anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Înainte de moţiune

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Rezultatul votului asupra moţiunii de cenzură va influenţa, într-o anumită măsură, votul din noiembrie, iar scorul doamnei Dăncilă va fi, probabil, mai afectat decât cel al domnului Iohannis. Dar acest efect nu trebuie exagerat: din fericire, alegătorul are suficiente alte criterii pentru a-şi definitiva opţiunea.

Se apropie momentul votului asupra moţiunii de cenzură introduse de formaţiunile de opoziţie, mai vechi sau mai noi. Există şanse reale de demitere a guvernului, iar momentul ales - intrarea oficială în campania pentru prezidenţiale - ar urma să agraveze deruta din tabăra PSD, să reducă şansele doamnei Dăncilă de a intra în turul secund şi, posibil, să diminueze forţa acestui partid în competiţiile de anul viitor. Însă, chiar şi fără acest posibil bonus, opoziţia are datoria să nu rateze o astfel de ocazie de a forţa plecarea unui guvern pe care l-a criticat intens, încă din ziua învestirii.

Până aici, nimic deosebit: aşa ar trebui să se întâmple în orice democraţie. Posibila victorie din Parlament va trebui confirmată de electorat, în alegerile legislative din 2020, iar pentru aceasta e nevoie ca actuala opoziţie să ofere suficiente garanţii în ceea ce priveşte capacitatea de guvernare. Pentru formaţiunile de opoziţie (PNL, USR-PLUS şi PMP), calculele potrivit cărora o supravieţuire a cabinetului Dăncilă ar putea fi avantajoasă din punct de vedere electoral sunt periculoase. Exceptând situaţia extrem de improbabilă în care se va ajunge la alegeri anticipate, ele au datoria să constituie blocul majoritar din Parlament, indiferent de structura şi forma viitorului guvern de tranziţie.

Totuşi, înainte de a detalia câteva probleme ce pot apărea în acest context, să revenim la începutul discuţiei: oricâte semnături şi promisiuni s-ar fi strâns în susţinerea moţiunii de cenzură, nu poate exista certitudinea că ele se vor materializa la vot. Nu va fi o luptă cu deznodământ prestabilit. În ciuda indignării unora dintre liderii opoziţiei, PSD are tot dreptul să-i ademenească înapoi în front pe parlamentarii care l-au părăsit sau ameninţă să-l părăsească - desigur, atât timp cât aceste interacţiuni se menţin într-un registru politic şi nu încalcă legea. Ele nu diferă cu nimic de interacţiunile care i-au determinat pe respectivii parlamentari să iasă din coaliţia guvernamentală sau din PSD. Şi, desigur, în cazul unora dintre ei, să se ralieze unui partid precum Pro România, care astăzi se numără printre semnatarii moţiunii.

Ajungând în acest punct, s-ar putea observa că această moţiune a devenit tensionată abia după ce domnul Ponta şi, mai recent, domnul Popescu Tăriceanu au fisurat coaliţia guvernamentală creată în decembrie 2016. Scorul reunit al opoziţiei în sondajele de opinie poate fi impresionant, dar nu pe baza lui poate fi întemeiată o guvernare de unsprezece - douăsprezece luni, fie ea explicit politică sau exercitată prin intermediul unor „tehnocraţi”. Balanţa de putere parlamentară va fi cea care va dicta conţinutul actului de guvernare. Cu alte cuvinte, eventualele ambiţii şi promisiuni trebuie calibrate în funcţie de mijloacele pe care PNL şi aliaţii săi potenţiali le au la dispoziţie acum. Nici măcar o victorie categorică a domnului Iohannis la prezidenţiale nu va schimba situaţia.

Apoi, după cum bine se ştie, raporturile între PNL şi USR-PLUS nu ne îndreptăţesc să vorbim despre o opoziţie unită. Au existat destule situaţii de colaborare între aceste formaţiuni, iar eventuala demitere a guvernului Dăncilă ar fi succesul cel mai notabil. Totuşi, dacă se pune problema ca aceste formaţiuni să devină principalii giranţi ai unei „guvernări de un an”, până la alegerile legislative, e nevoie de un dialog mult mai susţinut şi mai sincer. Ne putem imagina, spre exemplu, ce dificilă ar fi armonizarea priorităţilor guvernamentale între PNL şi USR-PLUS, în timp ce candidaţii lor s-ar confrunta în turul secund al prezidenţialelor. Sau, presupunând că această etapă ar fi depăşită, cum s-ar reflecta lupta din alegerile locale - mai ales că ar fi ţintite segmente de electorat identice sau adiacente - asupra sprijinului pe care ambele părţi l-ar datora guvernului.

Şi discuţia poate continua, dar acestea sunt chestiuni de viitor, utile mai degrabă pentru calibrarea aşteptărilor. Deocamdată, doamna Viorica Dăncilă este prim-ministru şi va încerca până în ultimul moment să-şi conserve majoritatea. Rezultatul votului asupra moţiunii de cenzură va influenţa, într-o anumită măsură, votul din noiembrie, iar scorul doamnei Dăncilă va fi, probabil, mai afectat decât cel al domnului Iohannis. Dar acest efect nu trebuie exagerat: din fericire, alegătorul are suficiente alte criterii pentru a-şi definitiva opţiunea.     

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Cosmin PAȘCA

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

Filmuletul zilei

opinii

Interogaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Interogaţii

Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

Efectul F

Nicolae TURTUREANU

Efectul F

...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Alin ANDRIEȘ

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

pulspulspuls

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

Caricatura zilei

Pe roți

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.