ÎN SFÂRŞIT! Se face transplant hepatic şi la Iaşi. Cel cardiac e încă un vis
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

ÎN SFÂRŞIT! Se face transplant hepatic şi la Iaşi. Cel cardiac e încă un vis

GALERIE
transplant
  • transplant
- +

Centrul Regional de Transplant de la Iaşi (CRT) şi-a extins activitatea începând de ieri, când Agenţia Naţională de Transplant a acreditat cel mai mare spital din Moldova pentru efectuarea transplantului hepatic. Astfel, bolnavii cu afecţiuni hepatice aflaţi pe lista de aşteptare pentru un ficat sănătos vor putea fi transplantaţi şi la Iaşi, nu doar la Bucureşti. 

În timp ce Spitalul „Sfântul Spiridon” şi-a îndeplinit unul dintre marile proiecte pentru care a făcut demersuri de cel puţin trei ani, visul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof.dr. George I. M. Georgescu” (IBCV) de a efectua transplant cardiac este departe de a se realiza. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) au precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că la nivelul acesteia nu există niciun dosar depus pentru acreditarea centrului ieşean în vederea efectuării transplantului de cord. Cu toate acestea, conducerea IBCV a arătat că spitalul a depus de cel puţin două ori documente în vederea obţinerii acordului pentru transplantul cordului.  

Spitalul „Sfântul Spiridon”, unitate medicală cu o istorie de aproape 260 de ani, a reuşit să obţină din partea ANT acreditarea pentru efectuarea transplantului hepatic, după o pregătire de cel puţin trei ani. Spitalul a reuşit să facă dovada unor spaţii şi circuite corespunzătoare odată cu inaugurarea unui bloc operator nou localizat în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU). „Ceea ce s-a întâmplat astăzi este rezultatul eforturilor de mai mulţi ani de zile. A fost o muncă internă intensivă. Acreditarea trebuia obţinută în urma unor norme şi proceduri care trebuiau respectate. Asta însemnă, pe scurt, resursă umană calificată, spaţiu acreditat, dotări, aparatură şi circuite corespunzătoare şi funcţionale. Dotările au fost realizate din venituri  proprii şi au costat în jur de 700 de mii de lei”, a precizat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon”.  

La nevoie, pacienţii critici din UPU vor fi trimişi în clinicile de chirurgie 

Noul bloc operator din UPU va servi echipei de transplant hepatic atunci când se va identifica un donator în moarte cerebrală al cărui organ este compatibil cu unul dintre bolnavii aflaţi pe lista de aşteptare. „O activitate de transplant la aşa nivel nu se poate desfăşura într-un spital foarte vechi. Pentru această activitate este nevoie de o infrastructură nouă pentru a evita toate infecţiile intercurente care pot apărea într-un spital vechi. A fost prima condiţie pe care am impus-o spitalului, să fie o structura nouă pe care să o putem modela după necesităţile unor circuite obligatorii în transplant, ca structura să poată fi menţinută la un anumit standard ca să nu existe pericolul unor infecţii post-transpalnt”, a arătat dr. Victor Zota, coordonatorul activităţii de transplant din Bucureşti.

În afara momentelor în care blocul operator va asigura activitatea de transplant, în sălile acestuia vor fi operaţi pacienţii critici care ajung în UPU şi care necesită intervenţii de urgenţă pentru a putea supravieţui. Conducerea spitalului a precizat că dacă vor exista situaţii în care se vor suprapune transplantul hepatic şi operaţii pentru pacienţi critici, aceştia din urmă vor fi operaţi în sălile clinicilor de chirurgie din spital.

Potrivit  coordonatorului echipei de transplant hepatic, profesorul Cristian Lupaşcu, primul transplant se va putea face în termen de aproximativ o lună, interval în care ANT trebuie să introducă spitalul ieşean în cadrul programului naţional de transplant pentru a-i fi acordată filă de buget necesară intervenţiilor de acest tip. „Din punct de vedere tehnic, lucrurile se pot desfăşura poate chiar şi în mai puţin de o lună, pentru că mai rămân de perfectat nişte probleme financiare. În lumea europeană, costurile unui transplant de ficat de la donator aflat în moarte cerebrală sunt în jur de 85-110 mii de euro, dacă vorbim de un pacient cu o evoluţie normală”, a declarat prof. dr. Cristian Lupaşcu, medic primar chirurg.

În prezent, lista de aşteptare a medicilor ieşeni cuprinde 20 de pacienţi din Moldova care aşteaptă un ficat sănătos. În acest sens, academicianul Irinel Popescu a subliniat că deschiderea centrului de transplant hepatic era o necesitate, având în vedere că numărul donatorilor la nivel naţional a crescut, în timp ce în Bucureşti sunt doar doar două echipe care fac transplant hepatic. Centrul ieşean va deservi nu doar pacienţii din Moldova, ci bolnavii din toată ţara, care vor putea face transplant aici dacă se va identifica un organ compatibil. „Este o posibilitate mult mai bună pentru pacienţii din regiunea noastră, dar şi pentru cei din alte regiuni aflaţi pe lista de aşteptare. Acum trebuie să ne mobilizăm pentru a găsi un număr mare de donatori pentru a acoperi necesităţile acestui nou centru deschis, având în vedere că în acest moment noua ni s-a trasat această responsibilitate tocmai pentru că numărul de donatori de la nivel naţional era mult prea mare şi centrul din Bucureşti nu făcea faţă”, a arătat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatoarea CRT. 

„La nivelul ANT nu există niciun dosar de la Iaşi pentru acreditarea transplantului cardiac” 

În timp ce reprezentanţii Spitalului „Sfântul Spiridon” au reuşit să acrediteze activitatea de transplant hepatic după aproape trei ani, conducerea IBCV încearcă fără succes de 10 ani să acrediteze institutul pentru transplantul cardiac. Reprezentanţii ANT susţin totuşi că la nivelul agenţiei nu există în prezent un dosar în acest sens.

În aceste condiţii, inimile de la donatorii pentru care familiile îşi exprimă acordul de prelevare se pierd, în timp ce bolnavii care aşteaptă un cord sănătos se pierd, la rândul lor. „La nivelul ANT nu există niciun dosar de la Iaşi pentru acreditarea transplantului cardiac”, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” dr. Victor Zota, coordonatorul transplantului din Bucureşti. În replică, profesorul Grigore Tinică arată că institutul pe care îl conduce încearcă din 2006 să obţină acreditarea pentru transpalntul cardiac. „Primul dosar l-am depus în 2006. Pe al doilea în 2014. Ce vrea ANT, să depunem dosar în fiecare an? Din punctul meu de vedere, transplantul cardiac nu se face la Iaşi pentru că nu se vrea. Parlamentarii, senatorii ieşeni nu se zbat pentru aceste demers şi nici în fruntea ministerului nu a ajuns cineva de la Iaşi. În aceste condiţii, inimile donatorilor se pierd pentru că vorbim de un organ pentru care transplantul trebuie să se facă imediat. Dacă ficatul mai poate sta, cordul trebuie imediat după prelevare transplantat. Având în vedere că distanţa dintre Iaşi -Târgu Mureş este mare, sigur că inimile se pierd, cu toate că noi avem infrastructură şi dotare”, a arătat profesorul Tinică.

Anul acesta, în cadrul CRT s-au prelevat două inimi, dintre care doar una a fost transplantată cu succes la Târgu Mureş. Coordonatoarea CRT a explicat că va relua demersurile pentru acreditarea IBCV în termen de câteva luni. „A existat un dosar pentru acreditarea institutului, şi noi am avut o tentativă de acreditare, dar ni s-au pus în vedere nişte aspecte pe care noi am încercat să le remediem. Acum să ne tragem sufletul, să demarăm procedurile pentru primul transplant hepatic, după care voi relua efectiv demersurile şi pentru transplantul cardiac”, a declarat dr. Raluca Neagu, coordonatoarea CRT. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

CFR - scurtă istorie

Cătălin ONOFREI

CFR - scurtă istorie

Să fie un semn că Drulă e alesul?

Filmuletul zilei

opinii

Proaspăt inadaptaţi

Briscan ZARA

Proaspăt inadaptaţi

Există o teorie ciudată care spune că fără frică nu poate exista viaţă. Frica este un rău necesar, obligatoriu pentru supravieţuire, iar dacă acesta nu vine din exterior, ţi-l faci singur. Când pereţii casei te apară de toţi demonii externi reali, în carne şi oase, îi descoperi cu cea mai mare pasiune pe cei interni, imaginari, mult mai mulţi şi mai fioroşi…

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

Ciprian IFTIMOAEI

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

În România, vârsta majoratului este la 18 ani, fiind oarecum asimilată cu ieşirea din perioada adolescenţei şi începutul maturităţii (adultul tânăr). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se referă la adolescenţă ca fiind perioada de dezvoltare fizică şi psihică cuprinsă între 15 şi 19 ani. În articolul din această săptămână, ţinând cont de definiţia OMS, vom analiza din punct de vedere statistic problematica legată de maternitatea la mamele minore (maternitatea adolescentină).

Povestea de război a marii Regine (III)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (III)

În emoţionanta sa scrisoare testamentară, intitulată „Ţării mele şi poporului meu”,  Regina Maria din anii senectuţii se dezvăluie cu aceeaşi sinceritate ca în cei ai tinereţii: „V-am iubit cu toată puterea inimii mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de mare restrişte şi vremuri de mari împliniri. Pentru un timp, mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag: m-ai numit «Mama tuturor» şi aşa vreau să rămân în amintirea ta, aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau de pericol...”.

pulspulspuls

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Multă lume auzim că a vibrat pozitiv zilele trecute, când s-a auzit că fostul premare Gigi a câştigat la Botoşani, în instanţă, pe cererea de eliberare condiţionată de la puşcărie unde stă din cauza mitei pretinse la semaforizarea inteligentă de la Iaşi. 

Caricatura zilei

Rădoi după Tokyo

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.