INADMISIBIL! Drumurile secrete de la Primăria Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

INADMISIBIL! Drumurile secrete de la Primăria Iaşi

GALERIE
primaria iasi
  • primaria iasi
- +

„Ziarul de Iaşi“ oferă astăzi cititorilor o nouă mostră de lipsă de transparenţă din partea Primăriei în ceea ce priveşte modul de cheltuire a banilor publici. Într-un demers inedit, jurnaliştii noştri au vrut să afle simultan de la primăriile din Iaşi şi din Oradea aceeaşi informaţie: situaţia deplasărilor în ţară sau străinătate ale angajaţilor proprii, pe banii contribuabililor. În cel de-al doilea caz, solicitarea s-a rezolvat imediat: direcţionare spre site-ul municipalităţii din Ardeal, unde tot ceea ce solicitasem era deja public, la vedere, cu absolut toate detaliile legate de costurile deplasărilor. La Primăria Iaşi solicitarea noastră a trebuit să fie făcută în scris, conform Legii 544 a informaţiilor publice. Pentru răspuns s-a depăşit termenul legal de 10 zile, Primăria folosind excepţia din lege, care prevede un termen maxim de 30 de zile în cazuri complexe. A trebuit să aşteptăm aşadar 27 de zile. Mai mult, ne-a fost expediat un răspuns sumar, parcă în răspăr, şi din care lipseau informaţii esenţiale privind ceea ce ne interesa; practic, un non-răspuns. Răspunsul, deşi conţinea doar două fraze ambigue, era însă semnat, pompos, chiar de primarul Mihai Chirica, alături de alţi doi oameni importanţi din instituţie.

Primăria Iaşi ţine la secret deplasările pe care le efectuează angajaţii instituţiei pe bani publici. În continuarea articolelor legate de nivelul scăzut de transparenţă al municipalităţii, „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi un nou caz în care Primăria nu ia nici pe departe notă de trecere.

Încă de la mijlocul lunii mai, am solicitat de la municipalitate, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, o situaţie a cheltuielilor cu deplasările efectuate de angajaţii instituţiei în perioada ianuarie - aprilie 2021. Primăria Iaşi a avut nevoie de nu mai puţin de 27 de zile pentru a ne trimite un răspuns sumar, fără detaliile solicitate. În contrapartidă, prezentăm cazul municipiului Oradea, unde, încă din anul 2015, tipul de informaţie solicitat de noi la Iaşi este publicat transparent, în fiecare lună, iar datele sunt disponibile la un click distanţă pe site-ul instituţiei. La Iaşi, în anul 2021, astfel de informaţii nu există pe site-ul Primăriei şi, mai mult, datele nu sunt divulgate nici măcar la solicitarea întemeiată a presei.

Iaşul a copiat site-ul de la Oradea, dar a preluat doar ce îi convine

Actualul site al Primăriei Iaşi a avut ca inspiraţie platforma web a Oradiei. Dar, numai la nivel de structură şi afişare a informaţiilor, în condiţiile în care unele secţiuni - ce arată un anumit nivel de transparenţă - au fost ignorate de către Primăria Iaşi. Un exemplu în acest sens este secţiunea „Plăţi“. Oradea publică în fiecare lună, într-un mod detaliat, toate cheltuielile efectuate: spre diferenţă de Iaşi, unde există doar un raport general afişat în fiecare lună, Oradea explică fiecare plată în parte cu informaţii despre cine a încasat banii, data plăţii şi motivul cheltuielii.

O altă informaţie care lipseşte la Iaşi: situaţia cheltuielilor cu deplasările efectuate de către angajaţi. În Oradea, sunt afişate următoarele detalii: data deplasării, numele şi prenumele persoanei care a efectuat deplasarea, funcţia deţinută de persoană, destinaţia (oraş şi ţară), instituţia/locul unde a fost efectuată deplasarea, scopul deplasării, mijlocul de transport folosit de persoana care a efectuat deplasarea, numărul de zile aferente deplasării, costul total al deplasării.

Exact aceste informaţii le-am solicitat Primăriei Iaşi pe 21 mai 2021. Primul răspuns din partea instituţiei a venit pe 4 iunie: instituţia a invocat „dificultatea, complexitatea şi volumul lucrărilor documentare“ pentru a amâna furnizarea unui răspuns pe fond. Această amânare a venit la 15 zile de la depunerea cererii, cu o depăşire de 5 zile a termenului legal: Legea 544/2001 prevede un termen de 10 zile pentru răspuns, dar instituţia poate amâna termenul (maximum 30 de zile de la depunerea cererii) dacă informaţiile solicitate au un anumit grad de complexitate.

