În prima zi de școală, un parlamentar ieșean pune pe tapet problemele învățământului românesc
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial (P)

În prima zi de școală, un parlamentar ieșean pune pe tapet problemele învățământului românesc

GALERIE
silviu_macovei
  • silviu_macovei
- +

În loc de felicitări și cuvinte de laudă, un deputat din Iași a ales ca în prima zi de școală să aducă în prim plan problemele grave cu care se confruntă învățământul românesc.

Cred că suntem din nou în punctul în care trebuie să privim dincolo de cuvintele frumoase rostite la deschiderea fiecărui an școlar. Mult mai benefic pentru societatea românească și, mai ales, pentru viitorul copiilor noștri este să abordăm cu sinceritate și mintea limpede problemele care afectează grav învățământul românesc. Trebuie să lăsăm deoparte autosuficiența și mândria și să privim în ochi eșecurile și tarele pe care școala românească le are în acest moment” a transmis Silviu Macovei, deputat PSD de Iași.

Parlamentarul consideră că este nevoie, mai ales în prima zi de școală, ca societatea să deschidă dezbateri oneste despre teme sensibile ale sistemului educațional din România: „Ar trebui să vorbim cinstit despre faptul că școala nu mai este atractivă pentru elevi. Și nu este vina lor că nu sunt interesați, ci a noastră că nu facem învățătura interesantă pentru ei. Vreau să ne gândim și la presiunea pe care copii de vârste prea fragede o resimt din partea fenomenului „vânătoare de note”. Acum, nota școlară este vitală pentru eșecul sau succesul școlar de-a lungul întregii educații. Poate presiunea este prea mare; poate notele sunt prea importante și generează anomalii în educație atât pentru profesori, cât mai ales pentru copii.”

Silviu Macovei a atras atenția și asupra responsabilității guvernanților fiindcă „trebuie să înțelegem de ce sistemul educațional din România este dominat de confuzie, lipsa coerenței, a viziunii sau a unei strategii decente. Este inacceptabil ca în fiecare an să facem experimente poate-poate o fi mai bine. Trebuie să luăm totul de la zero și să reconstruim tot sistemul de învățământ”.

Parlamentarul ieșean a adus în discuție și cazuri în care eșecul actului educațional se datorează și profesorilor, nu doar sistemului în ansamblu. „Acum, la început de an școlar trebuie să vorbim despre unii profesori care pun presiune la clasă, dar nu își predau suficient de coerent materia tocmai pentru a-i determina pe părinți să își trimită copii la meditații doar pentru a putea obține acele note, atât de importante care îi apasă pe copii, profesori și părinți laolaltă. Dar, ca să putem schimba ceva cu adevărat, ne trebuie curaj și onestitate în a recunoaște și a ne asuma tot ceea ce ascundem sub preș chiar din prima zi de școală.” a încheiat Silviu Macovei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

Dan CONSTANTIN

Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

Cert este că piaţa asigurărilor nu este supravegheată în nici un fel, iar salariile lor babane sunt plătite din poliţele noastre, ale tuturor.

Filmuletul zilei

opinii

Irimia. Florin Irimia

Codrin Liviu CUȚITARU

Irimia. Florin Irimia

„Cazul” prezenţei prozatorului Florin Irimia pe lista de „activitate ştiinţifică zero” a Universităţii din Iaşi îmi demonstrează clar nebunia în care s-a ajuns cu „scientometria”. Acest monstru e pe cale să anuleze diversitatea şi bogăţia experienţei intelectuale, care ar trebui să stea la temelia vieţii universitare. Este noul „nazism” academic şi nu greşesc deloc emiţând o asemenea comparaţie.

Câteva date statistice recente (I)

George ŢURCĂNAŞU

Câteva date statistice recente (I)

În plan regional, cele opt judeţe ale Moldovei au coborât sub 4 milioane de locuitori, involuţia demografică având valori peste media naţională (-9 la mie). Alături de judeţul Iaşi, doar Suceava are un declin inferior mediei naţionale (-6,4 la mie). Toate celelalte judeţe au pierdut între 11,2 şi 13,8 la mie din populaţie.

Minciuna de aur

Bogdan ILIESCU

Minciuna de aur

„A lie told often enough becomes the truth.” (O minciună spusă suficient de des devine adevărul.) Vladimir Lenin

pulspulspuls

E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

Nu ştim dacă ştiţi, dar, pe lângă un fin analist cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, amicul nostru Archibald Tănase este şi un vechi şi încercat şofer în traficul infernal din Iaşi. 

Caricatura zilei

Toc

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.