Înapoi la liste (II)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 18.09.2021

LABORATORUL DE ANALIZE

Înapoi la liste (II)

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Într-o societate predispusă la corupţie, cum este cea românească, în care modelul de succes al politicienilor este cumpărarea sprijinului votanţilor prin promisiuni demagogice, votul uninominal nu putea genera efecte pozitive. A fost o idee rea, prost aplicată şi învăluită într-un discurs desprins de realitate.

Argumentam, în textul de săptămâna trecută, că revenirea la sistemul proporţional pe liste de partid este o decizie benefică pentru democraţia românească, în condiţiile în care sistemul uninominal cu efecte proporţionale s-a dovedit a fi un mare eşec. Putem formula nenumărate critici la adresa clasei politice actuale, însă opţiunea revenirii la votul de listă trebuie salutată.

Desigur, decizia reprezintă o componentă a unui compromis nesatisfăcător, pentru că nu s-a eliminat practica bizară a votului într-un singur tur pentru primari. Liberalii au dorit acum revenirea la două tururi, dar nu trebuie să uităm că eliminarea manşei secunde s-a produs în timpul guvernării Boc şi a fost susţinută braţ la braţ de vechiul PDL şi de PSD. Nici vechiul PNL nu este lipsit de vină, întrucât prima apariţie a acestui tip de scrutin (în 2008, la alegerea preşedinţilor de CJ) li se datorează chiar liberalilor - din nou, braţ la braţ cu PSD. Din fercire, această modalitate a fost înlocuită de votul indirect.

Revenind la legislative, partidele mari au fost precaute tocmai pentru că situaţia pare a fi echilibrată şi, cel puţin în momentul de faţă, nu există un favorit cert al alegerilor din toamna viitoare. În asemenea condiţii, actorilor politici le vine mai uşor să se închipuie în situaţia de perdanţi, iar aceasta îi ţine departe de experimente. Ne-am întors la o procedură mai simplă şi cel puţin la fel de blândă cu învinşii. Chiar mai blândă, dacă ne gândim că, în 2012, în condiţiile în care USL a câştigat multe colegii cu scoruri de peste 50%, forţele clasate pe locurile doi şi trei (ARD şi PPDD) şi-au putut trimite reprezentanţii în Parlament de-abia după redistribuire (a doua etapă a procedurii) sau după compensare (a treia etapă). Deseori s-a spus de către reprezentanţii puterii că aceşti parlamentari sunt de rangul doi, pentru că au fost învinşi în colegiile lor. Acum, nimeni nu va mai putea face asemenea afirmaţii.  

Liderii de la centru au optat pentru liste şi pentru că aşa îşi controlează mai uşor parlamentarii din teritoriu: pe parcursul ultimelor două legislaturi au existat destule cazuri de deputaţi şi senatori care se comportau ca şi cum ar fi fost aleşi exclusiv pe baza propriilor merite, făcându-se că uită de rolul organizaţiei de partid. Reducerea autonomiei legiuitorilor în raport cu partidul are, aşa cum se întâmplă mai mereu, părţi rele şi părţi bune. Pentru eşalonul central, responsabil cu funcţionarea guvernului sau cu organizarea unei opoziţii viabile, părţile bune vor precumpăni.

Cu modificările de rigoare, aceeaşi argumentaţie este valabilă şi pentru şefii politici din judeţe. Nu trebuie să ne închipuim că defalcarea activităţii electorale a candidaţilor pe oraşe şi grupuri de comune se va încheia dintr-o trăsătură de condei - nici nu ar fi bine să se întâmple aşa ceva. Foarte probabil, parlamentarii în funcţie şi foştii lor adversari vor continua să acţioneze cu prioritate în vechile colegii, dar vor trebui să fie văzuţi şi prin alte zone ale judeţelor. În mod normal - nu dintr-o dată, ci în timp - aceasta ar trebui să-i orienteze spre probleme cu un caracter mai general, în detrimentul micilor jocuri de imagine locale.

Pentru PNL sistemul listelor este bun şi dintr-un alt motiv. Spre exemplu, ne-am putea uşor imagina un alegător care, în trecut, a ţinut cu vechiul nucleu PNL şi care detestă componenta ex-PDL din noul partid. Dacă în colegiul lui candidatul liberal provine din vechiul PDL, ar fi mai mare riscul ca alegătorul să nu se prezinte sau să voteze cu altcineva. La fel s-ar putea întâmpla şi dacă alegătorul a fost un susţinător al PDL, iar candidatul aparţinea vechiului nucleu PNL. Nu spun că situaţiile de acest gen ar fi extrem de răspândite, dar nici rare nu sunt. Amestecarea facţiunilor într-o listă comună ar trebui să favorizeze un partid încă lipsit de omogenitate.

Ar mai fi multe de spus despre modificările de fond şi de nuanţă pe care le va aduce votul pe listă. Cu siguranţă vom mai discuta despre ele - spre exemplu, despre eventuala şansă în plus de care vor beneficia femeile, candidaţii mai tineri sau, de ce nu?, tehnocraţii care nu se simt în largul lor făcând promisiuni punctuale. Important este că am scăpat de un sistem care a pornit de la o intuiţie teoretică deficitară, dacă nu chiar stupidă: aceea că apropierea parlamentarului de cetăţean dă întotdeauna rezultate bune. De fapt, ea dă rezultate bune doar în comunităţile cu un grad mai ridicat de civism.

Într-o societate predispusă la corupţie, cum este cea românească, în care modelul de succes al politicienilor este cumpărarea sprijinului votanţilor prin promisiuni demagogice, votul uninominal nu putea genera efecte pozitive. A fost o idee rea, prost aplicată şi învăluită într-un discurs desprins de realitate. Bine că s-a terminat.

 
Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii “Mihail Kogălniceanu”

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.