica principalelor culturi agricole situate pe terenurile în pantă supuse eroziunii, îmbunătăţirea agrotehnicii principalelor culturi agricole pe terenurile plane, studiul proprietăţilor fizico-chimice ale solurilor podzolice.
 
A condus activitatea a 19 doctoranzi în specialitatea Agronomie.
 
Va rămâne în memoria celor care l-au cunoscut, pe care i-a îndrumat, precum și a zeci de generații de studenți agronomi, ca un cadru didactic foarte serios, extrem de corect și drept, dar în același timp o fire blândă, neconflictuală, o inimă bună, un suflet mare, gata să ajute cu o vorbă bună pe oricine era în dificultate.
 
Din partea colaboratorilor din cadrul disciplinei de Agrotehnică, a foștilor doctoranzi și colegi, transmitem un gând pios și condoleanțe familiei îndoliate! 
 
Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace!
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.