In memoriam Vasile Costinescu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

In memoriam Vasile Costinescu

GALERIE
dr Vasile Costinescu In memoriam
  • dr Vasile Costinescu In memoriam
- +

După 40 de ani de muncă în care grija şi compasiunea pentru bolnav au fost pe primul loc, medicul Vasile Costinescu a fost condus cu tristeţe şi mâhnire pe ultimul drum.

Duminică, medicul Vasile Costinescu a fost condus pe ultimul drum. Alături de familie, i-au adus un ultim omagiu colegi de la Spitalul „Sf. Spiridon“ sau din alte spitale, profesori de la UMF Iaşi, oficialităţi, studenţi, asistente medicale, colegi din liceu, foşti pacienţi.

Datorăm tot respectul profesorului Vasile Costinescu pentru ceea ce a făcut în viaţă. A continuat munca tatălui său, profesorul Nicolae Costinescu, fondator al şcolii orl-iste ieşene. Profesorul Vasile Costinescu a reuşit nu doar să ducă mai departe ceea ce a început tatăl său, ci a reconstruit practic Clinica ORL din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“. Datorită muncii şi eforturilor profesorului Vasile Costinescu, Clinica ORL de la Spitalul „Sf. Spiridon“ Iaşi funcţionează astăzi în condiţii civilizate, într-o clădire reconstruită din temelii. Puţini cunosc ce muncă asiduă şi câtă energie a depus profesorul Vasile Costinescu pentru ca acest lucru să fie posibil. Şi, aşa cum se întâmplă de obicei în viaţă, puţini apreciază la adevărata valoare o astfel de realizare.

Prof. Doina Azoicăi, actual decan al UMF Iaşi, fostă studentă a profesorului Vasile Costinescu, a punctat simplu: „Domnule profesor, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ Iaşi vă este recunoscătoare pentru devotamentul şi dedicarea cu care v-aţi împlinit menirea şi misiunea!“ Vorbe simple, frumoase, spuse cu tristeţe în glas şi în ochi. Ştiu că au venit din suflet. De altfel, toţi cei care au spus câteva cuvinte, au vorbit simplu, dar cu drag despre cel care a fost Vasile Costinescu. „Un om care avea un fel aparte, unic de a se apropia de semeni, indiferent de statutul celui din faţă: sărac, bogat, oficialitate, om obişnuit, coleg sau student. Mereu jovial, cu o glumă sau o vorbă bună, spuse fără ostentaţie; acest fel al lui de „A Fi“ îl apropia de oameni. De aceea, toţi care l-au cunsocut îl regretă, dar în acelaşi timp îşi amintesc cu bucurie de Vasile“, a arătat unul dintre colegii de liceu care au venit la slujba de duminică.

Despre omul Vasile Costinescu se pot spune multe. Nu a fost perfect; dar cine e? Cu siguranţă, însă, omul Vasile Costinescu a avut un fel aparte de „A Fi“ şi reuşea să se facă îndrăgit de ceilalţi. Poate nu de toţi, dar de cei mai mulţi. Însă, aceste rânduri nu sunt dedicate profesorului, colegului, prietenului, soţului sau tatălui Vasile Costinescu. Le scriu cu respect şi cu drag pentru cel care a fost medicul Vasile Costinescu.

De când s-a anunţat vestea decesului, toţi cei care şi-au exprimat regretul, în public sau în discuţii private, au folosit măcar o dată sintagma „medic deosebit, medicul săracilor“. S-a spus despre medicul Vasile Costinescu că avea uşa deschisă pentru toţi, săraci sau bogaţi; s-a vorbit despre compasiunea, umanitatea şi modul simplu, cald în care îşi trata pacienţii, fără răceală şi fără indiferenţă pentru suferinţa lor; sau despre cum le dădea bolnavilor bani din propriul buzunar când aceştia nu aveau cu ce să se întoarcă acasă. Nu au fost fapte sau gesturi sporadice, ci constante, mulţi amintindu-şi astfel de întâmplări.

Au fost 40 de ani de muncă în care au primat compasiunea, înţelegerea şi ajutorul pentru bolnav, pentru omul suferind. În zilele de azi, ne place sau nu, trebuie să recunoaştem că bolnavii întâlnesc mai rar astfel de medici. Cine are o vină mai mare pentru asta: societatea, medicii sau pacienţii? Dificil răspuns. Ştiu însă că medicul Vasile Costinescu a reuşit să fie un doctor aşa cum şi-ar dori să întâlnească orice om aflat în suferinţă: bun profesionist, dar în acelaşi timp cu multă compasiune, înţelegere şi milă pentru bolnav şi durerea lui. În numele acestor mii de pacienţi (cu siguranţă, în cei 40 de ani de activitate, au fost mai mulţi, dar cine le mai ţine numărul!!!), în numele bolnavilor cărora le-a înţeles şi alinat suferinţa nu doar cu medicamente sau cu bisturiul, în numele lor scriu aceste rânduri şi aduc un ultim omagiu medicului deosebit care a fost Vasile Costinescu!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trişorii

Cătălin ONOFREI

Trişorii

Când Iohannis va realiza că a pierdut definitiv partida s-ar putea să-i vină ideea să măsluiască din nou cărţile!

Filmuletul zilei

opinii

Regula numărul unu

Briscan ZARA

Regula numărul unu

Un şef ales politic nu va fi vreodată unul eficient. Interesele lui vor fi doar personale şi politice (a se citi „de clan”), iar modul lui de lucru cu străinii de partid va fi unul tipic: va ajuta pe unii sau pe alţii pentru a şi-i face apropiaţi şi loiali, iar restul, majoritatea adică, va fi complet neglijată. Şi istoria se repetă.

Sensul lui „To be continued”

Cristina DANILOV

Sensul lui „To be continued”

Ţi s-a întâmplat vreodată ca în timp ce încerci să adormi să te sâcâie insistent proiectul pe care nu ai reuşit să îl finalizezi la serviciu sau să ai în faţa ochiului minţii răzătoarea de legume electrică pe care o tot vezi la reclame şi pe care, din lipsă de timp, nu ai reuşit să o procuri? 

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

pulspulspuls

Un ritual străvechi va avea loc diseară la un birou important din târg

PULS

Un ritual străvechi va avea loc diseară la un birou important din târg

O veste neobişnuită şi străvezie ca figura unui strigoi, numai bună pentru sărbătoarea de astăzi, de Sf. Andrei, a venit ca un vârtej azi noapte, odată cu o rafală de vânt care s-a abătut pe strada din faţa redacţiei.

Caricatura zilei

Crenvurșt nevegetal

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.