anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

În Parcul Copou, expoziţie despre regizori interbelici de la Teatrul Naţional din Iaşi

GALERIE
regizoare1
 • regizoare1
- +

Muzeul Național al Literaturii Române din Iași organizează expoziția „Experimente regizorale” la Colecția „Istoria teatrului românesc”, de la Muzeul „Mihai Eminescu”, din Parcul Copou. Poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00, până pe 15 ianuarie 2023, la Muzeul „Mihai Eminescu”.

Expoziția aduce în fața vizitatorilor manuscrise, fotografii, programe, artă plastică și realizările a trei personalități marcante ale scenei Teatrului Național de la Iași: Ion Aurel Maican, Ion Sava și George Mihail Zamfirescu.

Până în anul 1928, pe scena Teatrului Național din Iași, direcția de scenă și regia spectacolelor erau realizate doar de actorii care își asumau acest demers. Odată cu angajarea lui Ion Aurel Maican și a lui Ion Sava, spectacolele de la Iași erau unele dintre cele mai valoroase din teatrele românești. Acestora li se alătură George Mihail Zamfirescu, iar acest trio excepțional, a realizat, după cum se notează în istoria teatrului, spectacole perfecte, explică organizatorii.

Regizorul Aurel Ion Maican a avut un rol esenţial în dezvoltarea teatrului românesc prin activitate scenică, demersuri teoretice şi publicistice conectate la curentele europene din perioada interbelică.  Regizorul, scenograful, pictorul, caricaturistul și dramaturgul Ion Sava a fost angajat ca asistent de regie la Teatrul Național din Iași. George Mihail Zamfirescu a fost conducător de companii teatrale, poet, scriitor român, romancier și dramaturg, director de scenă la Teatrul Național din Iași, unde a regizat 25 de piese. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

O lume fără SUA

Briscan ZARA

O lume fără SUA

Imităm fără măcar să ne mai dăm seama artişti, sportivi, VIP-uri, politicieni americani, urmărim în proporţie covârşitoare filme de peste ocean, ascultăm muzică produsă tot de acolo, gândim şi dorim ceea ce gândesc şi doresc ei. Vorbim pe jumătate engleză pentru că ni se pare că nu există cuvinte sau expresii echivalente în română sau care să exprime atât de bine ceea ce „simţim”. Am împrumutat până şi gesturi caracteristice lor...

Nefericitul

Cristina DANILOV

Nefericitul

Privind în jur vedem cum unii oameni știu să găsească fericirea chiar și când lumea se prăbușește lângă ei, alți sunt nefericiți, deși au totul. Pentru unii, fericirea este trecătoare și depinde de circumstanțele prezente, în timp ce alții par să fie în general fericiți sau în general nefericiți, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața lor. Se pune întrebarea: cum ar trebui să definim fericirea ca să putem înțelege mai bine nefericirea - prin succes și recunoaștere publică, satisfacția interioară sau altcumva?

Unificatori şi dezbinatori (I)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (I)

Nu sunt prea numeroase ideile creatoare de istorie. Creaţia în istorie nu e însă doar despre capacitatea de a proiecta idealuri, cât mai ales despre consecvenţa de a le perpetua, indiferent de riscuri şi de a descifra sensuri noi, în acord cu vremurile. 

pulspulspuls

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Am râs noi, am glumit, ne-am dat coate, dar cât e glumă-i panaramă, şi ce-i serios apăi serios rămâne. Da, la ţinutul la distanţă a lui Chirica şi Alexe de către şeful liberalilor de Ziua Unirii de la Iaşi ne referim. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.