anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Advertorial

Încă 1.000 de candidați la licență și master, la admiterea de toamnă a Universității Tehnice

GALERIE
foto advertorial 19 septembrie
 • foto advertorial 19 septembrie
- +

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a finalizat sesiunea admiterii de toamnă și, după ce se va termina procedura de confirmare a locurilor, se vor intensifica pregătirile pentru începerea noului an universitar, deschiderea fiind programată pentru ziua de luni, 1 octombrie.

 Numărul candidaților pentru domeniul de licență a fost de 399 pe locurile bugetate și de 72 pe cele cu taxă, depășind așteptările reprezentanților universității, chiar dacă, trăgând linie, există la unele specializări locuri la buget care nu au fost acoperite integral.

Am încheiat perioada care pregătește un nou an universitar și anume admiterea. În acest an, ca efect al unui cumul de cauze între care cea mai importantă o reprezintă reducerea, de la an la an de altfel, a numărului de absolvenți de bacalaureat, am înregistrat un ușor regres față de situația  de anul trecut la studiile de licență. La masterat, situația este relativ similară celei din 2017, deși numărul absolvenților primului ciclu de studii universitare a scăzut. Însă, deoarece avem ca reper anul 2017, care a reprezentat un vârf în numărul candidaților admiși la Politehnica ieșeană, pot să afirm că în contextul actual social și economic specific regiunii noastre rezultatele admiterii sunt cele prognozate, satisfăcătoare”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Admiterea la licență s-a organizat doar la 8 din cele 11 facultăți ale TUIASI, fiindcă facultățile de Arhitectură, Automatică și Calculatoare și Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației și-au ocupat locurile integral încă din această vară. Cifre similare au fost înregistrate și în ceea ce privește domeniul masterat, unde au fost încă 345 de candidați pe locuri la buget și 81 pe locurile de la taxă. Astfel, admiterea de anul acesta se apropie de cea din 2017, când a fost vârful din ultimii ani la TUIASI.

Le urez «bun venit!» bobocilor și îi felicit pentru că au ales o universitate de tradiție, de valoare, de perspectivă și îi asigur că menirea noastră este să le asigurăm viitorul, să îi asigurăm că profesia de inginer sau de arhitect reprezintă astăzi o șansă să devii ceea ce îți dorești aici, în România”, a completat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.