anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 07.08.2022

În vizită prin muzeele pătrunjelului din Iaşi (GALERIE FOTO)

Pieţele modernizate din Iaşi, cea de la Hala Centrală şi cea situată aproape de Fundaţie, au paradoxal activitatea cea mai slabă.

GALERIE
foto DAN LUCA -piata hala centrala rusu banu-3894foto DAN LUCA -piata hala centrala-3879foto DAN LUCA -piata hala centrala-3880foto DAN LUCA -piata hala centrala-3882foto DAN LUCA -piata hala centrala-3885foto DAN LUCA -piata hala centrala-3886foto DAN LUCA -piata hala centrala-3887foto DAN LUCA -piata hala centrala-3889foto DAN LUCA -piata hala centrala-3890foto DAN LUCA -piata nicolina -3921
 • foto DAN LUCA -piata hala centrala rusu banu-3894
 • foto DAN LUCA -piata hala centrala-3879
 • foto DAN LUCA -piata hala centrala-3880
 • foto DAN LUCA -piata hala centrala-3882
 • foto DAN LUCA -piata hala centrala-3885
 • foto DAN LUCA -piata hala centrala-3886
 • foto DAN LUCA -piata hala centrala-3887
 • foto DAN LUCA -piata hala centrala-3889
 • foto DAN LUCA -piata hala centrala-3890
 • foto DAN LUCA -piata nicolina -3921
- +
Deşi sunt cele mai moderne din oraş, pieţele de pe strada Independenţei şi de la Hala Centrală sunt cele mai slab „vizitate” de clienţi. Pe de altă parte, pieţele din cartierele Alexandru cel Bun şi Nicolina sunt permanent aglomerate şi rareori cu tarabe neocupate.

Săptămâna trecută, reproterii „Ziarul de Iaşi” au vizitat în jurul amiezii toate cele patru pieţe, iar mărturiile comercianţilor şi clienţilor reflectă două lumi diametral opuse: în pieţele din centru „bate vântul”, atât printre vânzători, cât şi printre cumpărători, în timp ce în pieţele din Alexandru şi Nicolina se dă o luptă acerbă între comercianţi pentru a-şi atrage clienţi. În piaţa amenajată sub esplanada de la Piaţa Centrală, tarabele sunt ocupate în proporţie de 70%, în mare parte de marfă aparţinând unor societăţi comerciale. Preţurile sunt puţin pieperate, aproape similare cu cele din supermaketuri, dar chiar şi aşa, marfa se vinde pentru că nu este în cantităţi mari. „Acum câţiva ani mai mergeam la piaţa din Alexandru, dar acolo sunt foarte mulţi care vând aceeaşi marfă şi trebuie să te lupţi cu ei. De câţiva ani vin aici, sunt mai puţini clienţi, dar îţi dai marfa. Cam aşa e aici, cum vedeţi acum, bate vântul. Dimineaţa e oleacă de foială, după aia e slabă tare activitatea. Eu nu vin zilnic, dar sunt mulţumit, anul ăsta a mers bine, avem producţie, ne rămâne şi nouă un profit. Legat de preţuri, eu nu cred că sunt diferenţe foarte mari, trebuie să luăm în calcul şi că aici sunt altfel de clienţi”, ne-a spus un mic producător din Aroneanu, care vindea păstăi.

 
 
Cu prefectul la cumpărături
 
 
Cea mai atractivă tarabă din piaţă era a unui vânzător de fructe care, culmea, avea cele mai scumpe cireşe, 10 lei kilogramul, în condiţiile în care ceilalţi le vindeau cu 7-8 lei. Cu toate acestea, comerciantul spune că nu a fost zi să nu le vândă pe toate pentru „arată foarte bine şi nu au «carne»”. „Clar, aici sunt vânzări mai mici şi sunt puţini clienţi, dar ne-am obişnuit. Aici e piaţă mai selectă, clienţii sunt un pic mai mofturoşi, iar marfa o aduci în funcţie de clienţi. Se vinde cum vrea clientul, nu cum vrea vânzătorul, că atunci rămâne cu marfa. La mine sunt 10 lei cireşele, dar uitaţi-vă cum arată, calitate superioară, le dau pe toate, arată foarte bine şi nici nu au «carne»”, ne-a explicat vânzătorul unei societăţi comerciale din piaţa de la Hala Centrală. Explicaţia comerciantului referitoare la clientela din piaţă a fost dovedită la doar câteva minute distanţă când pe lângă tarabă a trecut fostul prefect al Iaşului, Corneliu Rusu Banu. „Eu ies cam zilnic la piaţă şi îmi iau cele necesare. Mai mergeam şi prin alte pieţe, dar cum locuiesc în apropiere îmi este mai uşor să cumpăr de aici. Poate sunt produsele puţin mai scumpe, dar să ştiţi că sunt cele mai bune. Sunt atent selectate”, ne-a spus fostul prefect Corneliu Rusu Banu. La o altă tarabă, un alt client punea cu atenţie în coşul cântarului nişte caise. „Merg în toate pieţele, depinde cât de mult vreau să cumpăr, dar pot să vă spun că e diferenţă mare faţă de pieţele mari din oraş, aici e slab tare la clientelă. Mai mulţi vânzători decât clienţi, vă puteţi convinge singur. La preţ e o oarecare diferenţă, dar nu mare”, ne-a spus ieşeanul Marcel Leonte.
 
 
„Dacă asta am învăţat, asta facem”
 
 
În cealaltă piaţă modernă, amenjată în interiorul fostului market Fidelio de pe strada Independenţei, doar jumătate din tarabe sunt ocupate. Cât despre clienţi, aceştia pot fi număraţi pe degete. Majoritatea tarabelor sunt ocupate de marfă adusă de la societăţi comerciale, doar 3-4 fiind ocupate de producători. „Eu n-aş pleca de aici, m-am obişnuit, în pieţele mari e îngrămădeală. Noi n-avem multă marfă, suntem 10 lipoveni din Târgu Frumos şi venim cu un microbuz. Noi două stăm aici, restul pleacă la hală (n.r. – Hala Centrală). Sunt zile când vindem tot, zile în care mai rămânem cu marfă, dar dacă asta am învăţat, asta facem, trebuie să trăim cumva. Aş vrea şi eu să am un serviciu mai bun şi să fiu cucoană, dar de acum nu se mai poate”, ne-a spus o comerciantă din Târgu Frumos. Legat de preţurile mai mari practicate comparativ cu pieţele din Alexandru sau Nicolina, femeia spune că acestea se justifică prin poziţionarea pieţei şi tipul de clienţi. „De când au apărut supermarketurile, au mai scăzut vânzările, am fost şi eu şi am văzut cum oamenii pun în cărucior de toate. Preţurile sunt cum sunt, aici mai vin profesori, vin medici de la Spiridon, e altfel zona faţă de Nicolina. E marfă de calitate, e aleasă, nu mai contează 50 de bani sau un leu în plus”, a explicat comercianta.
 
 
„În general terminăm marfa”
 
 
De partea cealaltă, în pieţele din cartierele Alexandru şi Nicolina tarabele sunt ocupate aproape în totalitate, iar clienţii abia îşi fac loc să treacă de pe o alee pe alta. Comercianţii susţin la unison că nu duc lipsă de cumpărători, doar că lupta se duce cu alţi vânzători care comercializează acelaşi tip de produse. „Aşa e, e foarte aglomerat cam toată ziua aici, dar nu dau toată marfa de fiecare dată. Suntem mulţi cu acceaşi marfă şi ai treabă în plus, trebuie să-l convingi pe client că e mai bună marfa ca să ia de la tine. Mai negociezi, mai discuţi cu el, trebuie să îl convingi cumva. Eu vin de la Bosia, Ungheni, în funcţie de cum am marfă, dar numai în Alexandru vin, m-am învăţat aici”, ne-a spus o comerciantă. Peste drum, un tânăr vindea fructe alături de tatăl său de pe o tarabă pe care o alimenta permanent. „Noi venim zilnic, aducem fructe de la ferma Liliac, de după Miroslava. În general terminăm marfa, suntem mulţumiţi, în fiecare zi sunt oameni”, ne-a transmis tânărul. În cealaltă parte a oraşului, la piaţa din Nicolina, activitatea este, parcă, mai intensă decât în Alexandru. Ca un semn al rivalităţii dintre cele două pieţe, un comerciant pe care l-am întrebat de preţurile practicate de pieţele din centru a punctat că „la noi e mai ieftin chiar şi decât în Alexandru”. „Din punctul meu de vedere, preţurile fac diferenţa între pieţe. V-o spune un om care are mai bine de zece ani de când umblă prin pieţe. Piaţa din Nicolina e cea mai ieftină din oraş, puteţi testa. E mai ieftină chiar şi decât cea din Alexandru, care e la fel de mare. Asta, ce zic ei, că au profesori acolo, vă spun că şi aici vin doctori, profesori, că mai vorbim cu ei. Vin şi din Copou chiar, pentru că avem produse naturale. Aici sunt foarte mulţi producători”, ne-a explicat comerciantul.
 
