Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

În plin scandal mediatic, Kasta Morrely defilează în continuare pe scenă la Teatru sau la Palatul Culturii

GALERIE
Kasta Morrely2
  • Kasta Morrely2
- +

Chiar în primele două zile de Crăciun, controversatul ONG ieşean a avut o manifestare de prezentare. Potrivit descrierii organizaţiei, a fost „un eveniment public de interes general ce promovează voluntariatul, cetăţenia activă şi rolul foarte important al activităţilor culturale”. Mai multe tinere şi mame au acuzat practici şi abuzuri sexuale ale fondatorului Kasta Morrely, ieşeanul Morel Bolea, Poliţia deschizând o anchetă.

 

În ciuda scandalului în care a fost implicată Kasta Morrely înainte de Sărbătorile de iarnă, scandal care a pornit în urma mărturiilor mai multor modele care au activat în cadrul asociaţiei, dar şi ale unor părinţi care au afirmat că „şi-au pierdut” copilele după ce au fost prinse în „mrejele” lui Morel Bolea, casa de modă, înregistrată oficial ca ONG, şi-a continuat activitatea în mediul online. Mai exact, pe 25 şi 26 decembrie, ONG-ul a desfăşurat „Festivalul Industriilor Creative. Kasta Morrely Fashion Week 2020/2021”.

venimentul, potrivit descrierii de pe pagina de Facebook a organizaţiei, a fost „un eveniment public de interes general ce promovează voluntariatul, cetăţenia activă şi rolul foarte important al activităţilor culturale coordonate de personal calificat în dezvoltarea industriilor creative şi bunăstarea comunităţii prin activităţi de promovare ce respectă valorile eticii şi responsabilităţii omului de spectacol”. Totodată, în introducerea evenimentului online, se menţionează că evenimentele organizate de Kasta Morrely reprezintă o madalitate „de aticipare şi luptă împotriva traficului de persoane ce se desfăşoară sub acoperirea de activităţi de modeling.

Vezi aici filmarea realizata de Kasta Morrely la Palatul Culturii

De asemenea, tot în introducerea evenimentului online, se menţionează că „flagelul” traficului de persoane practicat sub acoperirea unor activităţi de modeling a fost definit şi scos în evidenţă în urmă cu 20 de ani de către Morel Bolea, acuzat în prezent de mai multe tinere de abuz sexual şi chiar de tortură. Totodată, în cadrul acestor evenimente online se scoate în evidenţă, în mai multe rânduri, existenţa fenomenului de trafic de persoane desfăşurat sub acoperirea de activităţi de modeling. În cadrul evenimentului online, modelele Kasta Morrely au fost filmate în diferite spaţii culturale, precum Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi sau Palatul Culturii din Iaşi, acestea prezentând mai multe colecţii ale unor creatori de modă cunoscuţi. În cadrul prezentării de modă online, modelele au purtat inclusiv o serie de măşti de protecţie inedite.

În ultimele zile, modelele „au păstrat discreţia”

Chiar dacă Kasta Morrely a continuat activitatea pe care o desfăşoară, adaptându-se la realitatea actuală a pandemiei organizând un eveniment online, difuzat pe pagina de Facebook a organizaţiei pe 25 şi 26 decembrie, în ceea ce priveşte „activitatea” de la casa din comuna Miroslava, locatarii acelei locuinţe, potrivit vecinilor, au păstrat discreţia.

Reporterii „Ziarului de Iaşi” au mers din nou în cursul zilei de ieri şi au vorbit cu vecinii, dar şi cu persoane din localitate. Potrivit acestora, nu au observat persoane străine care să vină sau să plece, doar autoturismele care ar aparţine locatarilor casei au fost folosite. Totodată, localnicii speră ca tot ce se scrie în presă despre Kasta Morrely sau acuzaţiile la adresa lui Morel Bolea să nu fie adevărate. „Doamne fereşte de aşa ceva. Noi suntem oameni liniştiţi. Nu am avut niciodată un scandal de genul ăsta”, afirmă o femeie care locuieşte în apropierea casei în care ar locui mai multe modele Kasta Morrely.

Vezi aici filmarea realizata de Kasta Morrely la Teatrul National

Reamintim faptul că redacţia „Ziarului de Iaşi” a fost contactată în urmă cu zece zile de o mamă care afirmă că de 16 ani încearcă să o scoată pe fiica ei de la Kasta Morrely. Femeia a povestit mai multe incidente care au pus-o pe gânduri în ceea ce priveşte activitatea desfăşurată de organizaţie, inclusiv o serie de interacţiuni pe care le-ar fi avut cu Morel Bolea. Totodată, publicaţia „Libertatea” a publicat o serie de mărturii ale unor foste modele de la Kasta Morrely care l-au acuzat pe Morel Bolea de abuzuri sexuale, şi chiar de acte de tortură.

Toate acuzaţiile au fost negate de către reprezentanţii Kasta Morrely. „Ziarul de Iaşi” a publicat şi în 2013 o poveste similară actualului scandal, când o minoră a avut probleme în familie după ce devenise fotomodel. Atunci, Iuliana, o fată de 13 ani care câştigase mai multe concursuri, a fost oprită să mai meargă la fundaţie de către părinţi, care îşi făceau griji că începea să lipsească de la şcoală şi să aibă note mici. Într-o discuţie mai aprinsă, fata a primit câteva palme de la tatăl ei şi, cu sprijin financiar de la fundaţie, aceasta şi-a scos un certificat medico-legal, s-a prezentat la Poliţie şi a intrat sub supravegherea specialiştilor de la Centrul de Primire Urgenţe din Tătăraşi. În paralel, DGASPC a lansat o anchetă pentru a hotărî dacă violenţa părinţilor impunea decăderea din drepturi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri