anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

Comunicat de presă (P)

În satele ieșene nu există niciun cabinet stomatologic școlar

GALERIE
foto-lungu--(1)
 • foto-lungu--(1)
- +

În satele din județul Iași nu există, în prezent, niciun cabinet stomatologic de stat, deși la nivelul municipiului mai există încă trei astfel de cabinete.

Numărul cabinetelor private, în cele 93 de comune ale Iașului, este de 133, însă numai 78 dintre ele au încheiate contracte cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași (CAS Iași). În mediul urban situația diferă, numărul cabinetelor stomatologice fiind de patru ori mai multe, anume 557 de cabinete, dintre care doar jumătate au momentan încheiate contracte cu CAS.

Prin urmare, total al cabinetelor stomatologice din mediul urban este de aproape patru ori mai mare decât cel din rural, în condițiile în care, conform statisticilor Direcției Județene de Statistică Iași, publicate la începutul anului 2018, populația din rural o depășea pe cea din urban cu aproximativ 28.000 de persoane. Totodată, dacă în municipiu există, la  momentul actual, 21 de cabinete stomatologice școlare, în satele ieșene nu există niciun astfel de cabinet care să ofere servicii copiilor din unitățile de învățământ.

Informațiile fac parte dintr-un răspuns al reprezentanților Ministerului Sănătății, trimis Senatorului USR Dan Lungu, după ce acesta i-a adresat o întrebare fostului Ministru, Sorina Pintea, în legătură cu situația cabinetelor stomatologice din județul Iași. Această întrebare a apărut și în contextul crizei asistenților medicali stomatologi, numeroase materiale din presa locală menționând faptul că la nivelul municipiului Iași există un total de 1.500 de medici stomatologi, în cabinetele cărora lucrează numai 30 de asistenți.

Criza aceasta a asistenților medicali stomatologi cu care ne confruntăm este dublată de cea a lipsei cabinetelor din mediul rural. Înțeleg că există totuși câteva cabinete private însă ce se întâmplă în comunele în care nu există nici măcar un asemenea serviciu pentru oamenii de acolo? Este imposibil ca în 93 de comune să nu avem nici măcar un singur cabinet stomatologic școlar – într-o grădință, o școală sau un liceu. Dacă serviciile de care copiii sau părinții lor au nevoie nu sunt decontate de Casa de Asigurări, din nou, ce se întâmplă cu ei? Trebuie să oferim condiții și să susținem medicii stomatologi să ajungă și în aceste locuri, în Moldova săracă, uitată de țară, unde totuși trăiesc oameni care au nevoie de servicii medicale”, a menționat Dan Lungu, Senator USR de Iași.

Răspunsul primit de către Senatorul USR îl puteți citi integral, accesând următorul link: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/b%20r%2014%2010%20lungu%20d%202960%20b.pdf

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.