În premieră în judeţul Iaşi, s-a semnat un contract colectiv de muncă la o şcoală

miercuri, 14 octombrie 2015, 17:40
2 MIN
 În premieră în judeţul Iaşi, s-a semnat un contract colectiv de muncă la o şcoală

Ce avantaje oferă acesta cadrelor didactice de la Colegiul „Racoviţă“, unitatea în cauză:

În premieră în judeţul Iaşi, la începutul acestei luni s-a semnat primul Contract colectiv de muncă la nivel de unitate. Este vorba de Colegiul „Emil Racoviţă“, care a organizat o întâlnire cu sindicaliştii.

„Este un lucru extraordinar faptul că s-a semnat acest contract. Noi am clarificat multe lucruri cu privire la modul în care poate fi întrerupt un contract de muncă, timpul liber şi de muncă al angajatului, am stabilit care zile, în plus faţă de cele de la stat, vor fi libere, s-au negociat anumite drepturi salariale… Dacă ni se vor da, le vom da şi noi mai departe, cum e cu cele două ore scăzute din program. Şi aici vorbim de cele 16 ore pentru persoanele cu mai mult de 25 de ani vechime. Dacă bugetul ne va permite, vom plăti şi munca peste program, însă în prezent nu putem recompensa decât cu timp liber. Am mai discutat aspecte legate de securitatea în muncă şi formarea profesională, pornind de la portar şi până la conducere. Am negociat într-o manieră elegantă, şi cred că, dacă nu am avea acest contract în faţă, abia atunci ar fi o problemă“, spune Paula Gavrilescu, directorul colegiului.

Liderii de sindicat speră ca acest exemplu să fie urmat şi de alte instituţii, în special de şcoli.

„Suntem pregătiţi ca în următoarele două luni să semnăm şi cu celelalte 170 de unităţi şcolare de la nivelul judeţului Iaşi, în care USLIP este reprezentativ, contracte colective la nivel de unitate“, a specificat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii