În timpul restaurării, în steagul Ateneului s-a găsit un ziar. Mesajul lăsat pe drapel
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

În timpul restaurării, în steagul Ateneului s-a găsit un ziar. Mesajul lăsat pe drapel

GALERIE
restaurare, steag, ateneu, iasi
  • restaurare, steag, ateneu, iasi
- +

Steagul istoric al Ateneului a fost complet recondiţionat, după o muncă care a durat doi ani. Astfel, obiectul a intrat în patrimoniul Ateneului Naţional din Iaşi în luna decembrie a anului 2016, fiind donat de către Institutul de Arheologie din Iaşi. Acesta este drapelul original al instituţiei, fiind supus unui proces lung de restaurare, proces de care s-au ocupat experţi din cadrul Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi.

Potrivit reprezentanţilor Ateneului Naţional din Iaşi, steagul a fost descoperit de către Institutul de Arheologie din Iaşi în arhivă, fiind ulterior donat Ateneului. Procesul de restaurare a constat în curăţarea completă a materialului, dar şi refacerea broderiilor afectate de timp. Lucrarea a durat aproape doi ani şi a fost realizată de către experţi de la Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural, din Cadrul Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi. În etapele de recondiţionare, experţii restauratori au descoperit, în mijlocul steagului, un ziar din perioada interbelică, având rolul de întăritură, de unde se concluzionează, spun reprezentanţii Ateneului, că a mai fost supus unor procese de restaurare.

"Ne bucurăm că procesul de restaurare a ajuns la final şi că putem, în sfârşit, să redăm această piesă istorică publicului. Sincere mulţumiri transmitem tuturor celor care au făcut acest lucru posibil. Drapelul Ateneului va putea fi admirat în cadrul Muzeului Ateneului, ce va fi inaugurat în viitorul apropiat", a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Naţional din Iaşi.

Steagul Ateneului Popular din Tătăraşi a constituit, potrivit reprezentanţilor Ateneului, un simbol de identitate al misiunii de promovare a culturii româneşti în noile provincii ale ţării, rezultate din Marea Unire de la 1918. Drapelul însoţea grupurile de excursionişti în toate turneele de propagandă culturală din perioada interbelică. Drapelul are o faţă tricoloră, cu stema Ateneului Popular din Tătăraşi, alături de inscripţia "Unire prin cultură". Pe verso este brodat textul Fundaţia Culturală "Principele Carol", Serviciul Social, Căminul Cultural Central "Ateneul Popular" Tătăraşi Iaşi, precum şi monograma Principelui Carol. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

A avea sau a nu avea amendamente

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.