anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 07.08.2020

Comunicat de presă (P)

În vremuri de pandemie se caută buşteni şi oameni „ieftini”

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

De câteva zile mă strădui să înțeleg ceva şi totuşi nu reuşesc. Introduci stare de urgenţă, blochezi tot. Pui în pericol chiar sectoare industriale şi economice strategice de primă importanţă. Motivul: să protejăm viaţa oamenilor. Logic, înţelegem, ne solidarizăm, acceptăm. Mulţumim că vă gândiţi la oameni.

Numai că apar excepţiile şi acestea mă nedumeresc total. Prima ar fi: „Ministerul german al Agriculturii a anunţat joi – 2 aprilie – că a ajuns la un acord cu Ministerul român de Interne pentru a permite unui număr de până la 40.000 de muncitori sezonieri în sectorul agricol să intre în ţară în luna aprilie şi altor 40.000 în luna mai.”. Deci „mâna de lucru ieftină” de care au nevoie unele state puternice nu se mai supune regulilor generale. Pe ei ce, nu-i mai ameninţă virusul? Mă întreb: statul german plăteşte nişte garanţii solide în caz de boală pentru aceşti oameni sau îi trimite în țară pentru tratament pe banii românilor? Lasă cumva pensii urmaşilor în caz de deces sau sunt doar carne de tun?  Dacă-i „vindem” organizat la nivel de stat poate le dăm şi garanţii, poate le dăm şi asigurări la nivel de stat. Nu? E foarte important ca aceşti oameni să aibă aces la piaţa muncii, dar nu în orice condiţii.

A doua excepție este de-a dreptul şocantă! Exploatarea masivă a pădurilor a devenit o afacere extreme de profitabilă în vremuri de pandemie. Din surse mass media am aflat că s-au emis  peste 10.000 de avize pentru transporturile de lemn. Este o informaţie din martie şi mai rămâne să vedem ce se va întâmpla în aprilie. Astea-s urgenţele? Avem probleme cu transportul măştilor şi al materialelor de primă necesitate pentru aceste vremuri, nu şi cu transportul buştenilor? Buştenii au devenit o marfă strategică? De când? Despre tăieri mai bine tac, căci avem parte de o linişte a pandemiei pe cântec de „drujbă”. Poate există o raţiune strategică inteligentă pe care eu nu o pricep. Dar daţi-mi voie să mă îndoiesc profund.

Am o vagă impresie că buştenii şi oamenii, respectiv „mâna de lucru ieftină”, sunt ultimele noastre resurse pe care le vindem pe doi lei mai ales acum când atenţia este îndreptată în altă parte. Acum, în acest moment de cumpănă, când avem puterea de a lua decizii rapide şi importante pentru noi, pentru cetăţeni, ar fi bine să protejăm ce a mai rămas din ţara aceasta: oamenii şi mediul, ultimele noastre resurse încă neepuizate total şi nevândute total. Poate ar fi momentul să oprim toate tăierile de pădure pentru o perioadă: măcar până ne revenim. Şi mai ales putem impune angajatorilor occidentali care importă „mână ieftină de lucru” să le ofere protecţie, garanţii şi asigurări solide pentru că şi aceşti oameni se supun unor riscuri enorme. Altfel…

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dar la Primărie când se ajunge?

Ionuț BENEA

Dar la Primărie când se ajunge?

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui iceberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Filmuletul zilei

opinii

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

Inventica

Neculai SEGHEDIN

Inventica

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Geopolitrucuri

Nicolae CREŢU

Geopolitrucuri

Aproape că nu e zi care să treacă fără vreo ştire, comentarii şi dezbateri (o vocabulă, aceasta din urmă, mai puţin compromisă decât mulţimea de „talk-show”-uri în care nu numai că nu se dezbate nimic, dar domneşte o „armonie” adormitoare, între eternii lor „abonaţi”, mereu aceiaşi şi tare temători de polemos) gata să citeze ierarhii, rating-uri pe scala cărora România (deci noi, românii) se situează foarte jos. 

pulspulspuls

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Caricatura zilei

Guma

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.