Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

În sfârșit, apar primele cifre din Bugetul județului pe 2023. Cheltuieli de funcționare mari, investiții infime

GALERIE
costel-alex-cj
  • costel-alex-cj
- +

Propunerea de buget al administrației județului, afișată discret pe site-ul Consiliului Județean, este prezentată public vineri, 27 ianuarie, și urmează să treacă prin plen săptămâna viitoare, pe 1 februarie. 

Majoritatea din consiliu s-a grăbit la ultima ședință ordinară să-și refacă rândurile, după ce un consilier liberal a demisionat pe neașteptate, cu doar două săptămâni în urmă. Prin urmare, se poate spune de pe acum că bugetul pe anul în curs e ca și adoptat în forma prezentată pentru consultare pe pagina de internet a CJ Iași.

Bugetul pe 2023 le-a fost arătat ieșenilor pentru consultare publică într-o zi de vineri, 13 (ianuarie). Imediat, pagina de internet a administrației județului a „căzut” până a doua zi. Este vorba de 16 tabele cu sume din venituri și cheltuieli, din care este greu de înțeles dacă e mai bine ca anul trecut sau mai rău.

Proiectul de buget al județului Iași este construit altfel decât cele ale unor județe comparabile ca mărime. Ca de obicei, el pleacă din start cu un deficit major – care anul acesta depășește 250 de milioane de lei.

CITESTE SI: Bugetul judeţului pe 2023. Episodul I, o prezentare ceţoasă din care se vede totuşi că Bihorul şi Clujul sunt înaintea Iaşului

Cele de la Cluj și Bihor au veniturile și cheltuielile egale, până la ultimul leu. La Timiș, unde Consiliul Județean are cele mai puține instituții în subordine în comparație cu Iașul (care are cele mai multe), Clujul și Bihorul, e o diferență de câteva milioane de lei, bugetul „fruncei” Banatului fiind mai mic de 950 de milioane de lei.

Iașul propune venituri de 1,46 miliarde de lei și cheltuieli de 1,73 de miliarde în așa-numitul buget consolidat, care include și instituțiile din subordine (cele șase spitale, Direcția Generală de Asistență Socială, Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor etc.).

De fapt, fără transferuri între instituții (151 de milioane în total), aceste sume scad la 1,31 miliarde, venituri, respectiv 1,57 miliarde de lei, cheltuieli. Nu este menționat nicăieri un excedent provenit din anul anterior, așa cum există la Bihor, de exemplu (78 de milioane de lei).

CITESTE SI: Cum arată bugetul Iaşului pe acest an. Comparaţii cu alte oraşe mari

Dacă e să comparăm cu administrația condusă de Ilie Bolojan, care explică în prezentarea bugetului Bihorului de ce cheltuielile de funcționare au crescut cu 8,64 la sută („motivat în principal de majorarea prețului la energie/utilități, majorări salariale conform OUG nr. 168/2022, majorarea cheltuielilor cu hrana în instituțiile de sănătate/asistență socială”), la Iași, cheltuielile de funcționare au urcat cu 10,5 procente. Dar la CJ Iași acestea sunt de peste trei ori mai mari decât la CJ Bihor (1,23 de miliarde față de 374 de milioane).

La capitolul Dezvoltare, raportul se inversează: CJ Bihor mizează pe investiții de 977 de milioane de lei, iar Iașul, doar 339 de milioane. Clujul și Timișul pun, și ele, mai mulți bani decât Iașul la investiții, 377, respectiv 430 de milioane de lei, ambele însă, la fel, mult în urma Bihorului.

Cu excepția Timișului, care practic nu menționează intrări de fonduri europene, ordinea se păstrează: CJ Bihor se bazează pe mai mult de 700 de milioane de lei fonduri nerambursabile, Clujul pe 230 de milioane, iar Iașul, pe 62 de milioane.

În comparație cu Iașul, Clujul și Timișul, Bihorul reușește și în 2023 să investească mai mult decât cheltuiește cu funcționarea

Pe de altă parte, cele trei administrații județene din vestul țării luate ca referință au publicat și o listă cu investițiile programate în acest an și la ce sume se ridică acestea.

O asemenea listă le-a fost arătată și ieșenilor, dar la începutul anului trecut. Probabil că cea pentru 2023 va apărea până săptămâna viitoare, pentru că, evident, proiectul de buget care va fi prezentat consilierilor județeni va avea mult mai multe pagini decât cele 16 puse în „consultare publică”.

La Iași, cheltuielile de funcționare continuă să crească accelerat: investițiile reprezintă doar 21,5 la sută din bugetul propus pentru 2023

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri