În viitor veți intra cu cardul să aruncați gunoiul. Salubris se modernizează
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O propunere care ne duce cu gândul la cele mai avansate state din Occident

În viitor veți intra cu cardul să aruncați gunoiul. Salubris se modernizează

GALERIE
euro pubele
  • euro pubele
- +

În acest caz, membrii asociaţiei nu ar mai avea nicio scuză dacă nu colectează selectiv.

Salubris şi-a înnoit parcul auto. Conducerea societăţii a prezentat ieri mai multe utilaje achiziţionate recent pentru activitatea de colectare separată a deşeurilor. Anul trecut, Salubris a cheltuit 12 milioane pe investiţii, iar anul acesta a prevăzut alte 17 milioane lei. Utilajele prezentate ieri se numără printre cele mai recente achiziţii ale operatorului: 10 autospeciale de colectare a deşeurilor. Primarul Mihai Chirica a declarat că investiţia se ridică la peste 4 milioane lei. De cealaltă parte, directorul Salubris, Cătălin Neculau, a precizat că, în primele şase luni ale acestui an, au fost cheltuieli totale de investiţii ce depăşesc 8 milioane lei.

„Sunt foarte multe utilaje care au fost licitate şi vor ajunge la Salubris în perioada următoare. Pentru sfârşitul anului, vrem să executăm tot bugetul (de investiţii, n.r.)“, a declarat ieri Neculau.

El a subliniat că noile achiziţii, cele prezentate ieri, fac parte din procesul de retehnologizare a operatorului şi a adăugat că una dintre noutăţi vizează faptul că fiecare utilaj va colecta doar un anumit tip de deşeu.

„Noi vrem ca utilajele să fie aşa cum sunt punctele gospodăreşti. Eurocontainere pentru gunoi menajer au o pondere de 30%, deci 30% dintre maşini ar trebui să colecteze acest gunoi. 30% sunt pentru plastic şi PET-uri, deci tot 30% dintre maşini care vor merg în oraş vor colecta plastic şi PET-uri, iar celelalte 30% pentru hârtie şi carton, urmând ca sticla să ne ocupăm de ea doar în propor­ţie de 10%“, a spus Neculau.

Şeful Salubris a precizat că fiecare utilaj care va colecta gunoi va avea in­scripţionat tipul de deşeu pe care îl colectează. Despre nivelul actual al colectării selective în oraş, şeful Salubris a menţionat că ieşenii care locuiesc la case pre-colectează deşeurile eficient, în timp ce în cazul locuinţelor colective încă au loc contaminări ale deşeurilor reciclabile.

„Pentru cetăţenii de la case avem o restanţă de anul trecut: în loc de o zi pe lună vom merge, din august, de două ori pentru colectare selectivă, iar, din octombrie, cred că vom face 4 colectări pe lună doar pentru material reciclabil. Cei de la case au observat că sortând şi depozitând separat, gunoiul menajer este foarte puţin ca şi volum, iar mare parte este format din hârtie, carton, plastic şi PET-uri“, a sus­ţinut Cătălin Neculau.

În cazul ie­şenilor din blocuri, şeful Salu­bris spune că operatorul analizează şi unele alternative pentru încurajarea colectării selective, în afara faptului că au fost amplasate containere speciale.

„Ne-am gândit la modele de bune practici. Vrem să facem o colectare dinamică. O aso­ciaţie de locatari care îşi gă­seşte un spaţiu (...) noi putem du­ce o platformă capsulată cu carduri de acces şi doar locatarii din acel bloc vor avea acces la aceste platforme“, a mai declarat Cătălin Neculau.

În ceea ce priveşte sanc­ţiuni aplicate celor care nu colec­tea­ză separat, şeful Salubris a men­ţionat că nu au fost aplicate până acum amenzi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.