În timpul restaurării, în steagul Ateneului s-a găsit un ziar. Mesajul lăsat pe drapel
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 24.01.2021

În timpul restaurării, în steagul Ateneului s-a găsit un ziar. Mesajul lăsat pe drapel

GALERIE
restaurare, steag, ateneu, iasi
  • restaurare, steag, ateneu, iasi
- +

Steagul istoric al Ateneului a fost complet recondiţionat, după o muncă care a durat doi ani. Astfel, obiectul a intrat în patrimoniul Ateneului Naţional din Iaşi în luna decembrie a anului 2016, fiind donat de către Institutul de Arheologie din Iaşi. Acesta este drapelul original al instituţiei, fiind supus unui proces lung de restaurare, proces de care s-au ocupat experţi din cadrul Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi.

Potrivit reprezentanţilor Ateneului Naţional din Iaşi, steagul a fost descoperit de către Institutul de Arheologie din Iaşi în arhivă, fiind ulterior donat Ateneului. Procesul de restaurare a constat în curăţarea completă a materialului, dar şi refacerea broderiilor afectate de timp. Lucrarea a durat aproape doi ani şi a fost realizată de către experţi de la Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural, din Cadrul Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi. În etapele de recondiţionare, experţii restauratori au descoperit, în mijlocul steagului, un ziar din perioada interbelică, având rolul de întăritură, de unde se concluzionează, spun reprezentanţii Ateneului, că a mai fost supus unor procese de restaurare.

"Ne bucurăm că procesul de restaurare a ajuns la final şi că putem, în sfârşit, să redăm această piesă istorică publicului. Sincere mulţumiri transmitem tuturor celor care au făcut acest lucru posibil. Drapelul Ateneului va putea fi admirat în cadrul Muzeului Ateneului, ce va fi inaugurat în viitorul apropiat", a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Naţional din Iaşi.

Steagul Ateneului Popular din Tătăraşi a constituit, potrivit reprezentanţilor Ateneului, un simbol de identitate al misiunii de promovare a culturii româneşti în noile provincii ale ţării, rezultate din Marea Unire de la 1918. Drapelul însoţea grupurile de excursionişti în toate turneele de propagandă culturală din perioada interbelică. Drapelul are o faţă tricoloră, cu stema Ateneului Popular din Tătăraşi, alături de inscripţia "Unire prin cultură". Pe verso este brodat textul Fundaţia Culturală "Principele Carol", Serviciul Social, Căminul Cultural Central "Ateneul Popular" Tătăraşi Iaşi, precum şi monograma Principelui Carol. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.