In Romania reinvie dacomania

joi, 16 august 2001, 23:00
3 MIN
 In Romania reinvie dacomania

Cel de-al doilea Congres International de Dacologie "Burebista 2001", organizat cu sprijinul contestatului om de afaceri George Constantin Paunescu la selectul hotel Intercontinental, a reunit aceleasi personaje sinistre de altadata: fosti securisti, culturnici, politruci, membri ai PRM si alte persoanaje kitsch. In fruntea lor se afla un personaj ciudat, Napoleon Savescu, un chirurg care a plecat in SUA acum 20 de ani si se recomanda acum ca "doctor in economie si istorie" (protocronistii au o adevarata manie a titlurilor stiintifice, care, de altfel, sint doar semne ale imposturii – ei nefiind recunoscuti in lumea academica). Savescu conduce Societatea Dacia Revival International si are un site pe Internet care se bucura de un mare succes in lumea ignorantilor sau a extremistilor – linkuri pentru acest site aflindu-se nu doar pe paginile web nationaliste, legionare, ci si pe pagina de recomandari a Guvernului Romaniei.
"Eva a fost daca"
Savescu a depasit recordurile in materie de delir dacologic. El sustine nu doar ca romanii sint daci, ci si ca toata civilizatia europeana isi are sursa in spatiul carpato-danubian. Mai mult, dacii ar fi inventat scrisul, roata, plugul, jugul, caruta, etc. Potrivit lui Napoleon Savescu, Romania poate intra in Uniunea Europeana in doua ipostaze: pe usa din dos, ca urmasa a Romei, sau pe usa principala, ca posesoare a unei istorii de 30.000 de ani, care o recomanda ca precursoare a Europei. "Noi nu sintem un popor nou, nascut la 106 d.Hr., cum au incercat unii sa ne convinga. Noi sintem parintii Uniunii Europene, Burebista a domnit de la lacul Constanz, din Elvetia, pina la Nipru", spune Savescu.
Figura centrala a acestei a doua editii a Congresului de dacologie este regele Burebista, care ar fi intemeiat primul stat "independent, centralizat si suveran". O statuie infatisindu-l pe "artizanul statului dac centralizat", gindita de Savescu, a fost dezvelita simbata, in fata primariei Orastie. Congresul al doilea de Dacologie a fost impregnat de kitsch. Participantii au cintat Marsul dacilor, au recitat Doina lui Eminescu, au rostit Tatal Nostru, au spus ca Eva a fost daca si au plusat fiecare in contul meritelor extraordinare ale poporului roman ca urmas al poporului dac. Cei mai multi dintre istoricii participanti s-au ocupat inainte de 1989 de miscarea muncitoreasca, de istoria militara si de demascarea revizionismului maghiar. Alti participanti fie au istoria ca hobby, fie sint arheologi improvizati sau provin de-a dreptul din lumea politica "patriotica".
Congresul s-a bucurat de o mare sustinere financiara, de invidiat pentru toate institutele de istorie din tara. Constantin Paunescu s-a decis sa sponsorizeze Congresul dupa ce a citit in SUA cartea lui Savescu "Noi nu sintem urmasii Romei". Savescu este el insusi un prosper om de afaceri. Din motive dubioase, Savescu se bucura de mare trecere in Romania, fiind un fel de Adrian Costea al culturii. Nu mai departe decit luni, Savescu a fost invitat la singurul talk-show din sezonul de vara de pe posturile de televiziune romanesti, la ora de maxima audienta, fiind lasat sa toarne verzi si uscate pe postul public TVR de moderatorul emisiunii, Eugen Ovidiu Chirovici. (Adrian CIOFLANCA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii