anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

În timp ce directorul şi-a tras leafă de belfer, salariaţii au de primit lefuri restante de ani de zile

GALERIE
Fortus
 • Fortus
- +

 „Cât primeşte el într-o lună, o parte dintre noi au de primit pentru munca pe care am depus-o într-un an de zile”, susţine unul dintre foştii angajaţi ai Fortus SA.

Sute de foşti angajaţi ai societăţii FORTUS încă aşteaptă plata drepturilor salariale, fiind vorba de peste 400 de persoane care au de primit zeci de mii de lei fiecare. Aceştia nu mai ştiu la cine să apeleze în acest moment, fiind în proces cu societatea de ani de zile şi trimiţând zeci de scrisori şi memorii atât către autorităţile locale, dar şi către Ministerul Muncii. Un grup de foşti angajaţi au contactat redacţia ”Ziarul de Iaşi” şi se arată indignaţi de faptul că au trecut, în anumite cazuri, şi şase sau şapte ani de când aşteaptă să fie plătiţi pentru munca pe care au depus-o, în condiţiile în care, afirmă aceştia, FORTUS a reangajat aproximativ 50 de ingineri, dintre aceştia fiind şi persoane ieşite la pensie. De asemenea, grupul de nemulţumiţi afirmă şi faptul că directorul FORTUS, Gheorghe Chişcă, şi-ar fi majorat salariul, în acest moment primind 18.000 de lei pe lună. „Cred că se pregăteşte pentru a ieşi la pensie şi are nevoie de salariu mai mare. Cât primeşte el într-o lună, o parte dintre noi au de primit pentru munca pe care am depus-o într-un an de zile. Noi putem să aşteptăm banii mai mulţi ani, dar dumnealui nu poate aştepta o lună”, afirmă Ionel Crăiescu, fost angajat FORTUS, care mai are de primit aproximativ 20.000 de lei din 2013.

Salariat de lux

Anul trecut, conform ultimei grile de salarii  de la FORTUS SA, directorul Gheorghe Chişcă figura cu un salariu brut de 9.600 de lei, adică în jur de 5.600 de lei „în mână”. Societatea FORTUS SA este deţinută de către stat, iar la momentul intrării în incapacitate de plată, Gheorghe Chişcă avea un salariu de aproximativ 10.000 de euro. Cei aproximativ 70 de angajaţi sunt activi pe statul de plată. Petru Crăcană, de asemenea fost angajat FORTUS, are de primit din 2017 aproximativ 45.000 de lei, bani pe care s-ar putea să nu îi primească dacă societatea intră în faliment.

Cum se fac jocurile

Această explicaţie o oferă chiar reprezentantul firmei care se ocupă de administrarea judiciară de la FORTUS, Todor Ignatie. „În acest moment firma se află în procedură de insolvenţă. Dacă societatea nu intră în faliment, atunci angajaţii îşi vor primi acele drepturi salariale, însă dacă intră în faliment atunci nu vor primi nici un leu. Dacă AAAS-ul (n.r: Autoritatea de Administrare a Activelor Statului) preia activele aşa cum este prevăzut în planul de reorganizare şi AAAS-ul se conformează planului de reorganizare, atunci aceşti angajaţi îşi vor primi toate drepturile. Dacă nu se conformează, atunci nu vor primi. Dacă vindem, încercăm parţial să îi plătim, aşa cum este normal, însă, în mare, aşa stau lucurile. Dacă intră în faliment atunci nu vor primi nimic”, afirmă Todor Ignatie, administrator judiciar  FORTUS. Pe data de 30 mai, conform grupului de foşti angajaţi care s-au plâns „Ziarului de Iaşi”, ar urma să aibă loc un nou proces. Ionel Crăiescu, fost angajat la FORTUS, afirmă că Gheorghe Chişcă strânge în acest moment semnături de la angajaţi prin care să îşi asume că nu doresc intrarea în faliment a societăţii. „Nu ştiu exact ce urmăreşte domnul Chişcă, de ce strânge aceste semnături. El spune tuturor că dacă nu semnează atunci nu îşi vor mai primi banii din urmă”, afirmă fostul angajat. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.