EXCLUSIV: Blocul groazei din Copou a fost vândut pentru 530.000 de euro
Licitatia organizata ieri de compania Delgaz Grid SA, în proprietatea careia se afla imobilul, (...)
citeste totsambata, 06.03.2021
Joi, 24 octombrie, de la ora 17:00, spațiul cultural hibrid Art + Design organizează un eveniment public în care se inaugurează (metaforic) o nouă piață urbană în fața clădirii Habitat Proiect (Bd. Carol I, nr. 4) din Iași prin prezentarea unei lucrări de artă publică, deschiderea unei expoziții și organizarea unei discuții de tip 'artist’s talk'cu realizatorul sculpturii „Berilul”, Lucas Horvath (Austria), în conversație cu curatorul expoziției „Arhitecturi de laborator”, Cătălin Gheorghe.
The Beryl (II) / Berilul (II)
o sculptură în spațiul public, realizată de Lucas Horvath (AT)
Titlul lucrării este o aluzie la eseul „Despre Beril”, scris în 1458 de Nicolaus Cusanus, în care este pusă în discuție cunoașterea simbolică pornind de la metafora pietrei de beril (ref. în eng. Nicholas of Cusa, „De beryllo” / „On the Beryl (On şIntellectualţ Eyeglasses”).
Cardinal, politician, filosof și teoretician al aprehensiunii (avant la lettre), Cusanus a meditat asupra problematicilor introspecției metafizice prin probarea unor dovezi prin intermediul utilizării efectelor oglindirii/speculării (urmărind semnificațiile a ceea ce el numește „lentilele intelectuale”).
Sculptura cristalină oglinditoare/reflectoare, executată de Lucas Horvath și asistenții săi în Iași, are două scopuri:
1. intenționează să reflecte specificitățile dialectului arhitectural unic al modernismului târziu din România, fațada clădirii Habitat Proiect fiind în mod literar oglindită.
2. în același timp, prin intermediul motivelor care sunt realizate cu spray-ul pe suprafața oglinditoare a sculpturii (utilizând ochelari striviți și sticlă spartă ca aluzie la simbolistica metafizică a lui Cusanus), artistul continuă o serie de lucrări începute pe parcursul anului trecut pe perioada unei rezidențe la Paris.
Arhitecturi de laborator / Laboratorial Architectures
o expoziție pe casa scării fostului ICPROM (actualul Habitat Proiect), Corp B, curatoriată de Cătălin Gheorghe (RO)
Expoziția propune parcurgerea unui itinerariu spațial prin reflectarea asupra imaginării arhitecturale a patru piețe publice ale orașului Iași și întoarcerea privirii retrospective asupra graniței temporare dintre cea de-a doua jumătate a anilor '60 și începutul anilor '70, o perioadă de calibrare a utopiilor modernismului socialist care avea să se termine brusc prin pragmatizarea politicilor locuirii și a economizării resurselor materiale.
Printurile grafice, realizate prin scanarea selectivă a planșelor colectivului de arhitecți ai ICPROM Iași (Institutul de Cercetare și Proiectare Moldova) sunt instalate pe verticala casei scării corpului B al clădirii Habitat Proiect (în care a activat până în 1991 ICPROM-ul, redenumit ulterior Habitat Proiect), construind într-o spirală progresivă, pe patru etaje, traseul unui vizitator care sosește în Piața Gării, urcă către Piața Tineretului (actuala Piață Mihai Eminescu), înaintează către Piața Teatrului și ajunge în Piața Palatului (Culturii), parcurgând astfel diferite ansambluri utopice, proiecte urbanistice nerealizate, în care ar fi avut loc alte vieți, alte moduri de a trăi. Lucrările, „găsite” în arhiva Habitat Proiect, rămân nesemnate, făcând o aluzie de corespondență la munca colectivă și anonimă a arhitecților din cadrul ICPROM în perioada realizării acestor desene de schematizare a unor proiecte de sistematizare urbană a unor piețe reprezentative pentru municipiul Iași.
Expoziția ia accentul de pe chestionarea formelor de reprezentare ale puterii politice în peisajele urbane, aducând mai curând în atenție forța de expresie estetică și socială a unor forme de gândire implicate în organizarea modernistă a funcționalizării spațiului comunal al unor piețe publice reprezentative pentru configurarea hărții nervurale a orașului Iași. În subsidiarul construcției expoziționale se poate observa specularea raportului de ficționalizare dintre laboratorul de reprezentări arhitecturale, activat la intersecția spațiilor libere ale conceptualizării și ale desenului, și recognoscibilitatea spațiilor urbane reale vizate în procesul de imaginare. Prin utilizarea limbajului arhitecturii brutaliste, raționaliste și funcționaliste -- care va fi expus ulterior unei relații de forță cu strategiile urbanismului de urgență -- spațiul urban devine un spațiu de compoziție, cu o estetică minimală, relativ sobră, dar absolut elegantă, și cu o semnificație maximală a relevanței trăirii în paradigma comunalității.
Artist Talk: Lucas Horvath, în conversație cu Cătălin Gheorghe
Librăria Art+Design (clădirea Habitat Proiect, B-dul Carol I, nr. 4, Iași)
Atât expoziția curatoriată de Cătălin Gheorghe cât și intervenția sculpturală din fața clădirii Habitat Proiect realizată de Lucas Horvath, care ar putea contextualiza identificarea unei noi piețe publice inserată în axa Bulevardului Copou, pot fi percepute ca forme modale de imaginație care ar proiecta condițiile unei reinventări tactice a spațiilor publice pe care le putem trăi în comun.
Lucas Horvath este un artist vizual care trăiește și lucrează în Viena (Austria). El lucrează în mediul desenului, picturii, sculpturii, instalației, fotografiei și al fișierelor audio. Dintre expozițiile sale solo se pot menționa: „Passenger Pym” (2017) și „TURBULENZEN” (2016), ambele la Republik Kugelmugel (Viena), „S ́empty” (2013) la Galerie Alcatraz (Hallein), „Urban Evidence” (2007) la Galeria Vector (Iasi), „The Piranesi Lounge” (2006) la Kunstverein Salzburg, „marakech suite” (1995) la Galeria Bab Doukalla (Marrakech, Maroc) și Galeria Chorfi (Casablanca, Maroc). De asemenea, a participat și la o serie de expoziții de grup, dintre care se pot menționa: „Im Schwarm der Objekte” (2018) la Cité internationale des Arts, (Paris), „Weitermachen“ (2017) la Kunstwerkstatt Tulln, „New frontiers: zeichnen” (2013) la Frohner Kunstforum (Krems), Galerie d ́architecture (Paris), Architekturzentrum (Viena), 2011: „Sense and Sensibility” (2011) la Kunstverein Salzburg, Bienala Periferic (2003) din Iași. A ținut o serie de prelegeri la Salzburg International Summer Academy (1996-2002), la Departamentul de Studii Media din cadrul Universității din Viena (2007) și la Academia de Arte Frumoase din Casablanca și din Tetouan (2008). A publicat, printre altele, în: Herbert Bayer / Sepp Maltan: Die italienische Reise, Hg.: OÖ Landesmuseen, Weitra (2017), Vector - critical research in context, Frieze Foundation și Vector, Londra și Iași (2010).
Cătălin Gheorghe este teoretician, curator, editor și conferențiar universitar la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, unde predă cursuri de Estetica artelor vizuale, Studii vizuale aplicative, Teorii și practici ale cercetării artistice și Studii și practici curatoriale. Este curator al platformei educaționale de cercetare critică și producție artistică „Vector - studio de practici și dezbateri artistice” din 2007 și editor al seriei de publicații „Vector - cercetare critică în context” din 2005.
Proiect derulat de Art + Design și co-finanțat de AFCN. Sponsori: Gramma, Cuptorul Moldovencei. Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.
Cuvinte cheie: + Art + Design, Piata Habitat, Catalin Gheorghe, Lucas Horvath,
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cinci persoane, între care doi copii, rănite după ce două autoturisme s-au ciocnit
Renate Weber este convinsa că demiterea sa loveşte în instituţia Avocatului Poporului
Twitter testează un buton de „anulare” în timp ce se trimite un tweet
Celebrele trucuri de memorie ale lui Sherlock Holmes sunt într-adevăr eficiente
A fost actualizată lista statelor considerate cu risc epidemiologic
Canada a autorizat vaccinul Johnson & Johnson: “există dovezi puternice care arată beneficiile”
Poliţişti cercetaţi, după ce au agresat jurnaliştii unui post de televiziune
Mikloş Andrea s-a calificat în finală la 400 metri, la CE de atletism indoor, de la Torun
VIDEO: Lider AUR, fost candidat la Camera Deputaţilor, arestat într-un dosar de proxenetism
Elevii din anii terminali vor merge la şcoală fizic chiar şi în localităţile din scenariul roşu
Un camion a spulberat patru autoturisme. Ce s-a întâmplat cu pasagerii
Balerinul francez Patrick Dupond a murit la vârsta de 61 de ani
China face obligatorii testele anale pentru COVID-19 pentru toţi turiştii
O fată de 13 ani a fost abuzată sexual timp de cinci ani de mama şi de tatăl ei
Comitetul de coordonare a vaccinării: 47.353 persoane vaccinate în ultimele 24 de ore
Toate persoanele care intră în Republica Moldova, plasate în izolare pentru 14 zile
Soţia bărbatului care a ucis doi muncitori în Oneşti rămâne în arest preventiv
Poliţia din Cluj caută o persoană care a decapitat două pisici
Bărbatul ucis de roata desprinsă era bulibaşa romilor din Vrancea. Roata a urcat scările
S-au decis scenariile în care vor funcţiona şcolile din Iaşi săptămâna viitoare
Tănărul care s-a sinucis credea că iubita face experimente pe creierul lui. Fata, martoră la scenă
Polițist implicat în furtul a 300.000 € din Arad. Victima legată, agentul stătea „de șase”
Rădoi a anunţat lista lărgită a "stranierilor" pentru meciurile din preliminariile CM
”Să tacă armele!”, ”Ajunge cu violenţele, extremismul, intoleranţa”, tună Papa Francis la Bagdad
Chirica dă vina pe Chichirău că nu l-a lăsat să aranjeze cu concurs
Curtea de Apel a respins cererea DNA de plasare a Elenei Udrea sub control judiciar
Hacker reţinut de procurorii ieşeni pentru o lovitură de 620.000 de euro
Studiu despre Covid-19: Muzeul este mai puţin periculos decât un supermarket
Operațiune fără precedent în SUA. Poliția a găsit 150 de copii care erau dați dispăruți
O companie IT cu sute de angajaţi la Iaşi cumpără agenţia Five, cu sedii în SUA şi Croaţia
Tot mai mulți copii ajung cu arsuri grave la Spitalul Sf. Maria. Avertismentul medicilor
Universitățile din România schimbă strategia de examinare, după scandalul de la Drept
Prima româncă depistată cu tulpina sud-africană, o cunoscută jurnalistă TV
De ce nu au fost puse perne pneumatice în cazul tânărului care s-a aruncat de pe un cămin
Duș mobil pentru oamenii străzii din Iași. Mașina va fi sfințită de PS Iosif Păuleţ
SUA înregistrează sub 40.000 de contaminări zilnice pentru prima oară după cinci luni
Fostul baron ALDE, Ioan Ciugulea, a „ciugulit” o şpagă de 300.000 de lei
Cum au fost româncele afectate de pandemie: 58% spun că munca de acasă a fost o corvoadă
Beatrice Rancea află abia luni dacă scapă de controlul judiciar
Polițistul care a coordonat intervenția eșuată de la Onești, dus de urgență la spital
Papa Francisc a sosit in Irak intr-o vizita istorica de trei zile
Iașul urcă în clasamentul județelor cu multe cazuri noi de COVID: 143 în 24 de ore
Se înrăutățește situația. 4.342 cazuri noi și 101 decese în 24 de ore
Pacient cu arsuri, transportat la Bruxelles cu o aeronava a Fortelor Aeriene Romane
Bucureștiul a intrat în scenariul roșu. Rata de incidență COVID a urcat la 3,05
Un student din București s-a aruncat de pe cămin, după ce a amenințat că se sinucide
Un român a plecat cu bancomatul în mașină din foaierul unei bănci din Austria
Iliescu, mai radical decât Ceaușescu la cenzurat filme. Cazul „Reconstituirea”
Radu POPESCU„Ajutorul” rusesc |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Alexandru CĂLINESCUDe la un martie la altul |
George PLEȘUNevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi |
Nicolae CREŢUOdiseea, „la feminin”? |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.