anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presă (P)

În satele ieșene nu există niciun cabinet stomatologic școlar

GALERIE
foto-lungu--(1)
  • foto-lungu--(1)
- +

În satele din județul Iași nu există, în prezent, niciun cabinet stomatologic de stat, deși la nivelul municipiului mai există încă trei astfel de cabinete.

Numărul cabinetelor private, în cele 93 de comune ale Iașului, este de 133, însă numai 78 dintre ele au încheiate contracte cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași (CAS Iași). În mediul urban situația diferă, numărul cabinetelor stomatologice fiind de patru ori mai multe, anume 557 de cabinete, dintre care doar jumătate au momentan încheiate contracte cu CAS.

Prin urmare, total al cabinetelor stomatologice din mediul urban este de aproape patru ori mai mare decât cel din rural, în condițiile în care, conform statisticilor Direcției Județene de Statistică Iași, publicate la începutul anului 2018, populația din rural o depășea pe cea din urban cu aproximativ 28.000 de persoane. Totodată, dacă în municipiu există, la  momentul actual, 21 de cabinete stomatologice școlare, în satele ieșene nu există niciun astfel de cabinet care să ofere servicii copiilor din unitățile de învățământ.

Informațiile fac parte dintr-un răspuns al reprezentanților Ministerului Sănătății, trimis Senatorului USR Dan Lungu, după ce acesta i-a adresat o întrebare fostului Ministru, Sorina Pintea, în legătură cu situația cabinetelor stomatologice din județul Iași. Această întrebare a apărut și în contextul crizei asistenților medicali stomatologi, numeroase materiale din presa locală menționând faptul că la nivelul municipiului Iași există un total de 1.500 de medici stomatologi, în cabinetele cărora lucrează numai 30 de asistenți.

Criza aceasta a asistenților medicali stomatologi cu care ne confruntăm este dublată de cea a lipsei cabinetelor din mediul rural. Înțeleg că există totuși câteva cabinete private însă ce se întâmplă în comunele în care nu există nici măcar un asemenea serviciu pentru oamenii de acolo? Este imposibil ca în 93 de comune să nu avem nici măcar un singur cabinet stomatologic școlar – într-o grădință, o școală sau un liceu. Dacă serviciile de care copiii sau părinții lor au nevoie nu sunt decontate de Casa de Asigurări, din nou, ce se întâmplă cu ei? Trebuie să oferim condiții și să susținem medicii stomatologi să ajungă și în aceste locuri, în Moldova săracă, uitată de țară, unde totuși trăiesc oameni care au nevoie de servicii medicale”, a menționat Dan Lungu, Senator USR de Iași.

Răspunsul primit de către Senatorul USR îl puteți citi integral, accesând următorul link: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/b%20r%2014%2010%20lungu%20d%202960%20b.pdf

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ciuma lui Pandele

Cătălin ONOFREI

Ciuma lui Pandele

Dar chiar sunt useriştii altfel decât ceilalţi? Au patru ani să ne convingă!

Filmuletul zilei

opinii

Ce facem acuma?...

Briscan ZARA

Ce facem acuma?...

Înţeleg atitudinea de învingător în alegeri a unui lider care se adresează doar echipei sale de campanie, în sensul că „munca voastră a dat roade şi am învins echipele celelalte”, dar nicidecum cu referire la câştigul unei funcţii în administraţie care e pur şi simplu un alt job, unul mai dificil chiar decât unul din privat.

Repede ochire asupra alegerilor locale

Mihai DORIN

Repede ochire asupra alegerilor locale

Hipnoza

Nichita DANILOV

Hipnoza

Brusc se auzi un râs în stânga noastră, care ne trezi la realitate. Râdea bătându-şi, în semn de triumf pumnii, Alleluieva, alături de compatriotul ei. „A fost o iluzie”, spuse ea. „Tot ce aţi văzut v-a fost indus în subconştient prin intermediul autosugestiei...”

pulspulspuls

Primele concluziuni ale alegerilor de duminică de la Iaşi

Primele concluziuni ale alegerilor de duminică de la Iaşi

Eheheei, stimaţi telespectatori, iacătă-ne trecuţi şi de alegerile astea locale greoaie, alegeri pe care noi, ca ieşeni, parcă le-am traversat olecuţă şi ruşinaţi tot văzând ce rivoluţii şi reforme au loc prin ţară. 

Caricatura zilei

Surpriza

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.