În urma sesizărilor deputatului Bodea, Ministerul Mediului scutește Moldova de încă un factor de poluare majoră
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presă

În urma sesizărilor deputatului Bodea, Ministerul Mediului scutește Moldova de încă un factor de poluare majoră

GALERIE
bodea conf presa incineratoare
  • bodea conf presa incineratoare
- +

Incineratorul de deșeuri de mare capacitate care urma să fie construit în Bacău, conform primei variante a Planului Național pentru Gestionarea Deșeurilor (PNGD), publicat la finele lunii aprilie 2017, a fost eliminat din varianta finală publicată luna aceasta, în Monitorul Oficial, după interpelările şi memoriul trimis la Ministerului Mediului când acest document era în faza de dezbatere publică.

“Deşi în numeroase rânduri, prin adrese și interpelări parlamentare, am solicitat transmiterea rapoartelor tehnice elaborate de către consultanții contractați pentru elaborarea PNGD-ului, acestea mi-au fost refuzate. Cu toate acestea, am insistat prin memorii şi discuţii cu reprezentaţii Ministerului Mediului ca în Moldova să nu se construiască un incinerator de deşeuri, iar acest lucru s-a concretizat în faza finală a documentului”, a spus Marius Bodea, Deputat PNL Iaşi.

Forma finală a PNGD prevede construirea unui singur incinerator,  la București. Astfel, dintre cele trei instalații de incinerare prevăzute inițial, au fost eliminate cele pentru Brașov și Bacău.

“Nici în forma actuală PNGD-ul nu facilitează tranziția spre economia circulară. Raportul de Mediu care a evaluat impactul de mediu a soluțiilor alese de Minister, prin consultanții contractați pe bani publici, a considerat o metodologie bazată doar pe carbon fosil și gaze cu efect de seră, nu tot impactul cumulat al tuturor factorilor cu impact negativ precum: acidificarea solului, epuizarea resurselor naturale, toxicitate, ecotoxicitate, impact economic și social asupra comunităților din proximitatea soluțiilor propuse precum incineratoarele de deșeuri, acestea cele mai nocive.  Produsul rezultat in urma tratării deșeurilor în intalațiile de digestie anaerobă nu este potrivit pentru afânarea solului in agricultură, deoarece are impact negativ asupra solului. Acesta poate fi utilizat ca aplicație unică în programele de remediere a terenurilor contaminate,” a specificat Giorgiana Crețu, specialist în mediu care a lucrat cu deputatul Marius Bodea pentru a scoate din prima formă a PNGD incineratorul de la Bacău.

“Consider oportună eliminarea incineratorului de mare capacitate de la București și am in continuare convingerea că România nu este o țară bananieră care să preia tot ce-i depașit și prost de la vecinii nostri. Trendul la nivel european este stoparea treptată a industriei incineratoare de deșeuri, din cauza impactului negativ de mediu și economic. Acestea sunt ineficiente și extrem de costisitoare. Mai mult, țări precum Danemarca şi Olanda se confruntă cu neatingerea țintelor de reciclare și importul de deșeuri din alte țări, din cauza procentului ridicat de incinerare.  Mi se pare umilitor argumentul conform căruia noi suntem o nație de înapoiați care nu vom învăța colectarea separată nici peste 20 de ani, așa cum susțin promotorii incineratoarelor. Vă spun că am văzut  români care au învățat să sorteze deșeurile, în timp record (una - două săptămâni), în alte țări, unde există toată infrastructura pusă la punct. Desigur că o pot face și acasă în România, cu condiția să existe o mai mare implicare a autorităților publice. Susțin în continuare societatea civilă și soluțiile cu impact mimim de mediu și social pentru rezolvarea problemelor grave in ceea ce privește gestionarea deșeurilor la nivel naţional”, a mai specificat deputatul Marius Bodea.

Reamintim că pe parcursul anului 2017, prin intermediul mai multor conferinţe de presă, memorii transmise către Guvern, interpelări şi adrese, deputatul Marius Bodea a solicitat eliminarea din Planul Național de Gestionarea Deșeurilor incineratorul de deșeuri propus pentru Bacău.

Marius Bodea

Preşedintele Biroului Politic Local al PNL Iaşi

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pandemos

Cătălin ONOFREI

Pandemos

Profitorii şi (de)mobilizaţii.

Filmuletul zilei

opinii

Răul învinge

Briscan ZARA

Răul învinge

Răul învinge aproape de fiecare dată pentru că noi, oamenii, îl supraestimăm. Victoria binelui poate fi cel mult de moment, dar pe termen lung se dovedeşte mereu că răul îşi revendică izbânda înzecit. Şi asta numai din cauza reacţiei noastre, a oamenilor, la spaimă.

Câţi (mai) suntem?

Ciprian IFTIMOAEI

Câţi (mai) suntem?

Un răspuns din perspectiva statisticii oficiale.

Cearta cu istoria. Cazul Octavian Goga

Mihai DORIN

Cearta cu istoria. Cazul Octavian Goga

Mai bine mai târziu decât niciodată, s-a dezvelit la Iaşi, în contextul Centenarului Marii Uniri, un bust al lui Octavian Goga. Corifeii revizionismului progresist au reacţionat nervos. Nu mai este loc pentru ctitorii Marii Uniri şi ai ideii naţionale, dacă nu corespund grilei lor de lectură. Câteva generaţii de români au crescut cu versurile, ideile şi idealurile lui O. Goga, crezând în România şi datorită geniului poetului „patimii noastre”. A venit se pare vremea să curmăm această tradiţie periculoasă şi să-l sacrificăm din nou pe Goga. Comuniştii nu au procedat altfel.

pulspulspuls

Are sau nu Iaşul om ca să-l ungă ministru plin? Madam, aveţi legătura!

Are sau nu Iaşul om ca să-l ungă ministru plin? Madam, aveţi legătura!

Auzim că s-a discutat la vârf în coaliţie, mai ales ieri, ca ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să fie schimbat din funcţie în urma gafelor, chiar dacă discutabile, din ultima perioadă. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.