Un răspuns în răspăr primit de la Iaşi

„În perioada respectivă au fost efectuate 10 deplasări, interne, de către angajaţi ai Primăriei Municipiului Iaşi, la invitaţia diferitelor instituţii publice, precum şi în interes de serviciu, în calitate de reprezentanţi ai Municipiului Iaşi. Costul total al deplasărilor a fost de 11.266,41 lei“, este răspunsul sumar oferit de către Primărie, semnat de primarul Mihai Chirica, Vasile Tiron (director relaţii publice) şi Doina Florescu (consilier personal al primarului).

Angajaţii Primăriei au avut nevoie de 27 de zile pentru a formula două propoziţii. După cum se poate observa, municipalitatea a ignorat total celelalte informaţii solicitate şi nu a furnizat date precum: data deplasării, numele şi prenumele persoanei care a efectuat deplasarea, funcţia deţinută de persoană, destinaţia (oraş şi ţară), instituţia/locul unde a fost efectuată deplasarea, scopul deplasării, mijlocul de transport folosit de persoana care a efectuat deplasarea, numărul de zile aferente deplasării şi costul total al deplasării. Faptul că Primăria a evitat să răspundă complet la informaţiile solicitate arată din nou că nivelul de transparenţă de la Iaşi este mult sub cel al altor oraşe din ţară.

Un adevărat exemplu de transparenţă

Ultimul raport de la Oradea prezintă situaţia deplasărilor din luna martie 2021. Din acest raport putem afla, de exemplu, că primarul Florin Birtă a călătorit la Bucureşti pe 9 martie. Edilul a folosit avionul, a stat patru zile în Capitală şi a avut întâlniri de lucru la Parlament. În total, Primăria i-a decontat 925 lei pentru călătorie. Un alt exemplu: pe 16 martie, Mihaela Neag, şef serviciu în cadrul Primăriei Oradea, a făcut o călătorie la Cluj, la sediul Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest. Din raportul Primăriei Oradea, aflăm că a utilizat maşina personală, a stat o singură zi şi i-au fost decontaţi 160 lei.

Poate nu ştiaţi, dar şi primarul Iaşului, Mihai Chirica, a fost recent la Bucureşti. Dar, în cazul lui, nu avem absolut niciun detaliu.

VEDEȚI ȘI:

(VIDEO ZDI) 20 de minute: Un gest aşteptat din partea primarului Chirica. De ce nu-l face? - AICI

Iașul a picat testul transparenței pe buget: nota 4 acordată într-un studiu național - AICI

Premieră la Iaşi: Registrul spaţiilor verzi a devenit public. O ”juma' de pas” spre transparentizare - AICI

Aveți ceva de ascuns, domnule primar Chirica? Ridicaţi obloanele la Primărie! - AICI

Primarul trage obloanele în nasul ieşenilor. În instituţie veţi discuta cu fantome, nu cu oameni - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opţiuni

Cătălin ONOFREI

Opţiuni

Urmează o perioadă plină de umor.

Filmuletul zilei

opinii

Femei tunate

Briscan ZARA

Femei tunate

Se pune o presiune culturală tot mai mare din partea societăţii moderne plictisite de ceea ce este natural, normal, pentru perfecţionarea continuă a aspectului fizic. Fetele/ femeile petrec din ce în ce mai mult timp în faţa oglinzii pentru a-şi acoperi defectele (de cele mai multe ori unice şi fermecătoare) pentru a arăta cât mai asemănător cu personajele din desene animate, pentru a fi, cu alte cuvinte, toate la fel!

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Ciprian IFTIMOAEI

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Big Data înseamnă procesare, analiză şi predicţie având la dispoziţie capacităţi imense de stocare a datelor din mediul digital. Aceste date sunt frecvent descrise de o componentă a informaticii numită Artificial Intelligence - AI (inteligenţă artificială), mai exact de un domeniu al AI numit „învăţare automatizată” care, mai pe înţelesul tuturor, înseamnă matematică aplicată în procesarea unui volum mare de date pentru a obţine probabilităţi. 

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Mihai DORIN

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Avem fireşti aşteptări ca într-un partid tinerii să fie o alternativă la mentalitatea şi năravurile generaţiei vechi. Aşa ar fi normal într-o ţară în care clasa politică şi-ar propune să fie în serviciul public cu responsabilitate, maturitate şi patriotism. Din nefericire, sursele şi resursele reclamate de o asemenea conduită, lipsesc aproape cu desăvârşire. 

pulspulspuls

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele, din străfundul sufletului, cică se tot aud de sâmbătă seară încoace prin zona lui dom’ Costel şi a apropiaţilor acestuia, stimaţi telespectatori.

Caricatura zilei

Turnee golf

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.