În sfârșit, se mută și Costel Alexe cu Consiliul Județean din Casa Pătrată. S-au găsit două firme pentru asta
Administrația județului ocupă cea mai mare parte din clădirea care aparține Ministerului Afacerilor Interne.
Două oferte au fost depuse la anunțul Consiliului Județean privind achiziția serviciilor de relocare. Așa cum am relatat, Casa Pătrată urmează să intre pentru aproximativ un an și jumătate în șantier de lucrări menite să eficientizeze energetic întreaga clădire. Pentru asta, toate instituțiile care își au sediul aici trebuie să se mute în altă parte. Birourile Prefecturii funcționează deja în altă parte (într-o clădire din spatele sălii de sport Grădinari), angajații Direcției Județene de Statistică sunt acum într-o clădire de birouri din zona Podul de Piatră, iar „la rând” urmează Consiliul Județean.
Administrația județului ocupă mai mult de jumătate din Palatul Administrativ, astfel că mutarea celor aproximativ 200 de angajați cu tot cu logistica aferentă e o reală provocare. Ultima încercare de achiziție a serviciilor de relocare, evaluată la 100 de mii de lei, are toate șansele să se încheie cu un contract, ne-a spus vicepreședintele Marius Dangă. El a precizat că la runda anterioară fusese depusă o singură ofertă, care s-a dovedit neconformă.
Până la sfârșitul lunii august, Consiliul Județean va funcționa la adresa unde a închiriat spații pentru următorul an și jumătate, respectiv pe Calea Chișinăului nr. 23, în incinta complexului Tester Casa Auto. Între timp, la noua adresă sunt puse la punct rețelele telefonice și de date.
Direcția Județeană pentru Cultură, care ocupă câteva încăperi la etajul doi al clădirii, încă e pe loc. Instituția care supraveghează toate clăădirile de patrimoniu și siturile arheologice din Iași dispune de o foarte prețioasă arhivă care nu poate fi mutată oricum. Directorul Bobi Apăvăloaei ne-a explicat că ar putea fi luată doar cea mai recentă parte, respectiv documentele din ultimii cinci ani, dar tot e nevoie pentru asta de un ordin al ministrului Culturii.
Palatul instalaţiilor de aer condiţionat
Dacă, în interiorul Casei Pătrate, holurile și unele birouri sunt pustii, la exterior, pe fațade încă sunt agățate zeci și zeci de instalații de aer condiționat. Acestea vor dispărea, întrucât clădirea va dispune de climatizare proprie. Contractul încheiat la sfârșitul anului trecut cu firma Katar Conneg pentru aproximativ 45 de milioane de lei (finanțare provenită în bună măsură din PNRR) vizează reducerea cu peste 60 la sută a consumului de energie termică pentru încălzire, respectiv un consum de 30 la sută din surse regenerabile pentru încălzirea apei menajere și pentru iluminat – cu panouri solare cu tuburi presurizate, respectiv panouri fotovoltaice (amplasate pe clădire). La exterior însă intervențiile vor fi minime: contractul nu include intervenții de anvergură, ci doar reparaţii acolo unde tencuiala a căzut.
Cei de la Consiliul Județean s-au oferit în mai multe rânduri să completeze lucrările din bugetul propriu, dar o asociere în acest sens cu Ministerul Afacerilor Interne, proprietarul clădirii, nu a putut fi realizată.
Publicitate și alte recomandări video