Înalta Curte a stabilit: procesul pensiilor foştilor parlamentari se va judeca la Tribunal
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Înalta Curte a stabilit: procesul pensiilor foştilor parlamentari se va judeca la Tribunal

GALERIE
judecata
 • judecata
- +

Tribunalul este instanţa îndreptăţită pentru a aprecia dacă foştii parlamentari merită sau nu pensii speciale. O decizie luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul unui fost deputat vasluian a stabilit problema competenţei de judecată care ţine în aer procesul început de foştii parlamentari ieşeni.

Pensiile speciale primite de foştii parlamentari au fost desfiinţate în februarie printr-o modificare adusă legii 92/2006, a statutului deputaţilor şi senatorilor. Ca urmare a modificării legii, secretarii generali ai Camerei Deputaţilor şi Senatului au emis până pe 10 martie ordine de încetare a plăţii „indemnizaţiei pentru limită de vârstă” către foştii parlamentari. O lună mai târziu, 15 foşti senatori şi deputaţi ieşeni din partea PSD, PNL, PRM, PD, dar şi din partea Uniunii Elene sau independenţi cereau Tribunalului anularea ordinelor de încetare a plăţii. Printre aceştia se numără şi Mihai Baciu, Ion Mogoş, Dumitru Oprea, Ion Solcanu sau Anghel Stanciu. După o săptămână, lor li se adăuga şi fostul deputat PNŢ-CD Vasile Lupu, care a înaintat o acţiune similară la Tribunalul Suceava. În ambele cazuri, s-a ridicat problema instanţei competente să judece cazul. În general, litigiile legate de muncă sau pensii sunt judecate de tribunalele judeţene. Totuşi, Tribunalul ieşean a admis în octombrie excepţia de necompetenţă materială, trimiţând dosarul spre soluţionare Curţii de Apel. În cazul lui Lupu, aceeaşi excepţie a fost respinsă de Tribunalul Suceava, care a continuat judecarea cauzei.

Cazul fostului deputat PSD de Vaslui, Vasile Marcu a fost analizat mai repede. Cererea acestuia de repunere în plată a pensiei a fost depusă la Tribunalul Vaslui. Acesta şi-a declinat competenţa în favoarea Curţii de Apel ieşene. La rându-i, Curtea de Apel a apreciat că judecata trebuia să fie făcută de tribunal. În astfel de situaţii, conflictul de competenţă se soluţionează de către ÎCCJ. Instanţa supremă a stabilit că problema pensiei lui Marcu trebuie soluţionată de tribunal. Cum hotărârile ÎCCJ sunt obligatorii pentru toţi cei care se raportează la textul de lege interpretat, competenţa de soluţionare a plângerii foştilor parlamentari ieşeni urmează să revină tot Tribunalului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Ca între prieteni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X