anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.08.2020

În spitale se internează doar urgențele. Ce cazuri sunt acceptate la Infecțioase

GALERIE
spital
  • spital
- +

În perioada următoare, spitalele din Iaşi, şi nu numai, vor limita numărul de internări, la ordinul Ministerului Sănătăţii. La Iaşi, primele măsuri au fost luate. Medicii avertizează populaţia că vor avea acces la internare doar urgenţele medicale.

Potrivit ordinului, vor fi limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare a paturilor (inclusiv paturi ATI) şi evoluţia epidemiologică locală. În funcţie de dinamica situaţiei se va putea decide chiar interzicerea internărilor programate.

La Spitalul de Urgenţe Sfântul Spiridon, deja ordinul a fost pus în aplicare. „Conducerea spitalului a luat decizia limitării internărilor. Fiind un spital de urgenţe, ne vom limita doar la urgenţe. Internările elective sau programabile vor fi puse în aplicare în sensul că vom limita la strictul necesar calificat ca fiind urgenţă. Asta înseamnă că se vor reduce internările cu 25% până la 30% chiar“, a declarat Ioan Bîrliba, managerul Spitalului Sfântul Spiridon.

La Infecţioase, doar meningitele, encefalitele şi bolile copilăriei

De asemenea, spitalele vor raporta zilnic în sistemul electronic centralizat al Centrului de coordonare situaţia ocupării paturilor. Această măsură se impune atât pentru a asigura capacitatea de preluare a cazurilor de către spitale, cât şi pentru gestionarea corectă şi eficientă a resurselor materiale şi umane.

„Am reorientat internările. Spitalul îşi va rezerva internările la pat numai pentru cazurile de infecţii acute şi care nu pot fi rezolvate în alte clinici, cum ar fi meningitele, encefalitele, sau bolile eruptive şi febrile la copii. În rest, infecţii cu o altă localizare vor fi orientate către alte clinici, unde va exista suportul infecţioniştilor“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva.

Cei care gestionează cazurile de coronavirus, ajutaţi de alte clinici

Tot prin ordinul ministerial s-a stabilit o reţea suport pentru spitalele de boli infecţioase. Astfel, în functie de contagiozitatea cazurilor non-coronavirus se vor stabili spitalele de suport, în care sa fie transferaţi pacienţi din Spitalul de Boli Infecţioase. Într-o primă fază, se recomandă ca spitalele de suport sa nu fie reprezentate de spitalele importante de urgenţă din zonă, care pot asigura asistenţa medicală pentru celelalte urgenţe medico-chirurgicale. Pot fi incluse în reţeaua de spitale de suport şi spitale din alte judeţe preponderent cele cu Secţii de Boli Infecţioase, precum şi spitalele din alte reţele, decat ale Ministerului Sănătăţii.

„Centrul Operaţional ne va furniza situaţia la zi, toate informaţiile utile şi vitale pentru stabilirea măsurilor corecte pentru fazele epidemice în care ne aflăm. Vom cunoaşte stocurile de medicamente, echipamente medicale şi dezinfectanţi existente la nivel naţional în spitale, numărul cadrelor medicale implicate în acţiunile pe care le derulăm pentru limitarea răspândirii infecţiei, numărul paturilor libere în secţiile de boli infecţioase şi ATI, astfel încât să putem acţiona coordonat“, a declarat ministrul Victor Costache.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Otravă şi prostie veche (I)

Cătălin ONOFREI

Otravă şi prostie veche (I)

Recurgeţi la următorul experiment mental: închipuiţi-vă că, în mai 1990, Ion Iliescu şi FSN au luat decizia istorică de a nu mai intra în lupta electorală.

Filmuletul zilei

opinii

Într-o bună zi…

Briscan ZARA

Într-o bună zi…

Anii trec, corpul îmbătrâneşte, voinţa se diminuează şi mai mult, iar la un moment dat chiar spui fără să îţi dai seama că nu mai poţi fizic face lucrurile pe care le-ai tot amânat. Nu te mai ţin balamalele. Nu mai poţi urca pe munte, nu mai poţi alerga, nu mai poţi înota, nici măcar nu mai poţi sta treaz mai târziu de ora 23, nimic. Ai amânat până ce le-ai anulat.

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Consolidarea democraţiei reprezintă un proces eminamente focalizat pe îndeplinirea unor standarde politice: alegeri libere şi corecte, independenţa mass-media, guvernare democratică (stat de drept, eficienţă, transparenţă, corectitudine în alocarea şi cheltuierea fondurilor publice, echidistanţă, imparţialitate), societate civilă, justiţie independentă, combaterea eficientă a corupţiei. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Informaţii interesante ne parvin recent din lumea biznisului ieşean, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Cu Satelitu

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.