În Postul Crăciunului se mănâncă pește: rețeta de saramură dezvăluită de un specialist în gastronomie din Iași

luni, 25 noiembrie 2024, 03:15
2 MIN
 În Postul Crăciunului se mănâncă pește: rețeta de saramură dezvăluită de un specialist în gastronomie din Iași

Postul Crăciunului 2024 a început pe data de 15 noiembrie și va dura până pe 24 decembrie, timp în care credincioșii nu consumă mâncare ,,de frupt”. Pentru zilele cu dezlegare la pește, rețeta de saramură este favorită.

Secretul acestui preparat este folosirea peștelui cât mai proaspăt. În ciuda speciei, e important ca acesta să fie proaspăt pescuit. Speciile cel mai des folosite pentru prepararea saramurii sunt crapul, carasul, somnul și linul, peștii de apă dulce.

Pe lângă pește, mai sunt necesare câteva legume (ardei grași, ardei kapia, ardei iuți și ceapă verde, însă rețeta poate varia și pot fi adăugate și alte legume) și bulion. Nu trebuie să lipsească sarea, piperul, verdețurile, usturoiul și foile de dafin, deoarece aduc rețetei o aromă aparte.

De ce ingrediente aveți nevoie pentru saramura de pește

Pentru a prepara o saramură moldovenească, gustoasă, după cum a explicat prof. Monica Baciu, din cadrul Liceului Tehnologic Economic de Turism din Iași, specialist în gastronomie, procedăm astfel: pe o plită (poate fi o bucată rotundă de metal,pe care o putem așeza pe ochiul de la aragaz), punem un strat gros de sare grunjoasă și pe sarea aceea coacem peștele (pregătit în prealabil – spălat, curățat de solzi, eviscerat, îndepărtat branhii, spălat din nou). Legumele le coacem pe aceeași plită – fără stratul de sare: roșii, ardei grași, kapia, ardei iuți.

CITESTE SI: Cum să alegi pătlăgelele ca să faci cele mai bune gogonele murate? Sfaturile prof. Neculai Munteanu, specialist în legumicultură

La 1 kg de pește, pentru o saramură cu mai mult lichid se pune o jumătate de litru de apă, pentru una mai ”consistentă” se pun doar 250 sau  300 ml, cât să fie cuprinse toate legumele și peștele. Se adaugă cimbru, foi de dafin, piper boabe, zahăr. Când amestecul dă în clocot, se adaugă o lingură de pastă de tomate, un pic de vin alb (50 ml), legumele coapte, sare, după gust, și se fierb împreună maxim 10 minute. Se adaugă peștele și 2-3 căței de usturoi tăiați felii subțiri. Se oprește focul și se acoperă vasul.

Saramura se „însoțește” foarte bine cu mămăliguță caldă și mujdei de usturoi. Peștele poate fi pregătit și pe grătar sau în tigaie, nu doar pe plită. Peștele este considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente pentru inimă. Persoanele care consumă pește regulat, sunt mai puțin expuse riscului unui atac de cord sau al apariției unei boli de inimă.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii