De Business

Punem punctul pe știi

PASTILA DE MANAGEMENT

Inapoi la managementul de baza

 Inapoi la managementul de baza

Am tot dicsut in ultimul timp despre concepte noi de management sau despre perspective inedite asupra managementului si trebuie sa recunosc ca mi-a facut mare placere. Cu partenerii si clientii mei mai vechi am ajuns chiar sa simtim nevoia sa facem schimb de infomatii ori de cate ori unul dintre noi gaseste articole sau postari noi despre un concept de management.

Acest lucru ne ajuta sa tinem pasul cu evolutia acestei stiinte si sa cautam permanent solutii de management la provocarile pe care mediul extern si intern ni le ofera zi de zi.

Am realizat insa ca desi acest demers ne ajuta sa ne dezvolatam ca manageri, este foarte important ca, in timp ce ne informam, discutam sau chiar implementam concept noi de management in organizatiile noastre sa nu uitam sa continuam sa practicam managementul de baza care da consistenta si stabilitate unei organizatii.
Spun acest lucru pentru ca, din pacate am intalnit multi manageri care desi discutau si dezbateau concepte de management avansate, in organizatiile lor uitasera sa mai aplice sau nu aplicasera niciodata principii si instrumente de management de baza. Astfel organizatiile lor au ajuns dezechilibrate iar angajatii si clientii nemultumiti datorita discrepantei uriase intre asteptarile si discursul managerului general si realitatile din organizatie.
 
Pentru a nu teoretiza foarte mult as vrea ca, in cele ce urmeaza, sa fac o mica sinteza a instrumentelor si practicilor de management care nu ar trebui sa lipseasca din practica niciunei organizatii pentru a ramane echilibrata si sustenabila pe tremens lung.
 
In plan strategic, orice organizatie ar trebui sa aiba o minima declaratie de misiune si de directie strategica. Totodata piata in care actioneaza trebuie sa fie bine definite si foarte clar comunicata atat angajatilor cat si posibililor clienti. Acest lucru nu poate fi facut fara o atentie permanenta acordata actiunilor concurentilor directi sau fara niste analize de piata minimale care sa arate fara echivoc performanta organizatiei in domeniul in care actioneaza. Totodata nu uitati sa aveti un plan coerent de investitii corelat cu directia startegica stabilita pentru ca, o organizatie care nu investeste si nu se dezvolata nu poate decat sa involueze in timp.
In plan operational nici o organizatie nu ar trebui sa functioneze fara asa existe un plan de actiuni mai mult sau mai putin formal, un sistem de sedinte saptamanale, lunare sau trimestriale si un sistem de raportare minimal care sa arate in mod transparent gradul de implementarea a planului de actiuni propus.
Legatura dintre strategic si operational ar trebui sa se realizeze printr-un buget de venituri si cheltuieli previzionat pe cel putin un an si executat apoi lunar. La fel de important pentru stabilitatea unei organizatii il reprezinta existent formala a unei previziune de cash – flow managerial si un sistem de executie a cash-flow-ului operational.
 
In planul resurselor umane umane, in mod absolut necesar ar trebui sa existe o organigrama formala si functionala care sa clarifice nivelele ierarhice de decizie si niste fise de post functionale care sa fie folosite ca instrumente de management si nu ca niste documente birocratice inutile. Nu uitati ca fisele de post ar trebui sa contina, din punct de vedere legal, indicatori de performanta si criterii de evaluare pentru fiecare pozitie in parte. Acest lucru va simplifica implementarea unui sistem coerent si transparent de salarizare, bonus-are si evaluare a performantelor care este si el absolut necesar pentru sanatatea pe termen lung a unei organizatii.
Pe langa aceste instrumente de management general, pe fiecare department in parte asigurati-va ca vor exista instrumentele de management minimale care sa sa face acel department sa se dezvolte armonios in cadrul organizatiei. Ma refer aici la instrumente de genul targetelor si sistemelor de raportare pentru departamentul de vanzari sau a planului de productie si a fluxurilor de productie mapate optim pentru departamentul de productie.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii