Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

În timp ce directorul şi-a tras leafă de belfer, salariaţii au de primit lefuri restante de ani de zile

GALERIE
Fortus
  • Fortus
- +

 „Cât primeşte el într-o lună, o parte dintre noi au de primit pentru munca pe care am depus-o într-un an de zile”, susţine unul dintre foştii angajaţi ai Fortus SA.

Sute de foşti angajaţi ai societăţii FORTUS încă aşteaptă plata drepturilor salariale, fiind vorba de peste 400 de persoane care au de primit zeci de mii de lei fiecare. Aceştia nu mai ştiu la cine să apeleze în acest moment, fiind în proces cu societatea de ani de zile şi trimiţând zeci de scrisori şi memorii atât către autorităţile locale, dar şi către Ministerul Muncii. Un grup de foşti angajaţi au contactat redacţia ”Ziarul de Iaşi” şi se arată indignaţi de faptul că au trecut, în anumite cazuri, şi şase sau şapte ani de când aşteaptă să fie plătiţi pentru munca pe care au depus-o, în condiţiile în care, afirmă aceştia, FORTUS a reangajat aproximativ 50 de ingineri, dintre aceştia fiind şi persoane ieşite la pensie. De asemenea, grupul de nemulţumiţi afirmă şi faptul că directorul FORTUS, Gheorghe Chişcă, şi-ar fi majorat salariul, în acest moment primind 18.000 de lei pe lună. „Cred că se pregăteşte pentru a ieşi la pensie şi are nevoie de salariu mai mare. Cât primeşte el într-o lună, o parte dintre noi au de primit pentru munca pe care am depus-o într-un an de zile. Noi putem să aşteptăm banii mai mulţi ani, dar dumnealui nu poate aştepta o lună”, afirmă Ionel Crăiescu, fost angajat FORTUS, care mai are de primit aproximativ 20.000 de lei din 2013.

Salariat de lux

Anul trecut, conform ultimei grile de salarii  de la FORTUS SA, directorul Gheorghe Chişcă figura cu un salariu brut de 9.600 de lei, adică în jur de 5.600 de lei „în mână”. Societatea FORTUS SA este deţinută de către stat, iar la momentul intrării în incapacitate de plată, Gheorghe Chişcă avea un salariu de aproximativ 10.000 de euro. Cei aproximativ 70 de angajaţi sunt activi pe statul de plată. Petru Crăcană, de asemenea fost angajat FORTUS, are de primit din 2017 aproximativ 45.000 de lei, bani pe care s-ar putea să nu îi primească dacă societatea intră în faliment.

Cum se fac jocurile

Această explicaţie o oferă chiar reprezentantul firmei care se ocupă de administrarea judiciară de la FORTUS, Todor Ignatie. „În acest moment firma se află în procedură de insolvenţă. Dacă societatea nu intră în faliment, atunci angajaţii îşi vor primi acele drepturi salariale, însă dacă intră în faliment atunci nu vor primi nici un leu. Dacă AAAS-ul (n.r: Autoritatea de Administrare a Activelor Statului) preia activele aşa cum este prevăzut în planul de reorganizare şi AAAS-ul se conformează planului de reorganizare, atunci aceşti angajaţi îşi vor primi toate drepturile. Dacă nu se conformează, atunci nu vor primi. Dacă vindem, încercăm parţial să îi plătim, aşa cum este normal, însă, în mare, aşa stau lucurile. Dacă intră în faliment atunci nu vor primi nimic”, afirmă Todor Ignatie, administrator judiciar  FORTUS. Pe data de 30 mai, conform grupului de foşti angajaţi care s-au plâns „Ziarului de Iaşi”, ar urma să aibă loc un nou proces. Ionel Crăiescu, fost angajat la FORTUS, afirmă că Gheorghe Chişcă strânge în acest moment semnături de la angajaţi prin care să îşi asume că nu doresc intrarea în faliment a societăţii. „Nu ştiu exact ce urmăreşte domnul Chişcă, de ce strânge aceste semnături. El spune tuturor că dacă nu semnează atunci nu îşi vor mai primi banii din urmă”, afirmă fostul angajat. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri