Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Încă două cazuri grave la Infecţioase cu suspiciune de gripă AH1N1

GALERIE
ah1n1
  • ah1n1
- +

Iaşul se confruntă cu o a­valanşă de viroze respiratorii. Numărul persoanelor care trec pragul Spitalului de Boli Infec­ţioase este în continuă creştere, cam jumătate dintre cei care se prezintă în unitatea medicală necesitând internare.

Până acum, patru pacienţi au prezentat forme mai grave de boală şi au fost transferaţi la Secţia de Terapie Intensivă. Numai în ultimele 48 de ore, doi ieşeni au ajuns în compartimentul de ATI, cu suspiciune de gripă AH1N1. Un bărbat de 35 de ani şi o femeie de 54 de ani, suferindă de diabet şi obezitate, sunt, în prezent, dependenţi de oxigen. „Diagnosticul nu a fost confirmat de analizele de laborator, deocamdată, însă examenul clinic şi cel radiologic pledează pentru o astfel de afectare. Li se administrează antibiotice şi Tamiflu, sunt supravegheaţi în permanenţă, dar în ceea ce priveşte şansele lor de supra­vieţuire nu ne putem pronunţa în acest moment“, a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infec­ţioase.

Alţi doi bolnavi s-au confruntat până acum cu virusul gripal A/H1 în Secţia de ATI, o femeie de 54 de ani, din Ro­man, care a avut o evoluţie fa­vorabilă şi un bărbat de 34 de ani, Sorin P., care a murit dumi­nică dimineaţă. „Pacientul tâ­năr reacţionează la gripă în mod diferit faţă de pacientul vârstnic şi face o complicaţie, miocardită, care este foarte greu de stăpânit din punct de ve­dere terapeutic, deşi i se administrează medicamentaţia corectă. Sistemul cardiovascular al unui tânăr răspunde mai puternic la prezenţa virusului gripal, chiar dacă urmează tra­tament pentru susţinere cardiacă. La disfuncţia respiratorie severă se adaugă şi disfunc­ţia cardiacă severă, determi­nând decesul“, a adăugat prof. dr. Dorobăţ.

Dacă în ianuarie erau 90 de pacienţi cu infecţii ale căilor respiratorii superioare, care necesitau spitalizare sau dispensarizare pe foi de zi la „Infecţioase“, în februarie s-a ajuns la 150 de astfel de cazuri, iar în primele 10 zile din martie la 66. Până la sfârşitul lunii, se preconizează că numărul persoanelor cu boli infecţioase va ajunge la 180-190, dublu deci faţă de numărul cazurilor înre­gistrate în ianuarie. Şi Compar­timentul de Epidemiologie a Bolilor Transmisibile a confirmat creşterea numărului de vi­roze respiratorii, săptămâna trecută, 4 - 10 martie, înregistrân­du-se 8.532 de cazuri, cu 70 mai multe faţă de săptămâna 25 fe­bru­arie - 3 martie. Şi pneumoniile s-au înmulţit, de la 1.974 ajungând la 2.335. „Referitor la vaccinările antigripale, din cele 42.770 de doze au fost administrate, până în prezent, 40.359 de vaccinuri, din care 382 de vaccinuri în săptămâna 25.02 - 03.03.2013. Astfel, în această perioadă, doar medicii de familie au administrat vaccinul antigripal la 382 persoane“, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

De la începutul campaniei, în cabinetele medicilor de familie s-au vaccinat 29.305 persoane, din rândul personalului medical 4.423, iar dintre copiii şi bă­trânii instituţionalizaţi 6.811. În stoc au mai ramas 2.411 de vaccinuri antigripale, însă, fiind final de sezon, medicii spun că doar în caz de risc major s-ar mai justifica vaccinarea. Pentru a preîntâmpina contaminarea cu virusul gripal, se recomandă consumul de alimente bogate în vitamine şi evitarea aglome­ra­ţiilor din spaţiile închise, mai ales de către pacieţii vârstnici, diabetici, obezi sau cu afecţiuni cardiace, precum şi de către cei care se cunosc cu imunitate scăzută a organismului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri