În plină criză medicală, Spitalul de Boli Cronice de la Târgu Frumos este nepregătit (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 28.11.2020

Advertorial

În plină criză medicală, Spitalul de Boli Cronice de la Târgu Frumos este nepregătit (P)

GALERIE
danlungu
  • danlungu
- +

Ca urmare a interpelării adresate de Dan Lungu, senator USR de Iași, Ministrului Sănătății, referitoare la situația Spitalului de Boli Cronice „Sf. Ioan” din Târgu Frumos, o echipă a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași a efectuat un control și a constatat care sunt principalele probleme existente cu care atât personalul medical cât și pacienții se confruntă.

Așadar, încă din anul 2014 la Târgu Frumos se înregistrează o gravă criză de personal medical și, momentan, din totalul de 12 cabinete aprobate, ambulatoriul integrat al spitalului funcționează cu doar două cabinete de Psihiatrie și Pediatrie.

Spitalul de Boli Cronice „Sf. Ioan” din Târgu-Frumos s-a redeschis în anul 2014 după ce, în anul 2011, conducerea acestuia a fost anunțată că unitatea medicală se închide, iar locul va fi transformat într-un azil pentru vârstnici. În ciuda eforturilor stăruitoare ale Ministerului ca spitalul să fie transformat în azil - deși conform informațiilor din presă exista unul cu locuri libere chiar peste stradă -, spitalul s-a redeschis trei ani mai târziu, cu o capacitate de 65 de paturi, pentru funcționarea lui fiind investite fonduri în valoare de 600 mii de lei, bani proveniți doar din bugetul local și din sponsorizări.

Cadrele sanitare, cabinetele și numărul de paturi sunt insuficiente

„Este o situație extrem de ciudată la Târgu Frumos, unde pacienții, din câte înțeleg, sunt efectiv mai curând transferați la spitalele ieșene, decât tratați în spitalul de acolo. Mă bucur că Ministerul a încurajat DSP Iași să realizeze acest control, pentru că era cu siguranță nevoie de el, însă mi se pare că problemele sunt mult mai numeroase decât cele constatate. Deși lipsa de personal medical este într-adevăr cea mai gravă dintre ele, nu este singura care trebuie menționată. Spitalul de Boli Cronice, în loc să se fi transformat într-un spital modern, pare a fi unul care funcționează numai datorită unor cârpeli financiare care provin din fondurile administrației publice locale - un spital-fantomă, abandonat de Ministerul Sănătății. În aceste vremuri de criză, în care trebuie să folosim resursele la capacitate maximă, spitalele din orașele mici nu mai pot fi ignorate; ele trebuie să fie pregătite și să joace un rol important în tratarea cetățenilor din zona lor”, a menționat Dan Lungu, senator USR de Iași.

Criza de personal reiese din procesul verbal al DSP Iași, în care reprezentanții echipei de control menționează faptul că „urmare a publicării a 11 posturi la concursul de rezidențiat s-au ocupat toate posturile […] din care 5 rezidenți s-au prezentat la post în anul 2020, alți 5 rezidenți urmează a se prezenta la post în ianuarie 2021, iar rezidentul din specialitatea chirurgie generală a renunțat la post”. În continuarea procesului verbal este precizat și faptul că se constată deficit de personal întrucât din totalul de 17 posturi normate pentru medici sunt ocupate 9, la personal sanitar mediu din 38 de posturi normate sunt angajate 6 asistente, iar la personalul auxiliar sunt ocupate 6 din totalul de 33 posturi normate.

„Spitalul nou ar fi trebuit să fie unul modern, unitar – nu format din clădiri separate situate în locuri diferite, cum este în prezent. Numărul de secții e limpede unul insuficient, la fel și numărul de paturi și de cadre sanitare. Târgu Frumos este un oraș cu aproape 15.000 de oameni, iar spitalul trebuie să ofere servicii și cetățenilor din comunele alăturate - Ion Neculce, Strunga, Costești, Balș, Bălțați sau Cotnari. Ar trebui să transformăm acest spital într-o unitate medicală bine pregătită, cu care să ne mândrim – cu atât mai mult cu cât prima femeie chirurg din România s-a născut la Târgu Frumos – Marta Trancu-Rainder, la 25 septembrie 1875” a precizat Dan Loghin, vicepreședinte al filialei USR Târgu Frumos.

Răspunsul Ministrului Sănătății poate fi consultat accesând următorul link: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/b%20r%2028%2005%20lungu%203342%20a.pdf

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gânduri despre Maradona

Nicolae GRECU

Gânduri despre Maradona

De morţi nu se vorbeşte decât de bine, dar nu trebuie uitat nici răul din ei.

Filmuletul zilei

opinii

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Eugen MUNTEANU

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Prezentarea succintă a începuturilor tradiţiei biblice româneşti continuă cu o schiţă de portret a iniţiatorului acestei tradiţii, Nicolae Spătarul Milescu.

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Ciprian IFTIMOAEI

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Problematica de gen şi egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei a fost abordată încă din anii ‘60 în cadrul studiilor despre rolul femeilor în politică şi dezvoltarea socioeconomică (women studies), mai apoi în cadrul studiilor feministe (feminist studies), iar în prezent în cadrul studiilor de gen (gender studies). În altă ordine de idei, egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei a constituit un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înfiinţarea sa. 

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

pr. Constantin STURZU

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

Unul dintre ucenicii mei avea, la un moment dat, probleme la serviciu. Se confrunta cu tot soiul de neplăceri, cu şicane şi chiar cu ameninţări. M-a întrebat ce să facă, dacă nu cumva e momentul să renunţe şi să caute altceva de lucru. Eventual în alt domeniu. Îl ştiu ca fiind o persoană competentă, talentată şi dăruită în lucrarea sa. 

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.