Prima sentinţă în dosarul cumplitului accident din faţa UMF. Starea în care se află mama victimei i-a cutremurat şi pe judecători
În urma sentintei, ramâne la fel de intensa durerea mamei care a trebuit sa-si îng (...)
citeste totsambata, 25.03.2023
Propunerea de buget al administrației județului, afișată discret pe site-ul Consiliului Județean, este prezentată public vineri, 27 ianuarie, și urmează să treacă prin plen săptămâna viitoare, pe 1 februarie.
Majoritatea din consiliu s-a grăbit la ultima ședință ordinară să-și refacă rândurile, după ce un consilier liberal a demisionat pe neașteptate, cu doar două săptămâni în urmă. Prin urmare, se poate spune de pe acum că bugetul pe anul în curs e ca și adoptat în forma prezentată pentru consultare pe pagina de internet a CJ Iași.
Bugetul pe 2023 le-a fost arătat ieșenilor pentru consultare publică într-o zi de vineri, 13 (ianuarie). Imediat, pagina de internet a administrației județului a „căzut” până a doua zi. Este vorba de 16 tabele cu sume din venituri și cheltuieli, din care este greu de înțeles dacă e mai bine ca anul trecut sau mai rău.
Proiectul de buget al județului Iași este construit altfel decât cele ale unor județe comparabile ca mărime. Ca de obicei, el pleacă din start cu un deficit major – care anul acesta depășește 250 de milioane de lei.
Cele de la Cluj și Bihor au veniturile și cheltuielile egale, până la ultimul leu. La Timiș, unde Consiliul Județean are cele mai puține instituții în subordine în comparație cu Iașul (care are cele mai multe), Clujul și Bihorul, e o diferență de câteva milioane de lei, bugetul „fruncei” Banatului fiind mai mic de 950 de milioane de lei.
Iașul propune venituri de 1,46 miliarde de lei și cheltuieli de 1,73 de miliarde în așa-numitul buget consolidat, care include și instituțiile din subordine (cele șase spitale, Direcția Generală de Asistență Socială, Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor etc.).
De fapt, fără transferuri între instituții (151 de milioane în total), aceste sume scad la 1,31 miliarde, venituri, respectiv 1,57 miliarde de lei, cheltuieli. Nu este menționat nicăieri un excedent provenit din anul anterior, așa cum există la Bihor, de exemplu (78 de milioane de lei).
CITESTE SI: Cum arată bugetul Iaşului pe acest an. Comparaţii cu alte oraşe mari
Dacă e să comparăm cu administrația condusă de Ilie Bolojan, care explică în prezentarea bugetului Bihorului de ce cheltuielile de funcționare au crescut cu 8,64 la sută („motivat în principal de majorarea prețului la energie/utilități, majorări salariale conform OUG nr. 168/2022, majorarea cheltuielilor cu hrana în instituțiile de sănătate/asistență socială”), la Iași, cheltuielile de funcționare au urcat cu 10,5 procente. Dar la CJ Iași acestea sunt de peste trei ori mai mari decât la CJ Bihor (1,23 de miliarde față de 374 de milioane).
La capitolul Dezvoltare, raportul se inversează: CJ Bihor mizează pe investiții de 977 de milioane de lei, iar Iașul, doar 339 de milioane. Clujul și Timișul pun, și ele, mai mulți bani decât Iașul la investiții, 377, respectiv 430 de milioane de lei, ambele însă, la fel, mult în urma Bihorului.
Cu excepția Timișului, care practic nu menționează intrări de fonduri europene, ordinea se păstrează: CJ Bihor se bazează pe mai mult de 700 de milioane de lei fonduri nerambursabile, Clujul pe 230 de milioane, iar Iașul, pe 62 de milioane.
În comparație cu Iașul, Clujul și Timișul, Bihorul reușește și în 2023 să investească mai mult decât cheltuiește cu funcționarea
Pe de altă parte, cele trei administrații județene din vestul țării luate ca referință au publicat și o listă cu investițiile programate în acest an și la ce sume se ridică acestea.
O asemenea listă le-a fost arătată și ieșenilor, dar la începutul anului trecut. Probabil că cea pentru 2023 va apărea până săptămâna viitoare, pentru că, evident, proiectul de buget care va fi prezentat consilierilor județeni va avea mult mai multe pagini decât cele 16 puse în „consultare publică”.
La Iași, cheltuielile de funcționare continuă să crească accelerat: investițiile reprezintă doar 21,5 la sută din bugetul propus pentru 2023
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cât durează recuperarea banilor pentru polițele RCA de la Euroins
Ei sunt cei mai ”tari” polițiști din Iași. Sunt câștigătorii a patru categorii
FOTO Exact asta lipsea polițiștilor: un camion. Va merge prin țară precum caravana ”Din Dragoste”
FOTO Primarul din Bistrița și-a scos sutele de angajați la curățarea orașului de gunoaie
Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială
Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!
Amical de fotbal cu Botoşani şi un soi de antrenament oficial pentru handbaliste
Se caută un şef pentru Şcoala de Arte, faimoasă pentru concursurile trucate
Biciclist pus să plătească reparaţii de 11.657 de lei după un impact cu o maşină
Procese pentru poluare: ApaVital refuză să plătească 2 lei şi 13 bani către ABA Prut-Bârlad
Conferinţă pe teme de digitalizare organizată de Universitatea Tehnică
Podul peste Bahlui, dintre Leţcani şi Dumeşti, refăcut cu 4,5 milioane de lei
Accident cu victimă în capătul Iaşului. O maşină s-a răsturnat - FOTO/VIDEO
Un nou accident mortal la Iaşi: Impact violent între două maşini şi o căruţă
Donald Trump ameninţă cu “moarte şi distrugere” dacă este condamnat
Copil de 9 ani, atacat de câinele unei vecine pe o stradă din inima capitalei
Paul Rusesabagina, eroul filmului "Hotel Rwanda", va fi eliberat din închisoare
Şase persoane, arestate preventiv în cazul de trafic de droguri din Bacău
ONU acuză Ucraina şi Rusia că au ucis zeci de prizonieri de război
Japoneza Kaori Sakamoto a câştigat din nou titlul mondial la patinaj artistic
Cum poţi curăţa cana electrica? Ce trucuri folosesc gospodinele?
Starul Tom Brady a devenit acţionarul campioanei en-titre din WNBA
Euro se depreciază cu 1% faţă de dolar, pe o piaţă fragilizată de către bănci
Istoria și evoluția pokerului: Origini, impact cultural și momente notabile (P)
O femeie de 72 de ani s-a aruncat de la etajul al patrulea al unui bloc. Ea a murit la spital
E adevărat că e mai scump să publici advertoriale tip adult? (P)
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a face boli cardiovasculare
VIDEO Patinaj artistic: Moment în premieră în proba de perechi de la Campionatul Mondial
Nicolae GRECURevin tricolorii, oameni buni!Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text. |
Eugen MUNTEANUEufemismele (IV) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUHitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială |
prof. dr. Gheorghe POPASă ne bucurăm! |
Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.