 
„Asta este cererea în aceste zone”
 
 
Reprezentanţii primăriei spun că ştiu de diferenţele existente între pieţe, dar că acestea sunt normale având în vedere că vorbim de zone diferite şi de tipuri de pieţe diferite. „Ştim că la cele două pieţe este activitate mai slabă decât la cele din Alexandru sau Nicolina, dar asta este cererea în aceste zone. Supermarketuri sunt peste tot, sunt Kauflanduri în apropierea pieţelor din Alexandru şi Nicolina, iar la Hala Centrală este Carrefour şi în apropiere Billa, asta e politica supermarketurilor, dar cine vrea produse naturale, fructe, legume, brânzeturi, merge la piaţă. Unul din motivele pentru care sunt puţini comercianţi la Hală şi pe Independenţei este spaţiul închis, unii comercianţi se plâng de acest aspect. Apoi, aici se găsesc mai mulţi comercianţi de la societăţi decât producători. De exemplu, pe Independenţei sunt 2-3 lipoveni, restul de la societăţi, iar la Hală cam 40% sunt producători. Pe de altă parte, în Nicolina şi Alexandru procentul producătorilor sare spre 70”, ne-a explicat Cristian Stărică, director Ecopiaţa. Stărică este de părere că preţurile mai mari de la cele două pieţe din centru sunt justificate, menţionând că activitatea acestora este, totuşi, bună în această perioadă, comparativ cu sezonul rece. „Posibil să fie şi preţul ridicat o consecinţă a numărului mic de clienţi, dar trebuie să avem în vedere că cele două pieţe sunt amplasate în centru, unde trăiesc persoane cu venituri mai consistente, aşa că nu cred că se simte diferenţa care oricum nu e foarte mare. Totuşi, vreau să vă zic că în această perioadă este activitate pentru că producătorii au marfă, iarna este mai greu la acest capitol”, a concluzionat Cristi Stărică.
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liga a doua, la restart

Nicolae GRECU

Liga a doua, la restart

Va fi Politehnica Iaşi una dintre protagonistele luptei pentru promovarea pe prima scenă?

opinii

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

arh. Ionel OANCEA

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

Nu a trecut multă vreme de la stabilirea echipei câştigătoare a concursului internaţional de arhitectură din proximitatea pieţei Palatului Culturii. Interesul pentru soluţiile realizate s-a stins. Probabil, echipa câştigătoare UNStudio lucrează deja la proiect, la documentaţiile pentru avizare, aprobare, autorizare. Discuţii mai mult sau mai puţin constructive vor mai fi, mai ales în momentele de consultare publică a planului urbanistic zonal ce va fi realizat cu această ocazie.

Călătorie în centrul oraşului

Alexandru CĂLINESCU

Călătorie în centrul oraşului

Dacă iau ca punct de reper locuinţa din Şefan cel Mare şi trasez un arc de cerc ce are drept limite Anastasie Panu şi Pojărnicie, casa din Păcurari e cumva pandantul celei din Ştefan cel Mare. Iar această legătură e, poate, şi o chestiune de destin.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.