anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Înainte de 9 mai, nouă gânduri despre Europa

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Indiferent dacă ne place sau nu, ultimele două decenii au fost marcate de o influenţă tot mai puternică a Europei Occidentale asupra societăţii româneşti. Această influenţă va continua, indiferent ce vor şi ce spun oamenii politici.

Ziua de 9 mai are, în România, o semnificaţie multiplă şi, într-un fel, contestată. Sărbătorirea independenţei de stat ar trebui să aibă loc, pentru unii dintre români, pe 10 mai. Cel de-al doilea război mondial nu s-a terminat prin capitularea Germaniei, iar sfârşitul ostilităţilor în Europa este marcat, în Occident, pe 8 mai. În fine, ziua lansării planului Schuman nu poate avea aceeaşi încărcătură într-o ţară care a aderat la Uniunea Europeană cu câteva decenii mai târziu. Nu abordăm aici cauzele şi implicaţiile acestor controverse: este mult mai important să ne putem raporta, dincolo de calendar, la semnificaţia celor trei momente şi să o legăm de propriile noastre atitudini în privinţa independenţei şi suveranităţii, a libertăţii şi democraţiei. Iată, în continuare, câteva gânduri în întâmpinarea Zilei Europei.

1. Nu suntem obligaţi să sărbătorim Ziua Europei - altfel spus, ziua Uniunii Europene. Spre deosebire de alte sisteme politice, UE pune accentul pe conformare tacită, nu pe adeziune entuziastă. Desigur că vom asista - se întâmplă an de an - şi la o mulţime de evenimente goale de conţinut sau tributare vechilor rituri de celebrare a puterii şi autorităţii, pe care şi le pot aminti cei ce au trăit în perioada comunistă.

2. Chiar dacă apartenenţa României la UE a fost şi va rămâne, probabil, benefică, nu e bine să manifestăm o încredere exagerată în instituţiile ei. Este oarecum paradoxal, din punct de vedere democratic, să atribuim forurilor UE virtuţi pe care ele nu le au, doar pentru că cele naţionale sunt atât de puţin demne de laudă. Scepticismul critic este, cel mai adesea, un mai bun companion în aventura democraţiei.

3. Unul dintre cele mai puternice argumente în favoarea participării în UE este acela că se produce o etajare a puterilor şi competenţelor. Neavând experienţa unui stat federal şi nici pe aceea a unei reale descentralizări, nu suntem foarte obişnuiţi cu această etajare pe verticală. Totuşi, ne putem imagina oricând cum ar fi dacă regulile europene în privinţa comerţului, mediului sau protecţiei consumatorului ar lăsa locul unor reguli formulate la nivel naţional.

4. Un alt argument extrem de puternic, oarecum înrudit cu cel precedent, este acela că apartenţa la UE micşorează riscul ca noi să fim supuşi abuzurilor venite din partea autorităţilor naţionale - sau le reduc intensitatea. Chiar dacă presiunea pe care o poate exercita UE are limite, ea pare a fi suficient de mare pentru a influenţa calculele oportuniste ale actorilor naţionali pândiţi de această ispită.

5. Cei doisprezece ani trecuţi de la aderare au zdruncinat serios speranţa că UE va contribui la o ameliorare sensibilă a democraţiei româneşti, dar bilanţul acestei influenţe rămâne, totuşi, pozitiv. În momentul de faţă, însă, Uniunea nu mai este capabilă să stimuleze progrese, pentru că nu există în interiorul ţării noastre o presiune publică serioasă în această direcţie.

6. Funcţionarea instituţiilor UE este complicată şi adesea greu de înţeles, pentru că Uniunea se bazează şi pe expertiză. Controlul democratic asupra autorităţilor UE este întotdeauna foarte dificil - şi este aproape imposibil pentru cei lipsiţi de experienţa controlului asupra  autorităţilor naţionale. Din acest punct de vedere, UE nu este o şcoală a democraţiei.

7. Integrarea europeană a avut efecte dure asupra unui stat slab (în sensul capacităţii instituţionale), cum este România. Am fost nevoiţi să creăm instituţii şi să ne asumăm aplicare unor politici pentru care eram, în mare măsură, nepregătiţi. Accentul pus de UE în anii de negociere, dar şi după 2007, pe îmbunătăţirea capacităţii instituţionale nu a fost întâmplător. Ei ştiau mai bine decât noi ce ne aşteaptă, dar nu au putut face mai mult.

8. Într-o epocă în care o ţară importantă a ieşit din UE, iar în alte părţi se agită - e drept, în mod demagogic - perspectiva exit-ului, am avut ocazia să înţelegem că un asemenea proces ar fi devastator pentru o economie încă insuficient dezvoltată şi un stat nu foarte competent, aşa cum este România. Evident, şi la noi există asemenea voci, însă numărul lor este mai mic în primul rând pentru că tindem să conştientizăm mult mai bine dependenţa de Uniune.

9. În fine, indiferent dacă ne place sau nu, ultimele două decenii au fost marcate de o influenţă tot mai puternică a Europei Occidentale asupra societăţii româneşti. Această influenţă va continua, indiferent ce vor şi ce spun oamenii politici. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Alexandru LĂZESCU

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

Filmuletul zilei

opinii

Scaunele şi câinele Celsius

Nichita DANILOV

Scaunele şi câinele Celsius

Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

Sorin CUCERAI

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

O critică a criticii

Dana ȚABREA

O critică a criticii

Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Răzbunarea mașinii

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.