Cum lovește războiul la Iași. Scăderi drastice la vânzarea apartamentelor. Creșteri la terenuri
În perioada ianuarie - martie 2022, vânzarile de apartamente au crescut luna de luna, pe (...)
citeste totjoi, 19.05.2022
Joi, 24 octombrie, de la ora 17:00, spațiul cultural hibrid Art + Design organizează un eveniment public în care se inaugurează (metaforic) o nouă piață urbană în fața clădirii Habitat Proiect (Bd. Carol I, nr. 4) din Iași prin prezentarea unei lucrări de artă publică, deschiderea unei expoziții și organizarea unei discuții de tip 'artist’s talk'cu realizatorul sculpturii „Berilul”, Lucas Horvath (Austria), în conversație cu curatorul expoziției „Arhitecturi de laborator”, Cătălin Gheorghe.
The Beryl (II) / Berilul (II)
o sculptură în spațiul public, realizată de Lucas Horvath (AT)
Titlul lucrării este o aluzie la eseul „Despre Beril”, scris în 1458 de Nicolaus Cusanus, în care este pusă în discuție cunoașterea simbolică pornind de la metafora pietrei de beril (ref. în eng. Nicholas of Cusa, „De beryllo” / „On the Beryl (On şIntellectualţ Eyeglasses”).
Cardinal, politician, filosof și teoretician al aprehensiunii (avant la lettre), Cusanus a meditat asupra problematicilor introspecției metafizice prin probarea unor dovezi prin intermediul utilizării efectelor oglindirii/speculării (urmărind semnificațiile a ceea ce el numește „lentilele intelectuale”).
Sculptura cristalină oglinditoare/reflectoare, executată de Lucas Horvath și asistenții săi în Iași, are două scopuri:
1. intenționează să reflecte specificitățile dialectului arhitectural unic al modernismului târziu din România, fațada clădirii Habitat Proiect fiind în mod literar oglindită.
2. în același timp, prin intermediul motivelor care sunt realizate cu spray-ul pe suprafața oglinditoare a sculpturii (utilizând ochelari striviți și sticlă spartă ca aluzie la simbolistica metafizică a lui Cusanus), artistul continuă o serie de lucrări începute pe parcursul anului trecut pe perioada unei rezidențe la Paris.
Arhitecturi de laborator / Laboratorial Architectures
o expoziție pe casa scării fostului ICPROM (actualul Habitat Proiect), Corp B, curatoriată de Cătălin Gheorghe (RO)
Expoziția propune parcurgerea unui itinerariu spațial prin reflectarea asupra imaginării arhitecturale a patru piețe publice ale orașului Iași și întoarcerea privirii retrospective asupra graniței temporare dintre cea de-a doua jumătate a anilor '60 și începutul anilor '70, o perioadă de calibrare a utopiilor modernismului socialist care avea să se termine brusc prin pragmatizarea politicilor locuirii și a economizării resurselor materiale.
Printurile grafice, realizate prin scanarea selectivă a planșelor colectivului de arhitecți ai ICPROM Iași (Institutul de Cercetare și Proiectare Moldova) sunt instalate pe verticala casei scării corpului B al clădirii Habitat Proiect (în care a activat până în 1991 ICPROM-ul, redenumit ulterior Habitat Proiect), construind într-o spirală progresivă, pe patru etaje, traseul unui vizitator care sosește în Piața Gării, urcă către Piața Tineretului (actuala Piață Mihai Eminescu), înaintează către Piața Teatrului și ajunge în Piața Palatului (Culturii), parcurgând astfel diferite ansambluri utopice, proiecte urbanistice nerealizate, în care ar fi avut loc alte vieți, alte moduri de a trăi. Lucrările, „găsite” în arhiva Habitat Proiect, rămân nesemnate, făcând o aluzie de corespondență la munca colectivă și anonimă a arhitecților din cadrul ICPROM în perioada realizării acestor desene de schematizare a unor proiecte de sistematizare urbană a unor piețe reprezentative pentru municipiul Iași.
Expoziția ia accentul de pe chestionarea formelor de reprezentare ale puterii politice în peisajele urbane, aducând mai curând în atenție forța de expresie estetică și socială a unor forme de gândire implicate în organizarea modernistă a funcționalizării spațiului comunal al unor piețe publice reprezentative pentru configurarea hărții nervurale a orașului Iași. În subsidiarul construcției expoziționale se poate observa specularea raportului de ficționalizare dintre laboratorul de reprezentări arhitecturale, activat la intersecția spațiilor libere ale conceptualizării și ale desenului, și recognoscibilitatea spațiilor urbane reale vizate în procesul de imaginare. Prin utilizarea limbajului arhitecturii brutaliste, raționaliste și funcționaliste -- care va fi expus ulterior unei relații de forță cu strategiile urbanismului de urgență -- spațiul urban devine un spațiu de compoziție, cu o estetică minimală, relativ sobră, dar absolut elegantă, și cu o semnificație maximală a relevanței trăirii în paradigma comunalității.
Artist Talk: Lucas Horvath, în conversație cu Cătălin Gheorghe
Librăria Art+Design (clădirea Habitat Proiect, B-dul Carol I, nr. 4, Iași)
Atât expoziția curatoriată de Cătălin Gheorghe cât și intervenția sculpturală din fața clădirii Habitat Proiect realizată de Lucas Horvath, care ar putea contextualiza identificarea unei noi piețe publice inserată în axa Bulevardului Copou, pot fi percepute ca forme modale de imaginație care ar proiecta condițiile unei reinventări tactice a spațiilor publice pe care le putem trăi în comun.
Lucas Horvath este un artist vizual care trăiește și lucrează în Viena (Austria). El lucrează în mediul desenului, picturii, sculpturii, instalației, fotografiei și al fișierelor audio. Dintre expozițiile sale solo se pot menționa: „Passenger Pym” (2017) și „TURBULENZEN” (2016), ambele la Republik Kugelmugel (Viena), „S ́empty” (2013) la Galerie Alcatraz (Hallein), „Urban Evidence” (2007) la Galeria Vector (Iasi), „The Piranesi Lounge” (2006) la Kunstverein Salzburg, „marakech suite” (1995) la Galeria Bab Doukalla (Marrakech, Maroc) și Galeria Chorfi (Casablanca, Maroc). De asemenea, a participat și la o serie de expoziții de grup, dintre care se pot menționa: „Im Schwarm der Objekte” (2018) la Cité internationale des Arts, (Paris), „Weitermachen“ (2017) la Kunstwerkstatt Tulln, „New frontiers: zeichnen” (2013) la Frohner Kunstforum (Krems), Galerie d ́architecture (Paris), Architekturzentrum (Viena), 2011: „Sense and Sensibility” (2011) la Kunstverein Salzburg, Bienala Periferic (2003) din Iași. A ținut o serie de prelegeri la Salzburg International Summer Academy (1996-2002), la Departamentul de Studii Media din cadrul Universității din Viena (2007) și la Academia de Arte Frumoase din Casablanca și din Tetouan (2008). A publicat, printre altele, în: Herbert Bayer / Sepp Maltan: Die italienische Reise, Hg.: OÖ Landesmuseen, Weitra (2017), Vector - critical research in context, Frieze Foundation și Vector, Londra și Iași (2010).
Cătălin Gheorghe este teoretician, curator, editor și conferențiar universitar la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, unde predă cursuri de Estetica artelor vizuale, Studii vizuale aplicative, Teorii și practici ale cercetării artistice și Studii și practici curatoriale. Este curator al platformei educaționale de cercetare critică și producție artistică „Vector - studio de practici și dezbateri artistice” din 2007 și editor al seriei de publicații „Vector - cercetare critică în context” din 2005.
Proiect derulat de Art + Design și co-finanțat de AFCN. Sponsori: Gramma, Cuptorul Moldovencei. Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.
Cuvinte cheie: + Art + Design, Piata Habitat, Catalin Gheorghe, Lucas Horvath,
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cum lovește războiul la Iași. Scăderi drastice la vânzarea apartamentelor. Creșteri la terenuri
Care e secretul viceprimarului acuzat de trădare? Alţii ca el au plecat acasă în câteva luni
Complexul sportiv din Sărărie al Universității „Cuza”, schimbat radical faţă de anul trecut
Blocul interlopului Oarză, ridicat în total răspăr cu legea. A sărit la bătaie la oamenii legii
Chirica şi Harabagiu, din lac în puț la DNA. Noile încadrări juridice
Cine va fi antrenor la Poli Iași? Un fost secund al naționalei României?
Începe procesul colonelului care spune că a deranjat relaţiile intime din interiorul DNA Iaşi
Crimă conjugală înfiorătoare: a pus capăt disputei cu soţia tăindu-i gâtul prin somn
Ceremonii inedite la Agronomie, la finalul de an, azi: o scenă pe stadionul de rugby
A murit pictorul Henry Mavrodin. "A plecat să picteze în lumină înconjurat de îngeri"
Popescu: Eu şi acum spun că avem un preţ foarte mare la gaz, nejustificat
Statele Unite ale Americii şi-au redeschis ambasada de la Kiev
George Simion, scandal la Digi24. A încercat să intre în sediu, dar a fost alungat
Cine este românca care a murit în Thailanda în timp ce își făcea un selfie
Grecia renunţă la purtarea măştii în locurile publice închise
Anularea certificatului digital COVID-19 la nivelul UE, dezbătută
Croația se va împotrivi primirii Finlandei și Suediei în NATO
Tanc rusesc lovit de ucraineni la câțiva kilometri de granița cu Rusia
Poşta Română va distribui cardurile din programul ''Sprijin pentru România''
Jocurile „Special Olympics” din Malta: Iaşul are patru medaliaţi
Performanţă studenţească ieşeană: Un pod de 79 kg a susţinut greutatea unui autoturism
Cum sa creezi o relatie bazata pe emotie cu angajatii firmei tale (P)
O studentă de la Cuza se plânge de calitatea preparatelor servite la cantina universităţii
Clubul JUNIMEA –SCRIPTOR anunţă că îşi ca desfăşura activitatea săptămânal
”Booster” anticovid pentru copiii din SUA cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani
Un suporter al Nottingham Forest i-a dat un cap în figură unui jucător al echipei Sheffield United
Creștere accentuată a cazurilor de pneumonii comunitare în vestul ţării. Cum se manifestă
Lovituri devastatoare la un meci de box. Unul dintre luptători a fost aruncat din ring (VIDEO)
Un desen a lui Michelangelo, estimat la 30 de milioane de euro, a fost scos la licitaţie
Ciolacu îşi îndulceşte declaraţiile: Asta nu înseamnă că cineva va veni cu noi impozite
Blocajul rutier de aproximativ 2 kilometri la Vama Siret pe sensul de ieşire din ţară
Atacul rasist de la Buffalo, pregătit în mod meticulos timp de mai multe luni
Cinci copii ținuți în robie de un fermier care i-a închiriat de la părinţi
Un colonel ucrainean explică de ce Insula Şerpilor este importantă pentru Moscova
Ucraina deschide la Kiev primul proces pentru crime de război după invazia rusă
Monturile piciorului ( Hallux valgus ): simptome, diagnostic și tratament
Disney+ nu va afişa multe reclame. Serviciul va fi disponibil şi în România din 14 iunie
Meta a şters zeci de milioane de incitări la violenţă de pe Facebook
Echipa lui Ianis Hagi va juca astăzi finala Ligii Europa cu Eintracht Frankfurt
Cel mai mare proprietar de avioane din lume a pierdut 113 avioane în favoarea Rusiei
Forţele ucrainene de apărare aeriană distrug 11 drone inamice şi patru rachete de croazieră
Preţurile petrolului au crescut marţi, temporar, la peste 115 dolari pe baril
Dr. Corneliu Dobre: Vitiligo poate fi ameliorat, dar nu vindecat
New Iasi Architecture 2022. Cum poate fi pus în valoare patrimoniul arhitectural și cultural (P)
Cheșcu face și drege în continuare pe un proiect ilegal. Statul, paralizat la Iaşi?
Ce variante are primarul Chirica după plecarea vicelui ex-USR Baciu?
Cătălin ONOFREISpaima Constituţiei |
Florin CÎNTICOmnia Vincit Amor |
Grigore ILISEIDorul şi amintirea de-a pururi |
Alex VASILIUEnescu în presa română (I) |
Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.