Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

În pragul unei resetări a actualei ordini mondiale?

GALERIE
alexandru lazescu
  • alexandru lazescu
- +

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, le-a spus liderilor europeni prezenţi la Bruxelles la ultima reuniune la vârf să ia serios în calcul posibilitatea dispariţiei NATO, ca umbrelă de securitate.

“Actuala ordine mondială liberală este o aberaţie din perspectivă istorică”, avertiza cunoscutul istoric conservator american Robert Kagan la o conferinţă organizată de German Marshall Fund la Bruxelles în luna aprilie. “Trebuie să înţelegem că e vorba de o construcţie artificială. Nu este rezultatul unei evoluţii fireşti a omenirii şi nu e deloc garantat faptul că va continua să existe în continuare. Forţele care ţin de natura umană şi de logica istoriei tind să o distrugă dacă nu reuşim să o protejăm”.

Probabil pentru multă lume ideea de “ordine mondială liberală” sună drept ceva abstract. Lumea construită sub baghetă americană după cel de-al doilea război mondial, şi mai ales ceea ce s-a întâmplat după terminarea Războiului Rece, este percepută ca o construcţie valabilă pe termen nedefinit. Sigur, au fost războaie, au fost şi alte nenorociri pe planetă, dar nu am mai avut confruntări armate directe între marile puteri. Iar mai ales după 1990 violările flagrante ale drepturilor omului nu au mai fost considerate doar nişte chestiuni de interes strict intern. Cu toate derapajele inerente lumea a funcţionat în mare după un set de reguli agreate în materie de securitate, de drept internaţional şi de comerţ gestionate într-un sistem de instituţii internaţionale multilaterale. Din perspectivă occidentală alianţa dintre Statele Unite, Europa şi democraţiile din Asia a asigurat stabilitatea acestui eşafodaj instituţional şi prezervarea şi chiar extinderea la scară globală a unui sistem de valori definit definit drept democraţie liberală, cu alegeri libere, stat de drept, libertatea de expresie. Într-atât încât mulţi din spaţiul occidental nici măcar nu-şi imaginează o altfel de lume.

Numai că dacă ne uităm la tot ceea ce se întâmplă astăzi pe plan internaţional, avertismentul lui Kagan ar trebui luat în serios. Problema e că în România discursul public rămâne în mare cantonat în zona automatismelor care fac trimitere la “comunitatea euroatlantică” deşi multe dintre reperele tradiţionale pe care se fundamenta poziţionarea noastră externă sunt serios fisurate. De pildă, în presa internaţională, mai ales acea britanică, se ridică în ultima vreme tot mai multe semne de întrebare în privinţa viitorului NATO. De altfel Donald Tusk, Preşedintele Consiliului European, le-a spus liderilor europeni prezenţi la Bruxelles la ultima reuniune la vârf să ia serios în calcul posibilitatea dispariţiei NATO, ca umbrelă de securitate. Există temeri că la viitoare reuniune a organizaţiei, care va avea loc pe 12-13 iulie La Bruxelles, în mod ironic într-un nou sediu, Donald Trump va ameninţa cu o astfel de variantă, între altele pentru a-i presa pe liderii europeni, în special pe cei de la Berlin, pe tema contenciosului legat de tarifele vamale şi schimburile comerciale.

Sigur, din punct de vedere formal, preşedintele nu poate decide singur asta. Doar Congresul poate să o facă şi e destul de puţin probabil ca asta să se întâmple. Însă în bună măsură forţa de disuasiune a NATO este una de ordin simbolic, se baza pe Articolul 5 şi pe determinarea declarată a Statelor Unite de interveni militar în caz de agresiune în apărarea oricărui stat membru. Or, în condiţiile în care Donald Trump le-a spus celorlalţi lideri prezenţi la reuniunea G7 din Canada că “NATO e la fel de rău ca NAFTA” (acordul comercial nord-american pe care preşedintele îl consideră o adevărată nenorocire) şi se pare că a cerut Pentagonului să calculeze care ar fi costul retragerii trupelor americane din Germania, forţa unor astfel de garanţii este deja considerabil diminuată.

Alternativa mai liniştitoare ar fi aceea că e vorba doar de o tactică de negociere. Însă, cu mult timp înainte de a ajunge la Casa Albă, Donald Trump şi-a manifestat deschis ostilitatea faţă de mai toate organizaţiile internaţionale, majoritatea constituite la iniţiativa şi cu sprijinul Americii, de la WTO - Organizaţia Mondială a Comerţului, la Uniunea Europeană sau NATO. Le consideră pe toate dezavantajoase, chiar nocive, pentru Statele Unite. Ziarul londonez The Times trece în revistă toate aceste semnale alarmante într-un articol intitulat sugestiv “Războiul preşedintelui Trump împotriva ordinii mondiale”.

Cu 2500 de ani în urmă, Tucidide definea în “Istoria Războiului Peloponezian”, care a contrapus Sparta Atenei, într-o formulă care s-a dovedit valabilă multă vreme după aceea, cum arată o ordine internaţională “normală”: “cei puternici fac ceea ce pot, iar cei slabi suferă ceea ce trebuie să sufere”. Or, deşi multe voci s-au plâns că America care s-a erijat în “jandarmul mondial”, am putea vedea acum, cu neplăcere, cum arată o lume din care Statele Unite se retrag şi se revine la vechile obiceiuri, adică la ceea ce Robert Kagan numea “vechea junglă”. În ceea ce ne priveşte suntem într-o poziţie evident vulnerabilă. Decuplată de America Europa va fi obligată să negocieze într-o formă sau alta un nou aranjament de securitate cu Rusia. Iar ideea care mai circulă pe la noi, că dacă Statele Unite se vor distanţa de Europa de Vest vor rămâne totuşi ancoraţi în Europa de Est, care este evident sensibil mai pro-americană, este o iluzie. Cum ar putea arăta acest aranjament e greu de spus însă e clar că vor fi delimitate noi sfere de influenţă pe continent pentru că mai ales după Brexit, o Europă lipsită nu atât de resurse, ci de voinţă politică şi de determinare, va trebui să plieze la noua realitate geopolitică. Nu e evident un scenariu obligatoriu, însă discuţia de faţă este departe de a fi doar una teoretică. Şi ce e deprimant e că şi clasa politică, dar şi societatea românească în ansamblu, par să ignore în bună măsură toate aceste valuri seismice geopolitice externe.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri