anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 08.08.2020

Încă două cazuri grave la Infecţioase cu suspiciune de gripă AH1N1

GALERIE
ah1n1
  • ah1n1
- +

Iaşul se confruntă cu o a­valanşă de viroze respiratorii. Numărul persoanelor care trec pragul Spitalului de Boli Infec­ţioase este în continuă creştere, cam jumătate dintre cei care se prezintă în unitatea medicală necesitând internare.

Până acum, patru pacienţi au prezentat forme mai grave de boală şi au fost transferaţi la Secţia de Terapie Intensivă. Numai în ultimele 48 de ore, doi ieşeni au ajuns în compartimentul de ATI, cu suspiciune de gripă AH1N1. Un bărbat de 35 de ani şi o femeie de 54 de ani, suferindă de diabet şi obezitate, sunt, în prezent, dependenţi de oxigen. „Diagnosticul nu a fost confirmat de analizele de laborator, deocamdată, însă examenul clinic şi cel radiologic pledează pentru o astfel de afectare. Li se administrează antibiotice şi Tamiflu, sunt supravegheaţi în permanenţă, dar în ceea ce priveşte şansele lor de supra­vieţuire nu ne putem pronunţa în acest moment“, a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infec­ţioase.

Alţi doi bolnavi s-au confruntat până acum cu virusul gripal A/H1 în Secţia de ATI, o femeie de 54 de ani, din Ro­man, care a avut o evoluţie fa­vorabilă şi un bărbat de 34 de ani, Sorin P., care a murit dumi­nică dimineaţă. „Pacientul tâ­năr reacţionează la gripă în mod diferit faţă de pacientul vârstnic şi face o complicaţie, miocardită, care este foarte greu de stăpânit din punct de ve­dere terapeutic, deşi i se administrează medicamentaţia corectă. Sistemul cardiovascular al unui tânăr răspunde mai puternic la prezenţa virusului gripal, chiar dacă urmează tra­tament pentru susţinere cardiacă. La disfuncţia respiratorie severă se adaugă şi disfunc­ţia cardiacă severă, determi­nând decesul“, a adăugat prof. dr. Dorobăţ.

Dacă în ianuarie erau 90 de pacienţi cu infecţii ale căilor respiratorii superioare, care necesitau spitalizare sau dispensarizare pe foi de zi la „Infecţioase“, în februarie s-a ajuns la 150 de astfel de cazuri, iar în primele 10 zile din martie la 66. Până la sfârşitul lunii, se preconizează că numărul persoanelor cu boli infecţioase va ajunge la 180-190, dublu deci faţă de numărul cazurilor înre­gistrate în ianuarie. Şi Compar­timentul de Epidemiologie a Bolilor Transmisibile a confirmat creşterea numărului de vi­roze respiratorii, săptămâna trecută, 4 - 10 martie, înregistrân­du-se 8.532 de cazuri, cu 70 mai multe faţă de săptămâna 25 fe­bru­arie - 3 martie. Şi pneumoniile s-au înmulţit, de la 1.974 ajungând la 2.335. „Referitor la vaccinările antigripale, din cele 42.770 de doze au fost administrate, până în prezent, 40.359 de vaccinuri, din care 382 de vaccinuri în săptămâna 25.02 - 03.03.2013. Astfel, în această perioadă, doar medicii de familie au administrat vaccinul antigripal la 382 persoane“, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

De la începutul campaniei, în cabinetele medicilor de familie s-au vaccinat 29.305 persoane, din rândul personalului medical 4.423, iar dintre copiii şi bă­trânii instituţionalizaţi 6.811. În stoc au mai ramas 2.411 de vaccinuri antigripale, însă, fiind final de sezon, medicii spun că doar în caz de risc major s-ar mai justifica vaccinarea. Pentru a preîntâmpina contaminarea cu virusul gripal, se recomandă consumul de alimente bogate în vitamine şi evitarea aglome­ra­ţiilor din spaţiile închise, mai ales de către pacieţii vârstnici, diabetici, obezi sau cu afecţiuni cardiace, precum şi de către cei care se cunosc cu imunitate scăzută a organismului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dar la Primărie când se ajunge?

Ionuț BENEA

Dar la Primărie când se ajunge?

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui aisberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Filmuletul zilei

opinii

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

Inventica

Neculai SEGHEDIN

Inventica

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Geopolitrucuri

Nicolae CREŢU

Geopolitrucuri

Aproape că nu e zi care să treacă fără vreo ştire, comentarii şi dezbateri (o vocabulă, aceasta din urmă, mai puţin compromisă decât mulţimea de „talk-show”-uri în care nu numai că nu se dezbate nimic, dar domneşte o „armonie” adormitoare, între eternii lor „abonaţi”, mereu aceiaşi şi tare temători de polemos) gata să citeze ierarhii, rating-uri pe scala cărora România (deci noi, românii) se situează foarte jos. 

pulspulspuls

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Caricatura zilei

Degustare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.